ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πάσχα πασχόντων

Η εξάχρονη λιτότητα αναγκάζει τους συνταξιούχους να ανηφορίζουν το Γολγοθά της εξαθλίωσης

Τάραξαν την "παγωμένη" αγορά οι συνταξιούχοι με τις πικετοφορίες που έκαναν χτες στις κεντρικές αγορές της Αθήνας και του Πειραιά. Οι απόμαχοι της δουλιάς εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης και τις ευχές τους για "Καλό Πάσχα" τις συνόδευσαν με ευχές για "νέους αγώνες", καθώς η κυβέρνηση δε φαίνεται να αντιμετωπίζει ούτε στο ελάχιστο τα δίκαια αιτήματά τους.

Στην Αθήνα η δυναμική και γεμάτη παλμό πικετοφορία των συνταξιούχων ξεκίνησε στις 10 πμ, από την πλατεία Κάνιγγος, και αφού διέσχισε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας κατέληξε στην Ομόνοια. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας ο κόσμος που βρισκόταν στην αγορά χειροκροτούσε και έπαιρνε με προθυμία τις προκηρύξεις που μοίραζαν οι συνταξιούχοι. Ενώ οι συνταξιούχοι με συνθήματα όπως "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη",καλούσαν τον κόσμο σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η πορεία πέρασε από την Πατησίων, συνέχισε στην Αιόλου, κατευθύνθηκε προς την Ευριπίδου, πέρασε έξω από την κεντρική αγορά στην Αθηνάς. Εκεί οι συνταξιούχοι, κάνοντας μια στάση, φώναξαν συνθήματα και διαμαρτυρήθηκαν για τις τιμές των προϊόντων και τις χαμηλές συντάξεις, "Ακρίβεια, ανεργία, πληθωρισμός, την κρίση την πληρώνει ο λαός",φώναζαν χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια η πορεία ανέβηκε την οδό Σταδίου, έστριψε στην οδό Αρσάκη και κατεβαίνοντας την Πανεπιστημίου κατέληξε στην Ομόνοια.

Οι περαστικοί ένωσαν τη φωνή διαμαρτυρίας τους με τους συνταξιούχους. "Θα περάσουμε μαύρο Πάσχα",μας είπε στην οδό Αθηνάς η Γ. Στεφάνου,που είχε κατέβει για ψώνια. "Οι τιμές των προϊόντων,συνέχισε, έχουν πάει στα ύψη και οι μισθοί μας δε φτάνουν να καλύψουμε ούτε τις βασικές μας ανάγκες".Στην οδό Αιόλου ο Γιώργος, που είναι μικροπωλητής και χειροκροτούσε την πορεία των συνταξιούχων, είπε στο "Ρ": "Αν αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα, ούτε και εμείς μπορούμε να επιβιώσουμε".Ο συνταξιούχος του ΤΣΑ, Στ. Γερονικόλας,μας είπε: "Το δώρο που πήραμε δε φτάνει να πάρουμε ούτε κοτόπουλο, πόσο μάλλον να πάρουμε αρνί. Δεν μπορούμε να αγοράσουμε ούτε μια λαμπάδα στα εγγονάκια μας".

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Χρ. Τριάντης,υπογράμμισε ότι οι συνταξιούχοι εκφράζουν την αντίθεση και την αγανάκτησή τους, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει να μην προσεγγίζει τα προβλήματά τους. "Οπως φάνηκε, συνέχισε, και από την τελευταία συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μας έριξαν στις καλένδες κάποιου μακρόχρονου διαλόγου, σε κάποιες διυπουργικές επιτροπές χωρίς ουσιαστικές λύσεις".

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δ. Μαυροδόγλου,μετά το τέλος της πικετοφορίας δήλωσε: "Με αυτή την κινητοποίηση απευθυνθήκαμε στο λαό και όχι τους κυβερνώντες. Υπήρξε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο. Χειροκροτούσαν και έπαιρναν τις προκηρύξεις που μοιράζαμε. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο η κυβέρνηση θα πάρει υπόψη της αυτή την κινητοποίηση. Εμείς πάντως είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δοθεί οριστική λύση στα προβλήματά μας".

Στον Πειραιά

"Κάνουμε την κινητοποίηση Μεγάλη Τετάρτη για να δείξουμε πως όλα αυτά τα χρόνια σκληρής λιτότητας για τους συνταξιούχους είναι σαν την Εβδομάδα των Παθών".

Αυτά είπε ο Γ. Βαγγελάκος,γραμματέας της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, πριν ξεκινήσει η πικετοφορία απ' το Εργατικό Κέντρο της πόλης και να προχωρήσει στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά. "Αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, οι συνταξιούχοι θα γίνουν ο εφιάλτης της", φώναζε από την ντουντούκα ο Γ. Βαγγελάκος.

Οι συνταξιούχοι μαζί με τη διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά (ΕΚΠ) συγκεντρώθηκαν στο ΕΚΠ στις 9.30 π.μ. και αμέσως ξεκίνησαν πικετοφορία με προορισμό τη Νομαρχία Πειραιά. "Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική, του Μάαστριχτ είναι εντολή" και "Ακρίβεια, ανεργία, πληθωρισμός, όλα τα πληρώνει ο λαός",ήταν δύο από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην πορεία.

Διασχίζοντας την αγορά, στην οδό Λυκούργου, καλούσαν τον κόσμο να τους συμπαρασταθεί, αφού "με τις συντάξεις πείνας που παίρνουν δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε ένα κιλό κρέας".Απευθυνόμενοι στους καταστηματάρχες οι συνταξιούχοι έλεγαν: "Δεν έχετε δουλιά, γιατί δεν έχουμε λεφτά. Την κρίση πληρώνουν οι εργάτες και οι συνταξιούχοι".

Λίγο πριν διαλυθούν, έξω από τη Νομαρχία Πειραιά, ο Ν. Σουγκλάκος,πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, δήλωσε πως οι συνταξιούχοι θα αναπτύξουν τους αγώνες για να δείξουν την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. "Το Μάιο αρχίζουμε δουλιά", κατέληξε ο Ν. Σουγκλάκος.

Τέλος, οι συνταξιούχοι έδωσαν "ραντεβού" στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, όπου θα έχουν δικό τους μπλοκ.

Ατέλειωτη Βδομάδα Παθών

Οργισμένες ανακοινώσεις συνταξιουχικών οργανώσεων απ' την επαρχία

"Οσοι συνταξιούχοι έχουν δικό τους σπίτι ή συγκατοικούν με τα παιδιά τους, θα μπορούσαν κάπως να χαρούν. Αν, όμως, και τα παιδιά τους είναι άνεργοι, όπως οι συνάδελφοι στη ΡΟΚΑ - ΡΟΜΑ - "Θ" - "Ετοιμα Ενδύματα", εκεί είναι το δράμα".

Αυτή τη θλιβερή εικόνα δίνουν, ενόψει του Πάσχα, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ Λάρισας σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

"Τι να πούμε για τους αναπήρους, τις χήρες με μικρά παιδιά - συνεχίζουν. Με τι κουράγιο θα πουν το Χριστός Ανέστη; Οσο για τα δώρα στα εγγόνια, αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός. Και το Πάσχα γι' αυτή τη χρονιά θα είναι Χάσκα".

Οι απόμαχοι της δουλιάς, η προσφορά των οποίων είναι γνωστή, αμείβονται με συντάξεις πείνας, ως αναγνώριση από την πολιτεία. "Φορτωμένοι στις πλάτες κάθε επιβολή της πολιτικής της λιτότητας, περισσότερο αυτές τις μέρες της μεγάλης χριστιανοσύνης και των παθών, σηκώνουν το δικό τους σταυρό ανηφορίζοντας το Γολγοθά της εξαθλίωσης - τονίζουν στην επιστολή. Οι 70 στους 100 συνταξιούχους αναγκάζονται να ζουν με συντάξεις κάτω από το όριο φτώχειας, ενώ το δώρο ήταν άδωρο, αφού εξανεμίστηκε από τους παραφουσκωμένους λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ, δημοτικά τέλη".

Αναφερόμενοι στο γεγονός της καθυστέρησης του να δοθούν έγκαιρα και αυτές οι πενιχρές αυξήσεις και το διορθωτικό ποσό τον Απρίλη, επισημαίνουν: "Αν παίρναμε έστω αυτά τα ψίχουλα, κάπως θα μπορούσαν να γελάσουν και τα δικά μας χείλη, να καταλαβαίναμε κάπως κι εμείς ότι έρχεται Πάσχα".

Οι συνταξιούχοι ΙΚΑ Λάρισας καταλήγουν στην επιστολή με ευχές για καλό Πάσχα "ελπίζοντας πως και η δική τους Ανάσταση δε θα αργήσει".

Ανακοίνωση εξέδωσε χτες και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας "Η Ενσωμάτωση",που αναφέρεται στη μακριά κι ατέλειωτη Μεγάλη Εβδομάδα για τους συνταξιούχους. "Αρχισε πριν έξι χρόνια - τονίζουν - με τους αντιασφαλιστικούς, αντισυνταξιουχικούς νόμους της ΝΔ, συνεχίζεται και είναι άδηλο το τέλος της". Στην ανακοίνωση επισημαίνουν ότι οι συνταξιούχοι γίνονται αντικείμενα εμπαιγμού και κοροϊδίας με τις αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις πρωθυπουργού και υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ στη Βουλή απορρίφθηκε πρόταση του ΚΚΕ για επανασύνδεση των κατώτατων συντάξεων με 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.

Ωστόσο, καλούν όλους τους συνταξιούχους "να παραμερίσουν προσωρινά την οργή και την πικρία τους για την άδικη αυτή μεταχείριση, που δεν τους επιτρέπει να προσφέρουν αυτό που υπαγορεύουν οι μέρες στα παιδιά και τα εγγόνια τους, και να ζήσουν σε στιγμές ανάτασης και οικογενειακής θαλπωρής την Ανάσταση".

"Τίποτε νεότερο" απ' την κυβέρνηση

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε χτες ότι οι θέσεις της κυβέρνησης για τις συντάξεις είναι γνωστές

Ενώ οι συνταξιούχοι διαδήλωναν στην Αθήνα και τον Πειραιά εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ε. Γιαννόπουλος δήλωνε, ότι οι θέσεις της κυβέρνησης είναι γνωστές και δεν υπάρχει "τίποτε νεότερο".

Ομως η εκφρασμένη κατεύθυνση του υπουργείου για τη σταδιακή επανασύνδεση των συντάξεων με τα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη έχει επισημανθεί από τον ίδιο τον υπουργό ότι δεν είναι "δεδομένη". Αυτό που φαίνεται όμως σαν δεδομένο είναι ότι το κόστος οποιασδήποτε ρύθμισης θα το αναλάβει το ΙΚΑ. Εκτός αυτού δε διευκρινίστηκε από τον υπουργό αν η όποια αύξηση που θα δοθεί θα είναι απλώς δραχμική ή αν θα είναι και κατοχυρωμένη θεσμικά.

Σχετικά με τη ρύθμιση των χρεών τρίτων προς το ΙΚΑ - τα οποίαμαζί με τα πρόσθετα τέλη προσεγγίζουν τα 650 δισ. δραχμές - ο υπουργός είπε ότι μελετάται από δυο συνεργεία του υπουργείου, ότι σκοπός είναι να εισπραχθούν και ότι το ΙΚΑ δεν έχει μηχανογράφηση και το απαραίτητο προσωπικό για να συντομεύσουν οι διαδικασίες.

Για την "ευρω - βόμβα" στο ΙΚΑ που θα σημάνει την κατάργηση της υποχρεωτικής ασφάλισης στο Ιδρυμα των καταρτιζομένων στα Κοινοτικά προγράμματα, ο Ε. Γιαννόπουλος είπε ότι η Κοινότητα έχει "το πάνω χέρι", αλλά έχει ζητήσει διευκρινίσεις για το θέμα. Το θέμα είχε τεθεί για συζήτηση στην προχτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβούλιου του ΙΚΑ απ' τον εκπρόσωπο των εργαζομένων σ' αυτό Κ. Κερασουνλή,αλλά η πλειοψηφία των παριστάμενων συμβούλων, υπεκφεύγοντας, παρέπεμψε το θέμα στην επόμενη μετά το Πάσχα συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΚΑ.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι εξετάζεται το αίτημα των ιδιοκτητών φροντιστηρίων που καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά στο ΙΚΑ από το 1990 - 1994, τις εισφορές σε 48 δόσεις για τις περιπτώσεις που ασφάλιζαν τους καθηγητές στο ΤΕΒΕ για κύρια ασφάλιση.

ΕΚΑ
Προτάσεις διασφάλισης των εσόδων του ΙΚΑ

Το Ιδρυμα χάνει 38 δισ. το χρόνο απ' το γεγονός και μόνο ότι το κράτος το υποχρεώνει να καταθέτει ατόκως τα έσοδα

Πακέτο προτάσεων που με την εφαρμογή τους θα αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή αλλά και θα βελτιωθεί ηλειτουργία του ΙΚΑ περιέχονται σε υπόμνημα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) προς το Διοικητή του Ιδρύματος Γρ. Σολωμό.

Συγκεκριμένα το ΕΚΑ προτείνει τη μηχανογράφηση του ΙΚΑ και την άμεση ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Ιδρύματος, μέσω μετατάξεων και αποσπάσεων από άλλες υπηρεσίες ή με νέες προσλήψεις. Τονίζει ότι επιβάλλεται να ασφαλιστούν οι παράνομοι απασχολούμενοι αλλοδαποί, να καταργηθεί το ισχύον πλαφόν προσαύξησης για όσους χρωστούν στο ΙΚΑ εισφορές, όπως άλλωστε εφαρμόζεται και για τους φόρους. Το ΕΚΑ ζητά την κατάργηση του απορρήτου των βιβλίων και στοιχείων του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων για τους υπαλλήλους του ΙΚΑ, την επέκταση της προσωπικής ευθύνης που έχουν οι υπόχρεοι για τη μη πληρωμή των φόρων στο δημόσιο και για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ, καθώς και την ακύρωση κάθε απόλυσης μισθωτού εάν δεν έχει δηλωθεί και καταχωρηθεί στα μητρώα του ΙΚΑ για όλη τη διάρκεια της απασχόλησής του.

Το ΕΚΑ στο υπόμνημά του επισημαίνει ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι υπέρ του ΙΚΑ εισφορές κατά την πώληση προβληματικών επιχειρήσεων, να αναγράφονται στις ταμειακές μηχανές οι καθημερινώς απασχολούμενοι κατά επιχείρηση μισθωτοί και να διερευνηθούν τρόποι που θα κατοχυρώνουν καλύτερα τα έσοδα του ΙΚΑ από τη διαδικασία ανάθεσης και εκτέλεσης των μεγάλων δημοσίων έργων. Οσον αφορά τη διαχείριση, το ΕΚΑ τονίζει ότι χρειάζεται αυτοδιαχείριση των πόρων - καθώς σήμερα το ΙΚΑ χάνει 38 δισ. δραχμές το χρόνο επειδή το κράτος υποχρεώνει τη διοίκηση να καταθέτει ατόκως τα έσοδα του Ιδρύματος - αλλά και αξιοποίηση των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης, είτε με έντοκες καταθέσεις είτε με τη δημιουργία τράπεζας του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Τέλος το ΕΚΑ προτείνει την ανασύνθεση του ΔΣ του ΙΚΑ μέσα από τη μείωση των μελών του και την αποκατάσταση της πλειοψηφίας των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων.

ΙΚΑ
Θα χορηγούνται σύριγγες για ινσουλίνες

Σε μεγάλη ταλαιπωρία υπόκεινται τις τελευταίες μέρες αρκετοί διαβητικοί, ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, που κάνουν χρήση ενδοφλέβιας ινσουλίνης. Ορισμένα υποκαταστήματα του Ιδρύματος, όπως του Περιστερίου, δε χορηγούν σύριγγες και οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να τις αγοράζουν. Στη συνέχεια προσκομίζουν την απόδειξη στο ΙΚΑ και παίρνουν πίσω μέρος του ποσού που έχουν δώσει για την αγορά των συρίγγων.

Στην ταλαιπωρία αυτή υποβλήθηκε και ο αντιστασιακός Κώστας Τσίχλας απ' το Περιστέρι. Κάνει δύο ενέσεις την ημέρα, που σημαίνει ότι το μήνα χρειάζεται 60 σύριγγες. Το κόστος είναι περίπου 5.000 δραχμές το μήνα, ποσό σημαντικό για έναν συνταξιούχο. Δεν είναι όμως μικρή και η ταλαιπωρία να στήνεται ώρες στην ουρά για να του επιστραφεί μόνο ένα μέρος των χρημάτων που ξόδεψε.

Ο "Ρ" επικοινώνησε με το κεντρικό κατάστημα του Ιδρύματος και το υποκατάστημα Παγκρατίου, απ' όπου μας πληροφόρησαν ότι το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται σε ορισμένα υποκαταστήματα του ΙΚΑ που έχει λήξει ο διαγωνισμός. Ωστόσο, από το γραφείο του διοικητή του Ιδρύματος, μας ενημέρωσαν ότι το πρόβλημα προέκυψε από μία παρτίδα ελαττωματικών συρίγγων, και διαβεβαίωσαν ότι το ΙΚΑ θα συνεχίσει να χορηγεί τις σύριγγες.

Λεζάντες σελ. 19

Γενική άποψη της πικετοφορίας στην Αθήνα

Συνταξιούχοι του Πειραιά υψώνουν φωνή απόγνωσης για την εξαθλίωση

Διαμαρτυρία και στη Θεσσαλονίκη

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνταξιούχων από 11 συνταξιουχικά σωματεία της πόλης πραγματοποιήθηκε χτες και στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση και πορεία - πικετοφορία κατά της αντισυνταξιουχικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στις 10.30 στην πλατεία Δικαστηρίων και με πικέτες και πανό πραγματοποίησαν δυναμική πορεία στο κέντρο της πόλης, που εκείνη την ώρα λόγω των ημερών είχε αυξημένη κίνηση, και κατέληξαν στον ίδιο χώρο. Οι συνταξιούχοι απέφυγαν να κατευθυνθούν προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, γιατί όπως είπαν χόρτασαν από λόγια και υποσχέσεις.

"Δυστυχώς η ανέχεια και η αντικοινωνική και ταξική πολιτική της κυβέρνησης", τόνισε χτες στον "Ρ" ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων του ΙΚΑ, Γιώργος Ραφαηλίδης, μας υποχρεώνει ακόμα και αυτές τις ημέρες να κατέβουμε στους δρόμους και να εκφράσουμε την αγανάκτηση και την αντίθεσή μας στην εξαθλίωση που μας επιβάλλουν. Θα συνεχίσουμε το αγώνα, γιατί μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα από την κυβέρνηση για την ανακούφιση των συνταξιούχων, ενώ αντίθετα συνεχίζεται ο εμπαιγμός και η κοροϊδία με το αλαλούμ των υποσχέσεων και των δηλώσεων από τα στελέχη της κυβέρνησης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ