ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
μικραΜΕΓΑΛΑ

ΝΟΜΟΙ: Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 54/21-3-96) ο νόμος 2390, με τον οποίο γίνονται οριακές αλλαγές στο "αντικειμενικό" σύστημα φορολογίας εισοδήματος και ρυθμίζονται διάφορα άλλα θέματα.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ: Αύξηση 28,8% σε αμερικανικά δολάρια ή 14% σε ECU παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές κατά την περίοδο Γενάρη - Ιούνη 1995 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 1994. Ως προς την κλαδική διαφοροποίηση των ελληνικών εξαγωγών, το πρώτο εξάμηνο του 1995 σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές μηχανημάτων και υλικών μεταφορών, στα βιομηχανικά προϊόντα και στις πρώτες ύλες, ενώ, αντίθετα, πτώση σημείωσαν οι εξαγωγές αγροτικών ειδών και καυσίμων. Οσον αφορά την κατανομή των ελληνικών εξαγωγών κατά γεωγραφικές περιοχές, σημειώνεται αύξηση (μεγάλη ή μικρή) σε όλες, εκτός της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής που παρατηρείται κάμψη. Ο κύριος όγκος των εξαγωγών μας πάντως κατευθύνεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΙΟΝΙΚΗ LEASING: Διπλασιασμό σχεδόν των κερδών της πέτυχε για το 1995 η εταιρία χρηματοδοτικής μίσθωσης της Ιονικής Τράπεζας. Τα καθαρά προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 904 εκατομ. δρχ. έναντι 472 εκατομ. δρχ. το 1994, ενώ αυξημένος ήταν και ο κύκλος εργασιών που ανήλθε σε 4,6 δισ. δρχ. το 1995 παρουσιάζοντας αισθητή άνοδο σε σχέση με τα 1,9 δισ. δρχ. του 1994. Η Ιονική Leasing θα ξεκινήσει το Μάη τη λειτουργία γραφείου στη Θεσσαλονίκη, καθώς εξετάζεται η περίπτωση πραγματοποίησης εργασιών χρηματοδοτικής μίσθωσης στις βαλκανικές χώρες και, τέλος, προγραμματίζει την είσοδό της στο Χρηματιστήριο.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ: Περί τα μέσα του Μάη θα υπογραφεί στη Θεσσαλονίκη το καταστατικό της μεικτής ελληνορουμανικής τράπεζας, που ιδρύεται στο Βουκουρέστι με ελληνικά και ρουμανικά κεφάλαια κατόπιν πρωτοβουλίας της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης, που θα έχει και το μάνατζμεντ της νέας τράπεζας. Στις προθέσεις των ιδρυτών είναι η δημιουργία δικτύου που θα καλύπτει ολόκληρη τη Ρουμανία. Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της Μακεδονίας - Θράκης Α. Μπούμη, ανάλογες πρωτοβουλίες προτίθεται να εκδηλώσει η τράπεζα και προς άλλες βαλκανικές χώρες.

ΕΣΕΕ: Σε ρόλο μεγαλοβιομηχάνων εμφανίζεται η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου υποστηρίζοντας τα συμφέροντά τους. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της συνιστά περιορισμό της "σπατάλης" του κράτους για την εξοικονόμηση πόρων και την αντικατάσταση του ενδεχόμενου φόρου "αλληλεγγύης" που θα βαρύνει τους εργοδότες.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
"Λουκέτα" με ρυθμό 25 κάθε μέρα

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για το διάστημα Γενάρης - Μάρτης '96, σχετικά με τα αδιέξοδα στην αγορά που προκαλεί η συγκεκριμένη πολιτική

Περισσότερες από 25 επιχειρήσεις κατέβαζαν οριστικά "ρολά" κάθε μέρα που περνούσε, στο διάστημα Γενάρης - Μάρτης 1996. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών η οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα την εξέλιξη των πτωχεύσεων και των "φεσιών" στην αγορά κατά τη διάρκεια του περασμένου Μάρτη. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, συνολικά οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο του 1996 στο ποσό των 74 δισ. δραχμών, ενώ ο αριθμός των επιχειρήσεων που κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης ή κήρυξαν πτώχευση στο ίδιο διάστημα ανήλθε σε 1.582.

Αξίζει να επισημανθεί ότι και τα δύο παραπάνω συνολικά μεγέθη, αν και εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ωστόσο εμφανίζονται μειωμένα συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι μετά την έκρηξη που σημειώθηκε τις προηγούμενες χρονιές και η οποία εκδηλώθηκε με τα εκατοντάδες χιλιάδες "λουκέτα" σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα ύψη "ρεκόρ" στις ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, η κατάσταση για το συγκεκριμένο χώρο έχει φτάσει πλέον σε οριακά επίπεδα. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι ξεκινά περίοδος ανάκαμψης για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά ότι θα συνεχιστεί με πιο χαλαρούς ρυθμούς η διαδικασία αφανισμού τους, αφού έτσι επιτάσσει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και οι επιδιώξεις των ντόπιων και ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων.Οι δυσοίωνες αυτές προοπτικές, κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη, οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι της χώρας να επιδείξουν στο εξής εντονότερη αγωνιστική διάθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, στα πλαίσια και των αποφάσεων για δρομολόγηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων που είχε πάρει η Γενική Συνομοσπονδία του χώρου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤ, το τρίμηνο Γενάρης - Μάρτης 1996:

  • Οι απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασαν στο ποσό 26,8 δισ. δρχ. έναντι 27,9 δισ. δρχ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,9%.
  • Οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 47,2 δισ. δρχ. έναντι 51,5 δισ. δρχ. το πρώτο τρίμηνο του 1995, εμφανίζοντας μείωση κατά 8,3%.
  • Οι επιχειρήσεις που κατέβασαν οριστικά "ρολά", κηρύσσοντας πτώχευση, άγγιξαν τον αριθμό των 391,έναντι 392 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
  • Τέλος, οι επιχειρήσεις που άρχισαν να δρομολογούν τις διαδικασίες του οριστικού κλεισίματος, υποβάλλοντας αίτηση πτώχευσης, έφτασαν τον αριθμό 1.191,έναντι 1.306 πέρσι, σημειώνοντας μείωση κατά 6,8%.

Εξάλλου, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σε έγγραφο που απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλο,ζητά μεταξύ άλλων και τη ρύθμιση των εξής θεμάτων:

  • Οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για επισφαλείς απαιτήσεις (πτώχευση) να εκπίπτουν στο σύνολό τους και όχι στο μειωμένο ποσοστό που προβλέπει ο ισχύον νόμος.
  • Μόνο για τις μικρές επισφάλειες για τις οποίες η δικαστική επιδίωξη είναι δαπανηρή, προτείνεται να αναγνωρίζονται σε ποσοστό 1% επί του τζίρου, με τροποποίηση του νόμου (αντί του 0,5% που ισχύει σήμερα).
  • Για τις προγενέστερες από το ν. 2065/92 επισφαλείς απαιτήσεις προς πελάτες που η τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου (πτώχευση) τελεσιδίκησε μετά το νόμο, προτείνεται η αναγνώρισή τους στο σύνολό τους με το παλαιό καθεστώς και όχι με το μειωμένο ποσοστό του ισχύοντα νόμου.
Επιστολή της ΔΕΗ για δημοσίευμα του "Ρ"

Και απάντηση του συντάκτη

Η Διεύθυνση Μελετών Κατασκευών και Λειτουργίας Εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, με επιστολή της στο "Ρ", χαρακτηρίζει "ανακριβή" τα στοιχεία που είχαμε παραθέσει σε σχετικό δημοσίευμα με τίτλο "Τεράστια ποσά από τους καταναλωτές στους εργολάβους".

"Σας γνωρίζουμε - αναφέρεται στην επιστολή - ότι τα αναγραφόμενα σ' αυτό (σ.σ. το δημοσίευμα) δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και τα ποσοστά που αναγράφονται δεν είναι ακριβή. Κατά τη σύνταξη του τιμολογίου, η οποία γίνεται κάθε φορά που πρόκειται να γίνει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη νέων εργολάβων Δικτύων Διανομής, λαμβάνονται υπόψη οι αναθεωρήσεις τιμών, όπως αυτές ανακοινώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕκαι εφαρμόζονται στις βασικές τιμές του ισχύοντος τιμολογίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αναθεωρήσεις αυτές ελήφθησαν υπόψη κατά τις διαπραγματεύσεις με τους αναδόχους από την αρμόδια επιτροπή, η οποία μεμια σειρά επιδέξιων χειρισμών εξασφάλισε την επιτυχία του διαγωνισμού και κατέληξε σε άκρως επωφελή για την επιχείρηση συμφωνία, που απέφερε τελικά επιπλέον έκπτωση 10.757 εκατ. δρχ., πέραν της αρχικά προαναφερθείσας των 20.192 εκατ. δρχ.".

Η απάντηση του συντάκτη

Σχετικά με την επιστολή της ΔΕΗ, ο συντάκτης του σχετικού ρεπορτάζ, Λάκης Νικολάου, σημειώνει: Η επιστολή της ΔΕΗ επιβεβαιώνει το δημοσίευμα του "Ρ", για τα χαμηλά ποσοστά εκπτώσεων, ενώ αποσιωπά το θέμα του μοιράσματος των εργολαβικών περιοχών. Είναι μάλιστα προφανές ότι αν δεν είχε υπάρξει το δημοσίευμα της εφημερίδας μας και δεν εκδηλώνονταν οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών οργάνων, οι ανάδοχοι δε θα υποχρεώνονταν να αυξήσουν τα ποσοστά εκπτώσεων και να εξοικονομήσει η ΔΕΗ περίπου 10 δισ. δραχμές. Αλλά για να μην υπάρξει αμφιβολία για τις υπερβολικά αυξημένες τιμές, με τις οποίες αποζημιώνονται οι εργολάβοι, αναφέρουμε ενδεικτικά τα εξής: Πρώτον, για την τοποθέτηση στύλου η παλιά τιμή ήταν 13.900 δραχμές και η νέα 19.100 (αριθ. τιμολογίου 14). Δεύτερον, για την τοποθέτηση εναέριων αγωγών ενώ η παλιά τιμή ήταν 229.000 δρχ., η νέα τιμή είναι 409.000, αυξημένη δηλαδή κατά 78% (αριθ. τιμολογίου 434). Τρίτον, για την τοποθέτηση μετασχηματιστών, από 39.300 που ήταν η αρχική τιμή, η τελική τιμή διαμορφώθηκε στις 70.100 δρχ. (αριθ. τιμολογίου 755).

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Παζαρεύουν την είσπραξη φορολογικών εσόδων

Το θέμα της πληρωμής φόρων εισοδήματος μέσω τραπεζών επανήλθε χτες στο προσκήνιο, μετά από συζήτηση που είχε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ανωμερίτης με στελέχη της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Οι τραπεζίτες ως γνωστό, αφού "έβαλαν χέρι" στη χορήγηση τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων, επιθυμούν διακαώς να ενεργήσουν και σαν... ΔΟΥ, μαζεύοντας τις οφειλές των φορολογούμενων και αποδίδοντάς τες στο δημόσιο, εισπράττοντας βέβαια και την ανάλογη προμήθεια.

Στη συνάντηση αναλύθηκαν επίσης σειρά εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν τις τράπεζες, όπως η φορολογική εκκρεμότητα για συναλλαγές εξωτερικού άνω των 10.000 ECU, οι επιταγές συντάξεων του δημοσίου σε πίστωση του λογαριασμού καταθέσεων και η απλούστευση των διαδικασιών απόδοσης στο δημόσιο θεσμοθετημένων εσόδων του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ