Πέμπτη 11 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διάλογος και "διάλογος"

Πρόκειται για μια "εθνική επιτυχία" της κυβέρνησης Σημίτη στην Ουάσιγκτον και πρέπει να την επισημάνουμε: Δρομολογείται διάλογος μεταξύ Αθήνας- Αγκυρας εφ' όλης της ύλης, χωρίς όρους και επιδιαιτητή τους Αμερικανούς. Τα λεγόμενα για "βήμα προς βήμα προσέγγιση" δεν αποτελούν παρά το προπέτασμα καπνού για τα μάτια του κόσμου. Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Χωρίς η Τουρκία να έχει απομακρυνθεί από τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, χωρίς να υπάρχει σαφής δήλωσή της ότι σέβεται την εδαφική κυριαρχία, χωρίς να έχει αναγνωριστεί από το καθεστώς της Αγκυρας, αλλά και τους "συμμάχους", η ελληνική κυριαρχία στα Ιμια, ο πρωθυπουργός αποσαφηνίζει ότι η Ελλάδα προχωρά σε διάλογο με την Τουρκία. Η υποκρισία είναι ότι αυτή την "πρωτοβουλία" την εμφανίζει ως ...ελληνική (!).

Ποιο περιεχόμενο, λοιπόν, ποιες εγγυήσεις - πέρα από τις αμερικανικές... - αλλά και ποια αποτελέσματα μπορεί να έχει ένας τέτοιος διάλογος; Πολύ φοβούμαστε ότι μόνο τα εθνικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας δεν πρόκειται να εξυπηρετηθούν. Πολύ περισσότερο, που υπάρχουν πλούσιες, πλέον, αποδείξεις για την υποτελή στάση της κυβέρνησης Σημίτη.

Το ΚΚΕ είναι το τελευταίο κόμμα, που θα ταχθεί ενάντια στο διάλογο με την Τουρκία και έχει έγκαιρα και υπεύθυνα ξεκαθαρίσει τους όρους, με τους οποίους βλέπει να γίνεται. Αλλο, όμως, διάλογος και άλλο διαπραγματεύσεις για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ