ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο σκοτάδι οι έρευνες για την έκρηξη στο τρένο

Στο σκοτάδι παραμένουν οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών της βομβιστικής επίθεσης κατά του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη ανήμερα του Πάσχα. Για δεύτερη φορά μέσα σε 53 ημέρες, με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης, βαγόνι προερχόμενο με ανταπόκριση μέσω Προμαχώνα από τη Σόφια της Βουλγαρίας, ανατινάχτηκε από ωρολογιακό μηχανισμό με εκρηκτική ύλη (ΤΝΤ) και διαλύθηκε εντελώς, προκαλώντας ζημιές σε τζαμαρία του εργοταξίου του ΟΣΕ και σε δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα κοντά.

Η ώρα ήταν 4.48 το απόγευμα όταν η ισχυρή έκρηξη τράνταξε το σταθμό του ΟΣΕ και όπως στις 21 Φλεβάρη κανείς μέχρι εκείνη την ώρα, από τους σιδηροδρομικούς υπαλλήλους, το συνεργείο καθαρισμού ή τους 50 επιβάτες που αποβιβάστηκαν νωρίτερα στις 3.11 μμ δεν ανέφεραν ή αντιλήφθηκαν κάποια ύποπτη κίνηση. Από την έκρηξη, κομμάτια από ξύλο και μέταλλο εκτινάχτηκαν σε απόσταση 50 μέτρων και φλόγες τύλιξαν τα υπολείμματα του βαγονιού απειλώντας προς στιγμή τα διπλανά βαγόνια. Ο ωρολογιακός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί όπως και την πρώτη φορά σε δύσβατο κρυφό σημείο της τουαλέτας και σύμφωνα με την αστυνομία, από καθαρή σύμπτωση και αυτή τη φορά δε θρηνήσαμε θύματα.

Η αμαξοστοιχία 7633 του ΟΣΕ που εκτελούσε το δρομολόγιο Σερρών - Θεσσαλονίκης στις 12.55 παρέλαβε από τον Προμαχώνα δύο βαγόνια που έφτασαν από την Κουλάτα της Βουλγαρίας στις 12.37 με 17 Ελληνες και Βούλγαρους επιβάτες. Το τρένο έφτασε στη Θεσσαλονίκη στις 3.10 και μετά την αποβίβαση των επιβατών τα βαγόνια ελέγχθησαν από φύλακα του ΟΣΕ και οδηγήθηκαν σε χώρο στάθμευσης - διαλογής, σε απόσταση 300 μέτρων από το σημείο επιβίβασης και αποβίβασης. Ακολούθησε καθαρισμός από ιδιωτικό συνεργείο και μετά από 5 περίπου λεπτά που αποχώρησε και η τελευταία καθαρίστρια σημειώθηκε η ισχυρή έκρηξη. Οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εντόπισαν υπολείμματα από βραδύκαυστο φιτίλι, κομμάτια από επιτραπέζιο ρολόι και τμήμα βουλγάρικης εφημερίδας γεγονός που δείχνει σε πρώτη εκτίμηση την προέλευση των δραστών. Από τις "τυφλές" προσαγωγές έξι αλλοδαπών που συνελήφθησαν γύρω από το σταθμό δεν προέκυψε τίποτα και αυτό που πονοκεφαλιάζει την αστυνομία είναι ο χρόνος και ο τρόπος τοποθέτησης του εκρηκτικού μηχανισμού.

Τα κίνητρα της βομβιστικής επίθεσης μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστα. Η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο να πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ εμπόρων ναρκωτικών καθώς από τις επιθέσεις οι έλεγχοι στα βαγόνια από Βουλγαρία θα γίνουν εξονυχιστικοί, ενώ δεν αποκλείεται η εκδοχή της πρόκλησης έντασης μεταξύ των δύο χωρών από εθνικιστικούς κύκλους που δε θέλουν την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Η πρώτη βόμβα εξερράγη την ημέρα που ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Κ. Γείτονας βρισκόταν στη Σόφια για συνομιλίες με τον Βούλγαρο ομόλογό του, ενώ τη Μ. Τρίτη λίγες ημέρες πριν το Πάσχα και τη δεύτερη έκρηξη, δύο άγνωστοι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν Βούλγαρο τραπεζίτη που βρισκόταν για δουλιές στη Θεσσαλονίκη.

Να σημειωθεί πως ακόμα και αν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί και τις δύο φορές είχαν τοποθετηθεί στη Βουλγαρία από την ντόπια μαφία, οι βόμβες εξερράγησαν στη χώρα μας, αλλά σε βουλγάρικο βαγόνι. Προφανώς οι δράστες να θέλουν να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες και να τις στρέψουν στη γείτονα χώρα ανατινάζοντας βουλγάρικα βαγόνια στην Ελλάδα. Υπάρχει η εκδοχή της προσπάθειας από ύποπτα κυκλώματα να αναλάβουν τη φύλαξη των τρένων του ΟΣΕ μέσω ιδιωτικών εταιριών "σεκιούριτι" γεγονός που ενισχύεται προς το παρόν από την άρνηση του υπουργείου Μεταφορών να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις φυλάκων, όπως ζητούν άλλωστε και οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ. Ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Β. Ελλάδας τονίζει πως πρέπει άμεσα να ενταθούν τα μέτρα φύλαξης σε όλα τα δίκτυα, με υπαλλήλους του ΟΣΕ που θα οπλοφορούν και να φωτιστούν κατάλληλα όλοι οι χώροι στάθμευσης για τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο.

Από την αστυνομία ανακοινώθηκε πως οι έλεγχοι στους σιδηροδρομικούς σταθμούς θα αυξηθούν και θα ενισχυθούν με τη χρήση δύο ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων στον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών, ενώ ο ΟΣΕ προσανατολίζεται στη διακοπή παραλαβής βαγονιών από τη Βουλγαρία παραλαμβάνοντας μόνο επιβάτες.

Τους σκότωσε η ηρωίνη

Αλλοι δυο άνθρωποι προστέθηκαν στον κατάλογο των θυμάτων του "λευκού θανάτου". Χτες το πρωί βρέθηκε νεκρός σε αρχαιολογικό χώρο στον Κολωνό, στη συμβολή των οδών Μοναστηρίου και Τηλεφάνους, ο 30χρονος Θεόδωρος Κατσαπρίνης. Επίσης σε διαμέρισμα της Αθήνας, στην οδό Τροίας 19Α βρέθηκε νεκρός ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Καρούσος, 36 χρόνων.

  • Πριν λίγες μέρες πιάστηκαν στα Πατήσια (Αγ. Δημητρίου Οπλων 98) με τρία κιλά χασίς ο Παναγιώτης Σταματάτος, 68 χρόνων και ο Νικόλαος Νικολάου, 67 χρόνων.
Εξαρθρώθηκε σπείρα διαρρηκτών

Σπείρα διαρρηκτών εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής. Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέλη της ήταν τα αδέρφια Ντανιέλ και Μιχάι Μπαλτάριου, 27 χρόνων και ο Κονσταντίν Πάπαβα, 27 χρόνων, από τη Ρουμανία. Οι δράστες μαζί με άλλους ομοεθνείς τους έκαναν διαρρήξεις σε κατοικίες του Χαλανδρίου, του Χολαργού, της Αγ. Παρασκευής και της Ν. Φιλαδέλφειας. Τους τελευταίους μήνες έκαναν 40 κλοπές και από αυτές αποκόμισαν χρυσαφικά, ηλεκτρικά είδη και ρουχισμό αξίας 30 εκατομμυρίων. Τα κλοπιμαία τα διέθεταν στην πατρίδα τους. Στην κατοχή τους βρέθηκε μικρή ποσότητα κλεμμένων χρυσαφικών. Η προανάκριση συνεχίζεται για να εξακριβωθεί τυχόν συμμετοχή των δραστών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Βήματα για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Μία νέα προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου, που μπορεί να δώσει ελπίδες στους πάσχοντες από καρκίνο των πνευμόνων, ανακοίνωσαν χτες ότι βρήκαν Βρετανοί επιστήμονες. Η νέα προσέγγιση αφορά στην παρεμπόδιση της δράσης των μορίων που είναι γνωστά ως νευροπεπτίδια - τύπος ορμόνης που βοηθά στη διαβίβαση των μηνυμάτων μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα νευροπεπτίδια κολλούν στα κύτταρα σε ειδικά σημεία, που είναι γνωστά ως αποδέκτες, και τους στέλνουν σήματα που τα κάνουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Αυτή η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων χαρακτηρίζει την ασθένεια του καρκίνου.

Οσον αφορά στον καρκίνο του μαστού, Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι η διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεϊνη σόγιας μπορεί να συμβάλει στην προστασία των γυναικών.

Η καθηγήτρια Ε. Ουίσμαν, του τμήματος Διατροφής και Διαιτητικής Κολεγίου του Λονδίνου, ανακάλυψε ότι η πρωτεϊνη σόγιας, που εμπεριέχεται σε πολλά είδη διατροφής της Ανατολικής Ασίας, περιέχει βιοδραστικές ουσίες, οι οποίες ονομάζονται ισοφλαβονοειδή. Οπως το ταμοξιφέν - φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού - έτσι και τα ισοφλαβονοειδή, περιορίζουν τη γυναικεία ορμόνη, οιστρογόνο, αποτρέποντας έτσι την πρόκληση καρκίνου του μαστού.

Το ταμοξιφέν χορηγείται για περιπτώσεις καρκίνου του μαστού εδώ και 20 χρόνια. Οι μελέτες απέδειξαν ότι μπορεί να παρατείνει τη ζωή ασθενών για περισσότερο από δέκα χρόνια σε ποσοστό 45 - 51%. Ωστόσο, αρκετές μελέτες συσχετίζουν το φάρμακο με την εκδήλωση άλλων μορφών της επάρατης νόσου.

Σημειώνεται ότι ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συνηθισμένη μορφή της ασθένειας στις γυναίκες. Τα κρούσματά του σε όλο τον κόσμο ανέρχονται σε 250.000 το χρόνο.

ΚΗΔΕΙΑ

Πέθανε χτες ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΑΛΛΑΣ.Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τετάρτη από τον ιερό ναό Φανερωμένης Χολαργού στις 5 μ.μ.

Η σύζυγός του: Ευαγγελία.

Τα παιδιά του: Βαγγέλης - Τερέζα, Ράνια - Παναγιώτης, Δημήτρης - Αννα.

Τα εγγόνια του: Βασιλική, Παναγιώτης, Ευαγγελία, Λεωνίδας, Παναγιώτης, Αλέξης.

  • Στη μνήμη του τα παιδιά του, η σύζυγός του και τα εγγόνια του προσφέρουν μέσω της ΚΟΒ Χολαργού 50.000 δρχ.
Πήρε ανάσες...

"Γυμνή" να δείχνει τα γερασμένα κάλλη της, χωρίς φτιασίδια, χωρίς ντροπή. Απαλλαγμένη από λογής λογής "προστάτες" - έστω και για μια μέρα - η πιο πολυσύχναστη οδός της πρωτεύουσας έζησε τη δική της "ανάσταση". "Πόζαρε" με μια ασυνήθιστη γι' αυτή ηρεμία, δείχνοντας με τόλμη και περηφάνια τις βαθιές της ρυτίδες, τις ρυτίδες του χρόνου, της καθημερινότητας και της "κραιπάλης".

Σε μια από τις πιο σπάνιες στιγμές της, η Πανεπιστημίου - την Κυριακή του Πάσχα - πήρε τις ανάσες που της χρειαζόταν. Για να μπορεί από χτες να δεχτεί και πάλι στα πεζοδρόμιά της τα άγχη μας, στους δρόμους της την οργή μας, στα κτίριά της τις υποχρεώσεις μας. Ανάσες που θα της χρειαστούν, ώστε να μπορέσει να μας ανεχτεί ως τον Αύγουστο, ως τη μεγάλη ...προδοσία.

Απολογήθηκαν οι δικηγόροι των "παραθύρων"

Το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης κλήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε απολογία οι δικηγόροι του σίριαλ Δοξιάδη - Παναγοπούλου, Αλ. Κούγιας και Γ. Αλφαντάκης, σχετικά με την εμφάνισή τους στον τηλεοπτικό σταθμό "Σκάι", παρά την απαγόρευση του ΔΣΑ για μεταφορά των δικών από τα ακροατήρια των δικαστηρίων στα στούντιο της τηλεόρασης. Οι εν λόγω δικηγόροι παρουσιάστηκαν στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, Αντ. Ρουπακιώτη και επί τρίωρο περίπου προσπάθησαν να εξηγήσουν τη στάση τους. Σήμερα θα γίνει γνωστό αν θα παραπεμφθούν ή όχι στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Το όλο θέμα πιθανόν να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ, η οποία όμως ενδέχεται να αναβληθεί λόγω ασθένειας του προέδρου.

ΚΗΔΕΙΕΣ

Κηδεύεται σήμερα Τετάρτη 17 Απρίλη, στις 12.30 μ.μ., από το Νεκροταφείο Ανω Λιοσίων, η

ΜΑΡΙΑ Καραγιαννοπούλου - ΡΑΛΗ

Πέθανε σε ηλικία 87 χρόνων στις 15 Απρίλη 1996.

Δημήτρης - Ευανθία.

  • Στη μνήμη της Μαρίας Καραγιαννοπούλου - Ράλη συναγωνιστές της πρόσφεραν 12.000 δρχ. για το 15ο Συνέδριο.

***

Τον αγαπημένο μου σύζυγο, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ετών 92

που πέθανε χτες, κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 17.4.96 και ώρα 2.15 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγ. Παρασκευής, Ανω Αγόριανης Δομοκού.

Η σύζυγος: Παγώνα.

Τα ανίψια: Ανδρέας, Γεώργιος, Κωνσταντίνος, Παρασκευή, Ολγα, Μαρία, Σήφης, Σοφία, Πέτρος, Δέσποινα, Παγώνα, Μανόλης.

Οι λοιποί συγγενείς και φίλοι.

Ληστεία με λεία 9,7 εκατομμύρια

Ληστεία με λεία 9,7 εκατομμύρια έγινε χτες το πρωί στην Αθήνα. Σύμφωνα με δήλωση του επιχειρηματία Δημητρίου Τσαπαλιάρη, 54 χρόνων, στις 9 το πρωί του επιτέθηκαν δυο ληστές την ώρα που πήγαινε σε υποκατάστημα της Τράπεζας Εργασίας (Βεϊκου 47) για να καταθέσει 12 εκατομμύρια δραχμές. Οταν κατέβηκε από το αυτοκίνητό του του επιτέθηκαν οι δράστες, τον ακινητοποίησαν με σπρέι, τον χτύπησαν στο κεφάλι και κλότσησαν το χαρτοκιβώτιο που περιείχε τα χρήματα. Τα χρήματα σκόρπισαν και οι κακοποιοί αφού άρπαξαν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων εξαφανίστηκαν.

Βόμβα στο σπίτι αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Στόχος βομβιστικής ενέργειας έγινε χτες η κατοικία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αβραάμ Σταθόπουλου. Μια τρομερή έκρηξη που έγινε στις 8.10 το βράδυ σχεδόν ισοπέδωσε το διαμέρισμα του δικαστικού λειτουργού που βρίσκεται στον 5ο όροφο στην οδό Καζαντζάκη 6 στου Ζωγράφου. Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν την επιστροφή του αντεισαγγελέα από τον οδοντίατρο όπου είχε πάει με τη σύζυγό του.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών, ο ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στην εξώπορτα του διαμερίσματος του Α. Σταθόπουλου. Αυτό σημαίνει ότι οι δράστες παρακολουθούσαν το διαμέρισμα. Από μια ευτυχή σύμπτωση δεν υπήρξαν θύματα, αφού δεν υπήρχε κανείς στο διαμέρισμα του αντεισαγγελέα. Μόνο μια ένοικος της πολυκατοικίας από τη Σερβία μεταφέρθηκε με σοκ σε νοσοκομείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την έκρηξη λύγισαν τα δοκάρια του διαμερίσματος, ενώ το ωστικό κύμα κατέστρεψε τις εξώπορτες των περισσότερων διαμερισμάτων του 5ου και του 4ου ορόφου.

Είναι ο 5ος δικαστικός λειτουργός που γίνεται στόχος τρομοκρατικής ενέργειας. Το 1989 η "17Ν" είχε δολοφονήσει τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κ. Ανδρουλιδάκη, ενώ οι εκτελεστές της είχαν πυροβολήσει στα πόδια τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Π. Ταρασουλέα. Την ίδια χρονιά μέλη της "1η Μάη" σκότωσαν τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κ. Βερνάρδο και έβαλαν βόμβα στο σπίτι του προέδρου Εφετών Σ. Σαμουήλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ