ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Βήματα προς το τραπέζι

Αθήνα και Αγκυρα, υπό την αιγίδα της Ουάσιγκτον, προετοιμάζονται για την πραγματοποίηση των βημάτων, που οδηγούν στο τραπέζι των συνομιλιών, για τη συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών "προβλημάτων"

Επικυρώνεται, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, στην Ουάσιγκτον, η στροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία, καθώς είναι ξεκάθαρο πως η Αθήνα προετοιμάζεται για έναν - βήμα προς βήμα - αλλά εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο.

Από τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού μετά τη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο, συνάγεται το συμπέρασμα πως η ελληνική κυβέρνηση, έχει αποδεχτεί να συζητήσει το σύνολο των "προβλημάτων" του Αιγαίου, τα οποία η Αγκυρα έχει αναγορεύσει σε ελληνοτουρκικές διαφορές. Η θέση για αντιμετώπιση των προβλημάτων βήμα προς βήμα, που προβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, αποτελεί, όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών το απαραίτητο "εύρημα", για να δικαιολογηθεί η προσέλευση της Αθήνας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η στροφή της ελληνικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας, εμφανίζεται περισσότερο καθαρά, αν θυμηθεί κανείς τις θέσεις των ελληνικών κυβερνήσεων μέχρι και τον Μάρτη του περασμένου χρόνου που η Αθήνα απέσυρε το δεκαετές "βέτο" της για την προώθηση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων. Μέσα στο νέο αυτό πλαίσιο εξελίχθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, η οποία ολοκληρώθηκε χτες με τις συναντήσεις που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών Γ. Κρίστοφερ και Αμυνας Ου. Πέρι

Παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν πως με τις δηλώσεις του ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει ήδη περιγράψει την αντζέντα και κατά μία έννοια τη διαδικασία που θα ακολουθήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Το πρώτο βήμα αφορά στην κίνηση καλής θέλησης της Τουρκίας για παραπομπή του θέματος της Ιμιας σε Διεθνές Δικαστήριο. Το δεύτερο βήμα, αφορά στην ουσία του προβλήματος στο Αιγαίο με τη συζήτηση για την κατάρτιση συνυποσχετικού παραπομπής του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη. Το βήμα αυτό και ο διάλογος που θα προκαλέσει, αναμένεται να δώσει απαντήσεις και ρυθμίσεις οριστικές σχετικά με το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων. Το τρίτο βήμα, σύμφωνα πάντα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, θα περιλαμβάνει συζήτηση για τα υπόλοιπα προβλήματα, (εναέριος χώρος, FIR κτλ.).

Απ' όλα αυτά είναι φανερό, πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η συζήτηση επί της διαδικασίας του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία πρωταγωνιστεί και σε αυτό το στάδιο παίζοντας το ρόλο του διαμεσολαβητή.

Στην Αθήνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στον έναν ή τον άλλο βαθμό διαπιστώνουν πως οι εξελίξεις οδηγούν σε ελληνοτουρκικό διάλογο εφ' όλης της ύλης. Η ΝΔ, μέχρι στιγμής, δεν έχει προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις για τις εκτιμήσεις της σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Κ. Σημίτη στις ΗΠΑ. Οι εκτιμήσεις της ΝΔ, όπως λένε στελέχη του κόμματος, θα ανακοινωθούν με την επιστροφή του πρωθυπουργού. Ανεπισήμως, πάντως, όπως λένε κύκλοι του κόμματος, η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε διάλογο χωρίς αντζέντα και χωρίς να τεθεί το Κυπριακό.

Αντίθετη, πάντως, φαίνεται πως είναι η άποψη του επίτιμου προέδρου Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψη "ωφέλιμη", η οποία "εξελίχτηκε σχετικά καλά".

Επίσης, κοινή είναι η διαπίστωση των προέδρων της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαρά και του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα, οι οποίοι σε δηλώσεις του υπογραμμίζουν πως οδηγούμαστε σε έναν εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο.

Περί ουτοπίας

Την περασμένη βδομάδα (3-4.4.96) πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Πολυτεχνείο, με θέμα "Ο χαρακτήρας της ουτοπίας και η κοινωνική λειτουργία της". Ο εισηγήσεις, όπως προκύπτει από τους τίτλους τους, δεν έχουν καμία σχέση - πλην εξαιρέσεων - με τη μαρξιστική θεωρία. Το λυπηρό, για μερικούς από τους εισηγητές, είναι ότι υπήρξαν ανώτατα στελέχη του ΚΚΕ και τώρα αυτογελοιοποιούνται, με το ν' αρνούνται τον εαυτό τους.

Τη Δευτέρα (8.4.96) τη σκυτάλη πήρε ο Π. Τσίμας και σε άρθρο του στα ΝΕΑ υποστηρίζει ότι η Αριστερά έπαψε να επαγγέλλεται το μέλλον, την Ουτοπία. Επικαλείται τον Μαξ Βέμπερ, για να διακηρύξει "ότι οι άνθρωποι δε θα μπορούσαν να επιτύχουν το εφικτό, αν δεν επιζητούσαν κάθε τόσο το ανέφικτο". Και αποφαίνεται ότι για την Αριστερά "η απώλεια της Ουτοπίας, ...είναι απώλεια του λόγου ύπαρξης". Δηλαδή, κατά τον Π. Τσίμα, η Αριστερά ή θα επαγγέλλεται κάτι το απραγματοποίητο, οπότε θα εγκαταλειφθεί από το λαό ή δε θα επαγγέλλεται το ανέφικτο, οπότε πάλι δεν έχει λόγο ύπαρξης...

Μέχρι τώρα ξέραμε τον ουτοπικό σοσιαλισμό του Σαιν Σιμόν, του Φουριέ, του Οουεν κτλ. των αρχών του 19ου αιώνα. Σ' αυτήν την ουτοπία απάντησαν οι Μαρξ - Ενγκελς, ότι δηλαδή εμφανίστηκε "στην πρώτη ανεξέλικτη περίοδο της πάλης ανάμεσα στο προλεταριάτο και στην αστική τάξη" (Κομμουνιστικό Μανιφέστο), και ότι "στην ανώριμη κατάσταση της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής, στην ανώριμη κατάσταση των τάξεων, ανταποκρίνονταν ανώριμες θεωρίες" (Ουτοπικός Σοσιαλισμός).

Με την ωρίμανση του καπιταλισμού διατυπώθηκε η θεωρία του επιστημονικού κομμουνισμού, που διδάσκει ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι ουτοπία, αλλά αντικειμενική αναγκαιότητα, που περνάει μέσα από τους νόμους της κοινωνικής ανάπτυξης.

Η Αριστερά, ειδικά το ΚΚΕ, έχει στόχο όχι την ουτοπία, αλλά να οργανώσει και να καθοδηγήσει την ταξική πάλη, το εργατικό κίνημα, για τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Σ' αυτή την πορεία έχει αντιμέτωπους και τους αποστάτες της Αριστεράς, που για ένα μεροκάματο έχουν μπει στην υπηρεσία της άρχουσας τάξης. Αλλά αυτό είναι φυσικό. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι κανένας Τούρκος δεν έγινε γενίτσαρος...

Κώστας ΚΑΠΠΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ
Χιλιάδες αιτήσεις για "μια θέση στον ήλιο"

Στις 18.611 έφτασαν οι αιτήσεις για την κάλυψη 1.234 θέσεων για υπουργεία και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που προκήρυξε το ΑΣΕΠ με τη διαδικασία των μορίων. Κατά κατηγορία οι αιτήσεις είναι: 56 Ειδικών Επιστημόνων, 3. 320 Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, 2.587 Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, 7. 686 Δημοτικής Εκπαίδευσης και 4.962 Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Στη Νομαρχία Αθηνών οι αιτήσεις έφτασαν στις 12.041, στη Θεσσαλονίκη τις 2.372, στην Α. Αττική 687, στη Δ. Αττική 528 και στον Πειραιά 504.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο Μάη θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τις 5.562 θέσεις στο χώρο της υγείας, ενώ την ίδια περίοδο αναμένεται να ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα για την πρόσληψη των 1.181 επιλαχόντων του περσινού διαγωνισμού για το δημόσιο.

Διάλογος και "διάλογος"

Πρόκειται για μια "εθνική επιτυχία" της κυβέρνησης Σημίτη στην Ουάσιγκτον και πρέπει να την επισημάνουμε: Δρομολογείται διάλογος μεταξύ Αθήνας- Αγκυρας εφ' όλης της ύλης, χωρίς όρους και επιδιαιτητή τους Αμερικανούς. Τα λεγόμενα για "βήμα προς βήμα προσέγγιση" δεν αποτελούν παρά το προπέτασμα καπνού για τα μάτια του κόσμου. Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Χωρίς η Τουρκία να έχει απομακρυνθεί από τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, χωρίς να υπάρχει σαφής δήλωσή της ότι σέβεται την εδαφική κυριαρχία, χωρίς να έχει αναγνωριστεί από το καθεστώς της Αγκυρας, αλλά και τους "συμμάχους", η ελληνική κυριαρχία στα Ιμια, ο πρωθυπουργός αποσαφηνίζει ότι η Ελλάδα προχωρά σε διάλογο με την Τουρκία. Η υποκρισία είναι ότι αυτή την "πρωτοβουλία" την εμφανίζει ως ...ελληνική (!).

Ποιο περιεχόμενο, λοιπόν, ποιες εγγυήσεις - πέρα από τις αμερικανικές... - αλλά και ποια αποτελέσματα μπορεί να έχει ένας τέτοιος διάλογος; Πολύ φοβούμαστε ότι μόνο τα εθνικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας δεν πρόκειται να εξυπηρετηθούν. Πολύ περισσότερο, που υπάρχουν πλούσιες, πλέον, αποδείξεις για την υποτελή στάση της κυβέρνησης Σημίτη.

Το ΚΚΕ είναι το τελευταίο κόμμα, που θα ταχθεί ενάντια στο διάλογο με την Τουρκία και έχει έγκαιρα και υπεύθυνα ξεκαθαρίσει τους όρους, με τους οποίους βλέπει να γίνεται. Αλλο, όμως, διάλογος και άλλο διαπραγματεύσεις για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα...

Πρωτοβουλίες Λεντάκη για τους χουντικούς

Συνέχεια στην πρωτοβουλία του για αποφυλάκιση των Απριλιανών δίνει ο βουλευτής της Πολιτικής Ανοιξης Α. Λεντάκης, ο οποίος χτες επισκέφθηκε και έθεσε το ζήτημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο.Το θέμα άνοιξε αρχικά στη Βουλή με πρωτοβουλία του ίδιου, ωστόσο η εντύπωση που δίνεται είναι ότι έχει και την κάλυψη του κόμματός του με προφανείς βέβαια στόχους. Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει αρμοδιότητα να δώσει χάρη και υπό αυτό το πρίσμα η χτεσινή επίσκεψη του Α. Λεντάκη σ' αυτόν, αποσκοπεί κυρίως στη δημιουργία εντυπώσεων. Πάντως, η καλύτερη απάντηση σε όσους μεθοδεύουν τη δημιουργία αυτού του κλίματος είναι η προκλητική στάση των έγκλειστων πραξικοπηματιών που συνεχίζουν να δηλώνουν αμετανόητοι. Χαρακτηριστική η... ευχαριστήρια, προς τον Α. Λεντάκη, επιστολή του Ν. Ντερτιλή, ο οποίος δηλώνει με περισσό θράσος ότι "δε δέχομαι την έξοδόν μου εκ της φυλακής με χαριστικήν πράξιν, ει μη μόνον κατόπιν πλήρους δικαιώσεως και αποκαταστάσεώς μου".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ