Πέμπτη 11 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Βήματα προς το τραπέζι

Αθήνα και Αγκυρα, υπό την αιγίδα της Ουάσιγκτον, προετοιμάζονται για την πραγματοποίηση των βημάτων, που οδηγούν στο τραπέζι των συνομιλιών, για τη συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών "προβλημάτων"

Επικυρώνεται, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, στην Ουάσιγκτον, η στροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία, καθώς είναι ξεκάθαρο πως η Αθήνα προετοιμάζεται για έναν - βήμα προς βήμα - αλλά εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο.

Από τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού μετά τη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο, συνάγεται το συμπέρασμα πως η ελληνική κυβέρνηση, έχει αποδεχτεί να συζητήσει το σύνολο των "προβλημάτων" του Αιγαίου, τα οποία η Αγκυρα έχει αναγορεύσει σε ελληνοτουρκικές διαφορές. Η θέση για αντιμετώπιση των προβλημάτων βήμα προς βήμα, που προβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, αποτελεί, όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών το απαραίτητο "εύρημα", για να δικαιολογηθεί η προσέλευση της Αθήνας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η στροφή της ελληνικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας, εμφανίζεται περισσότερο καθαρά, αν θυμηθεί κανείς τις θέσεις των ελληνικών κυβερνήσεων μέχρι και τον Μάρτη του περασμένου χρόνου που η Αθήνα απέσυρε το δεκαετές "βέτο" της για την προώθηση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων. Μέσα στο νέο αυτό πλαίσιο εξελίχθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, η οποία ολοκληρώθηκε χτες με τις συναντήσεις που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών Γ. Κρίστοφερ και Αμυνας Ου. Πέρι

Παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν πως με τις δηλώσεις του ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει ήδη περιγράψει την αντζέντα και κατά μία έννοια τη διαδικασία που θα ακολουθήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Το πρώτο βήμα αφορά στην κίνηση καλής θέλησης της Τουρκίας για παραπομπή του θέματος της Ιμιας σε Διεθνές Δικαστήριο. Το δεύτερο βήμα, αφορά στην ουσία του προβλήματος στο Αιγαίο με τη συζήτηση για την κατάρτιση συνυποσχετικού παραπομπής του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη. Το βήμα αυτό και ο διάλογος που θα προκαλέσει, αναμένεται να δώσει απαντήσεις και ρυθμίσεις οριστικές σχετικά με το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων. Το τρίτο βήμα, σύμφωνα πάντα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, θα περιλαμβάνει συζήτηση για τα υπόλοιπα προβλήματα, (εναέριος χώρος, FIR κτλ.).

Απ' όλα αυτά είναι φανερό, πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η συζήτηση επί της διαδικασίας του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία πρωταγωνιστεί και σε αυτό το στάδιο παίζοντας το ρόλο του διαμεσολαβητή.

Στην Αθήνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στον έναν ή τον άλλο βαθμό διαπιστώνουν πως οι εξελίξεις οδηγούν σε ελληνοτουρκικό διάλογο εφ' όλης της ύλης. Η ΝΔ, μέχρι στιγμής, δεν έχει προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις για τις εκτιμήσεις της σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Κ. Σημίτη στις ΗΠΑ. Οι εκτιμήσεις της ΝΔ, όπως λένε στελέχη του κόμματος, θα ανακοινωθούν με την επιστροφή του πρωθυπουργού. Ανεπισήμως, πάντως, όπως λένε κύκλοι του κόμματος, η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε διάλογο χωρίς αντζέντα και χωρίς να τεθεί το Κυπριακό.

Αντίθετη, πάντως, φαίνεται πως είναι η άποψη του επίτιμου προέδρου Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψη "ωφέλιμη", η οποία "εξελίχτηκε σχετικά καλά".

Επίσης, κοινή είναι η διαπίστωση των προέδρων της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαρά και του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα, οι οποίοι σε δηλώσεις του υπογραμμίζουν πως οδηγούμαστε σε έναν εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ