ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ελιξίριον" στη Λυρική

Οταν, η Λυρική Σκηνή αποφασίσει να συναρπάσει το κοινό, μπορεί να το επιτύχει. Η παράσταση "Ελιξίριον του έρωτα" του Γκαετάνο Ντονιτσέτι, (παρουσιάστηκε το Μάρτη), απέδειξε ακόμη μια φορά ότι "Ο χορός των μεταμφιεσμένων" (ανεβάστηκε πριν τρία χρόνια και κατέπληξε τους θεατές για την αρτιότητά του) και ο "Ερνάνης" (που μάγεψε τους φιλόμουσους πέρσι), δεν ήταν τυχαίες επιτυχίες.

Ας γυρίσουμε στα 1832, όταν ο ιμπρεσάριος του Ντονιτσέτι θορυβείται από την επιτυχία της "Υπνοβάτιδας" του Μπελίνι και του ζητά να γράψει μια καινούρια όπερα, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Ντονιτσέτι δέχεται και αναθέτει στο διάσημο λιμπρετίστα Φελίτσε Ρομάνι να γράψει το λιμπρέτο. Με τέτοιο εξαιρετικό λιμπρέτο, ο συνθέτης ρίχνεται στη δουλιά και τελειώνει αυτό το εξαιρετικό έργο, που ξεφεύγει εντελώς από την "Οπερα μπούφα", μέσα σε δυο βδομάδες. Ενα έργο που και σήμερα, εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά, εξακολουθεί να γοητεύει με τα "μαγικά" του έρωτα, να συναρπάζει με το λυρισμό του, να διασκεδάζει με το λεπτό χιούμορ και την εύστοχη σάτιρά του. Ενα έργο, που δε σε αφήνει να αφαιρεθείς ούτε ένα λεπτό, που κάθε νότα του, κάθε άρια, κρατούν τον θεατή - ακροατή αιχμάλωτο του Ντονιτσέτι, με αποτέλεσμα στο τέλος της παραστάσης να νιώθει ότι ακόμη και αν το ελιξίριο του έρωτα δεν ήταν παρά μια υπέροχη απάτη, κατόρθωσε να πιει μέχρι την τελευταία γουλιά το πραγματικό "ελιξίριο της απόλαυσης".

Η ορχήστρα πειθάρχησε στη "μαγική" μπαγκέτα του Λευτέρη Χαλκιαδάκη,δίνοντας τον καλύτερό της εαυτό. Η Μάτα Κατσούλη (Αντίνα) ήταν εξαιρετική, ο Παναγιώτης Αθανασόπουλος (Μπελκόρε) εντυπωσίασε με τη σκηνική του παρουσία, ο Σέργιος Καλαμπάκος με την υποκριτική του ενώ, ο Παύλος Ράπτης "αποθεώθηκε" από το κοινό, που τον ανάγκασε να ξανατραγουδήσει την ποιητική και λυρική άρια "ούνα φουρτίβα λαγκρίμα".Να σημειώσουμε ότι οι πραγματικοί φίλοι της μουσικής ήταν εκεί στις 30 του Μάρτη, στην προτελευταία παράσταση. Κυρίως νέοι, και κάθε ηλικίας "εραστές" του λυρικού τραγουδιού, μακριά από κοσμικότητες, ματαιοδοξίες, ασημαντότητες και κενοδοξίες απόλαυσαν μια εξαιρετική παράσταση.

Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ

"Ρέκβιεμ" και άλλα

Με τον μεγάλο μαέστρο Οδυσσέα Δημητριάδη στο πόντιουμ της Λυρικής Σκηνής θα παρουσιαστεί απόψε, στις 7, το "Ρέκβιεμ" του Μότσαρτ. Πρόκειται για τη δεύτερη και τελευταία παρουσίαση στο "Ολύμπια" (η πρώτη έγινε την Κυριακή) του κύκνειου άσματος του κορυφαίου συνθέτη. Σολίστ της βραδιάς οι Ιουλία Τρούσσα, Μαρία Μαρκέτου, Βαγγέλης Χατζησίμος και Φραγκίσκος Βουτσίνος.Συμπράττουν η Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΛΣ.

Ο βραβευμένος με το "Γκραν Πρι Μαρία Κάλλας" στον πρόσφατο διεθνή διαγωνισμό πιάνου του Ατενέουμ, ο Γάλλος πιανίστας Πασκάλ Γκοντάρ θα είναι ο σολίστ της αποψινής συναυλίας (8.30) της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής. Με διευθυντή ορχήστρας τον Νίκο Αθηναίο η ΚΟΑ θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με το έργο "Πυγμαλίων" του Γιάννη Παπαϊωάννου, το Κοντσέρτο αρ. 3 για πιάνο και ορχήστρα του Σεργκέι Προκόφιεφ και τη Συμφωνία αρ. 2 σε μι ελάσσονα, έργο 27 του Σεργκέι Ραχμάνινοφ. Τα εισιτήρια κοστίζουν 5.000, 3.500, 2.500 και 1.000 δρχ. (φοιτητικά).

  • Στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο (Τιμοκρέοντος 6α, Αγ. Σώστης) σήμερα, στις 9μ.μ. και με ελεύθερη είσοδο, ο σύλλογος "Φίλοι Θρησκευτικής Μουσικής" διοργανώνει συναυλία με τη "Μεικτή Χορωδία Θρησκευτικής Μουσικής", σε διεύθυνση του Γιάννη Βουρλιώτη. Αφηγητής θα είναι ο καθηγητής Γιάννης Κρεμμυδάς, βιολί θα παίξει ο Δημήτρης Κρεμμυδάς, φλάουτο ο Σέργιος Γιώτης και πιάνο η Νέλλη Φερεντίνου.

Διαφορετικό μουσικό κλίμα στο "Half Note" (Τριβωνιανού 17, Μετς), όπου σήμερα ολοκληρώνονται οι μουσικές παραστάσεις του κουαρτέτου της ηθοποιού, τραγουδίστριας και χορεύτριας Σέριλ Μάρτιν.Στον ίδιο χώρο από την Κυριακή του Πάσχα μέχρι τις 17 Απριλίου θα εμφανιστεί μια από τις λίγες "μαύρες" φωνές της χώρας μας, η Σοφία Νοητή με το κουιντέτο της.

Στης μουσικής το "πέλαγος"

Μία ακόμη επιβεβαίωση ότι η Αλίκη Καγιαλόγλου αποτελεί μια σημαντικότατη παρουσία του ελληνικού τραγουδιού αποτελεί η τελευταία της δισκογραφική δουλιά "Στα νησιά τ' ουρανού",σε στίχους του Νίκου Χουλιαρά.Ενας κύκλος δώδεκα τραγουδιών, που έγραψε για τη φωνή της ο πολυτάλαντος δημιουργός, ο οποίος συμμετέχει ερμηνεύοντας ένα από τα τραγούδια. Ενα "ταξίδι" στο όνειρο και την πραγματικότητα, σε "μυθικές ερημιές" και "κήπους της φωτιάς", σε στιγμές προσωπικές και συνάμα οικείες. Η διεύθυνση της ορχήστρας είναι του Τάσου Καρακατσάνη,ενώ η εικαστική επιμέλεια του εξωφύλλου ανήκει στον Νίκο Χουλιαρά.

"Στου Λιβυκού το Πέλαγος" συναντώνται τρεις μουσικοί με βαθιές ρίζες στην παράδοση, καταθέτοντας ένα δίσκο χωρίς σύνορα. Ο λόγος για τους Κώστα Αβησσυνό (γιος του περίφημου βιολιστή από την Κρήτη), Δημήτρη Αποστολάκη,γνωστό μας από τους "Χαϊνηδες", και Senih Undiger,από την Τουρκία, που τα τελευταία χρόνια ζει στην Κρήτη. Δικά τους "χειροποίητα" τραγούδια, δύο παραδοσιακά κρητικά κι ένα κουρδικό, συνθέτουν μια δισκογραφική δουλιά, στην οποία περισσεύει το μεράκι.

Ενα ποίημα του Φώτη Αγγουλέ, αλλά και στίχους των Μάνου Ελευθερίου, Ηλία Κατσούλη, Λ. Μπεσκάκη και Τ. Τερζάκη, σε μουσική του Παντελή Θαλασσινού,ερμηνεύει η Αναστασία Μουτσάτσου στον τελευταίο της δίσκο με τίτλο "Στους άγιους τόπους της καρδιάς".Δώδεκα τραγούδια, που κουβαλούν το άρωμα μιας άλλης εποχής και δε διστάζουν να παραδοθούν στα παραδοσιακά ηχοχρώματα, που αναβλύζουν από το κανονάκι, το σάζι, το μαντολίνο, το ακορντεόν ή το ούτι.

"Παλιούς Λογαριασμούς" αντιμετωπίζει ο Νίκος Ζιώγαλας,καταθέτοντας ένα δίσκο, στον οποίο συγκεντρώνονται κάποιες από τις παλιότερες επιτυχίες του, με νέα όμως ερμηνευτική προσέγγιση. Στο δίσκο ακούγεται και η Γλυκερία, καταθέτοντας μια διαφορετική άποψη στο γνωστό "Πάρε με απόψε, πάρε με", αλλά και οι "Ανάκαρα", που ανασυγκροτήθηκαν για να τραγουδήσουν το παραδοσιακό "Φρόσω Ρήνα". Το δικό τους "χρώμα", επίσης, καταθέτουν οι Βασίλης Καζούλης και Βασίλης Χατζηνικολάου.

Τις καλύτερες ζωντανές ηχογραφήσεις από συναυλίες, που έδωσε η Χάρις Αλεξίου τα τρία τελευταία χρόνια, στην Αθήνα αλλά και σε διάφορες χώρες του κόσμου, περιλαμβάνει ο δίσκος της "Γυρίζοντας τον κόσμο",που μόλις κυκλοφόρησε. Περιλαμβάνει 21 τραγούδια, με πρώτο το "Ταγκό της Νεφέλης" (το μόνο ηχογραφημένο σε στούντιο), από συναυλίες της σε Ηρώδειο, "Ρόδον", Τόκιο, Λονδίνο, Ν. Υόρκη, Βρότσλαβ κ.α. Επτά από αυτά ακούγονται για πρώτη φορά τραγουδισμένα από την Χ. Αλεξίου, ενώ στο δίσκο υπάρχουν ένα γιαπωνέζικο, ένα αραβικό και ένα γαλλικό τραγούδι.

O Οδυσσέας

O Οδυσσέας Δημητριάδης διευθύνει το "Ρέκβιεμ" του Μότσαρτ

Ενας μεγάλος δεξιοτέχνης του κλαρίνου, ο Γιώργος Μάγγας, φιλοξενείτ
  • Ενας μεγάλος δεξιοτέχνης του κλαρίνου, ο Γιώργος Μάγγας, φιλοξενείται σήμερα για δεύτερη συνεχή βραδιά (και τελευταία) στο "Μύλο", στη Θεσσαλονίκη. Προσφέροντας μουσικά ακούσματα χωρίς σύνορα και μεγίστη δεξιοτεχνία, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με πολλά στοιχεία από τα ελληνικά πανηγύρια. Τον συνοδεύουν οι Μάκης Σιούτας (ακορντεόν), Βασίλης Κατράκος (λαούτο) και Μάνια Μαράτου (τουμπερλέκι). Τραγουδά η Σωτηρία Τζινιέρη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ