ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αγρια φαγωμάρα

Διαστάσεις άγριας φαγωμάρας προσλαμβάνει η διαμάχη για την εξουσία στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς οι αντιμαχόμενες ομάδες προσπαθούν με κάθε μέσο να πλήξουν η μία την άλλη και το κάθε στέλεχος να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους στο "διάδοχο" ΠΑΣΟΚ. Ο Γολγοθάς αναμένεται να διαρκέσει για πολύ και η "Ανάσταση αργεί"...

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ αποτελούν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο έχει επιτευχθεί "οριστική συμφωνία Ακη - Αρσένη" ενάντια στον Κ. Σημίτη, στην οποία έχουν προσχωρήσει και οι Παπούλιας, Βενιζέλος, Παπουτσής, Οικονόμου, Σουλαδάκης και Τσούρας. Η συμφωνία προβλέπει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να υποστηριχτεί ο Α. Τσοχατζόπουλος για την ηγεσία του κόμματος, ενώ ο Γερ. Αρσένης θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός, αν ο Κ. Σημίτης χάσει τις εκλογές.

Το δημοσίευμα, το οποίο σαφώς εντάσσεται στην εσωκομματική διαμάχη του ΠΑΣΟΚ και εξυπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες, προκάλεσε ταραχή στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και αρκετά στελέχη έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους όσον αφορά τη "συμφωνία Ακη - Αρσένη". Πρώτος διαχώρισε τη θέση του ο υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης,ο οποίος με γραπτή δήλωσή του διέψευσε την ανάμειξή του σε μυστικές συναντήσεις και συμφωνίες σχετικά με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Επαναλαμβάνει επίσης ότι για τα οργανωτικά θέματα που αφορούν το συνέδριο θα τοποθετηθεί στη σύνοδο της ΚΕ το Μάη.

Από την πλευρά του Α. Τσοχατζόπουλου δεν υπήρξε επίσημη διάψευση, αλλά στενοί συνεργάτες του τόνιζαν ότι ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης έχει προτείνει ανοιχτά "πολιτική συμφωνία" και δεν έχει ανάγκη να προσφεύγει σε μυστικές συναντήσεις.

Από την πλευρά του το μέλος του ΕΓ Γ. Σουλαδάκης χαρακτήρισε απαράδεκτο και αναληθές το δημοσίευμα και υποστήριξε ότι ποτέ δεν εντάχθηκε σε κάποια από τις εσωκομματικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ.

"Ρόλος" συνεργών;

Χρόνια η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα, ότι όχι μόνο στηρίζει, αλλά και εκπαιδεύει Κούρδους αντάρτες του PKK... Χτες τα πράγματα πήραν άλλη διάσταση, αποδεικτική και για το είδος των "συνομιλιών" που διεξήχθησαν μεταξύ Κλίντον - Σημίτη, στο Λευκό Οίκο. Οπως απροκάλυπτα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ν. Μπερνς, δεν είναι μόνο η Τουρκία, αλλά και οι ΗΠΑ που εγκαλούν την Ελλάδα για τις σχέσεις της με τους Κούρδους! Με επιχειρήματα ακριβώς πανομοιότυπα με τα τουρκικά, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες ότι απευθύνθηκαν "συστάσεις" (!) στην ελληνική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στις ΗΠΑ για το θέμα! "Εγείραμε το θέμα του PKK" αφού "η αμερικανική πλευρά ανησυχεί για την υποστήριξη προς τους αντάρτες του PKK που βρίσκονται στην Ελλάδα", αποκάλυψε ο εκπρόσωπός του...

***

Να ένα ακόμα "επίτευγμα" του ταξιδιού Σημίτη στις ΗΠΑ. Οι Αμερικάνοι, όχι μόνο "τράβηξαν" το αυτί του Ελληνα πρωθυπουργού, αλλά και στο πλαίσιο της "αντιτρομοκρατικής" τους δράσης, κάλεσαν την Ελλάδα να κλείσει τα μάτια για τη σφαγή ενός λαού που γίνεται και με αμερικανικά όπλα. Βέβαια οι δικοί μας όταν δήλωναν κατενθουσιασμένοι, επειδή ο Κλίντον είναι κατά της "χρήσης βίας"(!) και υπέρμαχος του Διεθνούς Δικαίου (!), προφανώς είχαν ξεχάσει τις συστάσεις του για τους Κούρδους και για αυτό δεν έβγαλαν τσιμουδιά...

***

Είναι και αυτό ένα ακόμα δείγμα της υποκρισίας και της υποτελούς συμπεριφοράς που διακρίνει τους κυβερνώντες. Γιατί δεν είναι μικρό πράγμα να ανεβαίνεις στο βήμα, όπως έκανε ο Κ. Σημίτης, και μιλώντας προς τους δημοσιογράφους να εξαίρεις την "ευαισθησία" του Κλίντον για την "ειρηνική" συμβίωση των χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν μισή ώρα πριν έχεις γίνει δέκτης εντολών να κλείσεις τα μάτια στη γενοκτονία ενός ολόκληρου λαού. Δεν είναι μικρό πράγμα να παρουσιάζεις τον "πλανητάρχη" ως "φίλο" και "σύμμαχο", που μάλιστα έκανε "αποδεκτό το ρόλο σου στην περιοχή", όταν πριν μισή ώρα έχεις υποστεί τις "συμμαχικές" απειλές και πιέσεις, με τουρκικά επιχειρήματα, αλλά στα αγγλικά... Αυτό το όχι και τόσο μικρό πράγμα έκανε ο Κ. Σημίτης. Και το ερώτημα που τίθεται πλέον ευθέως είναι σαφές. Οταν ο Ελληνας πρωθυπουργός πανηγυρίζει για το "ρόλο της Ελλάδας που έγινε αποδεκτός", ποιον εννοεί; Μήπως το ρόλο του συνενόχου και του συνεργού στα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών;

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Φαινομενική η ηρεμία

Η χαλαρότητα των ημερών επέφερε μία επιφανειακή ηρεμία στη ΝΔ, η ηγεσία της οποίας απέφυγε να τοποθετηθεί στη νέα διαφοροποίηση του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έσπευσε να χαιρετήσει σαν θετικά τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στις ΗΠΑ.

"Δε σχολιάζουμε", ήταν η δήλωση αρμόδιων στελεχών της Ρηγίλλης, όταν καλούνταν να απαντήσουν στη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη. Από την άλλη, όμως, έσπευδαν να διοχετεύσουν σε εφημερίδες σενάρια, σύμφωνα με τα οποία ο Μ. Εβερτ αμέσως μετά τις γιορτές θα ενεργοποιήσει το Πειθαρχικό του κόμματος, όπου θα κληθούν να δώσουν λόγο στελέχη όπως ο Σ. Κούβελας και βουλευτές που ακολουθούν τον επίτιμο πρόεδρο του κόμματος. Τα σενάρια αυτά βέβαια έχουν σαν μόνο στόχο να εκφοβίσουν τα αντιπολιτευόμενα στελέχη, καθώς είναι σχεδόν απίθανο ο Μ. Εβερτ να προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις λίγο μόνο καιρό πριν την Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος και να ηρωοποιήσει έτσι τα στελέχη αυτά.

Από τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές χτες ο Σ. Κούβελας, με συνέντευξή του στον "Επενδυτή", επιμένει στην κριτική του προς τον Μ. Εβερτ, δηλώνοντας ότι με την πολιτική που εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ δεν ενθουσιάζονται οι οπαδοί της παράταξης και δε συγκινούνται οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι.

Τρομοκράτες θεωρούν οι Αμερικάνοι τους αγωνιστές του ΡΚΚ στην Ελλάδα

Τρομοκράτες θεωρούν οι Αμερικανοί τους αγωνιστές του ΡΚΚ, στην Ελλάδα

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ κατηγορούν για υπόθαλψη τρομοκρατών

"Ανησυχούν" οι ΗΠΑ, και το εξέφρασαν στην ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Σημίτη στην Ουάσιγκτον, για τη βοήθεια που βρίσκουν στην Ελλάδα οι - "τρομοκράτες" για τους Αμερικανούς - αντάρτες Κούρδοι

Ερωτηματικά δημιουργούν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ν. Μπερνς, σύμφωνα με τις οποίες στις ελληνοαμερικανικές συνομιλίες η Ουάσιγκτον εξέφρασε τις ανησυχίες της για την υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στους "αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ)". Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα έφερε στη δημοσιότητα με τον πιο επίσημο τρόπο η αμερικανική πλευρά, καθώς η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να αποκρύψει αυτή τη διάσταση των συνομιλιών.

"Εγείραμε το θέμα του ΡΚΚ, όχι ενδεχομένως στον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά σε ανώτατους Ελληνες αξιωματούχους", είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και πρόσθεσε πως "δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει το ΡΚΚ, διατηρούμε όμως ανησυχίες ότι το υποστηρίζουν ιδιωτικές ομάδες στην Ελλάδα. Το ότι υπάρχουν ενεργά μέλη του ΡΚΚ στην Ελλάδα αποτελεί πηγή ανησυχίας για μας".

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι κατά τις συνομιλίες που είχε με τον Κ. Σημίτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Γ. Κρίστοφερ ήγειρε το θέμα της τρομοκρατίας.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ολοκλήρωσε το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον και από χτες βρίσκεται στη Ν. Υόρκη, η οποία θεωρείται "καρδιά" της ελληνικής ομογένειας. Ο πρωθυπουργός σε ομιλία του σε παράγοντες της ομογένειας υποστήριξε πως σε μεγάλο βαθμό "κερδίσαμε το στοίχημα" αυτής της επαφής με την αμερικανική κυβέρνηση, γιατί, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ουάσιγκτον υιοθέτησε τις ελληνικές θέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ