Πέμπτη 11 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκτός Διακυβερνητικής Διάσκεψης το Ευρωκοινοβούλιο

Συνεδριάζει από τις 15 ως τις 19 του Απρίλη η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στην ολομέλεια θα γίνει παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Τορίνο, θα εξεταστεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού 1994, ενώ θα συζητηθούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την προετοιμασία των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για την προσχώρησή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σχετικά με το πρώτο θέμα, της Συνόδου του Τορίνο, η συζήτηση στην ολομέλεια αναμένεται ότι θα επικεντρωθεί στον αποκλεισμό του Ευρωκοινοβουλίου από τις διαδικασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Οπως είναι γνωστό δύο χώρες - μέλη, η Βρετανία και η Γαλλία, πρόβαλαν "βέτο" για τη μη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου στις συζητήσεις, οι οποίες θα γίνουν στα πλαίσια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Εξαιτίας του γαλλοβρετανικού "βέτο", το μόνο εκλεγμένο απ' τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κοινοτικό όργανο δεν έχει δικαίωμα να πάρει μέρος στη συζήτηση για τις σημαντικές αλλαγές, που πρόκειται να γίνουν στην Ενωση και αφορούν σε μεγάλο βαθμό στις αρμοδιότητες του ίδιου του Ευρωκοινοβουλίου.

Αντί για ουσιαστική συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου στις διαδικασίες της Διακυβερνητικής οι "δεκαπέντε" συμφώνησαν στο Τορίνο ότι "... το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμπράξει στενά στις εργασίες της Διάσκεψης κατά τρόπον, ώστε να μπορεί να ενημερώνεται τακτικά και διεξοδικά σχετικά με την πρόοδο των συζητήσεων και ταυτόχρονα να προβάλει την άποψή του σχετικά με όλα τα υπό συζήτηση θέματα όποτε το κρίνει σκόπιμο"...

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Τορίνο θα παρουσιάσει στις 17 τουΑπρίλη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρωθυπουργός της Ιταλίας, Λαμπέρτο Ντίνι. Σε δήλωση σχετικά με το ίδιο θέμα θα προβεί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ. Στη συνέχεια θα τοποθετηθούν οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ