ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στον "αέρα" παροχές και συγχωνεύσεις ταμείων

Με βάση απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνονται άκυρες παροχές και οποιεσδήποτε αλλαγές στους όρους χρηματοδοτήσεως ασφαλιστικών οργανισμών, που δε στηρίζονται σε αναλογιστικές μελέτες

Επιπλέον παροχές που δίνονται από Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης ή γενικά μεταβολές στους όρους χρηματοδοτήσεώς τους, οι οποίες δε στηρίζονται σε ειδικές επιστημονικές αναλογιστικές μελέτες, είναι άκυρες,σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.Το ανώτατο ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του νόμου 2335/1995, που παρέχει στις διοικήσεις των ταμείων τη διακριτική ευχέρεια να κρίνουν αυτές αν θα καταρτίζονται ή όχι αναλογιστικές μελέτες.

Στο Ε Τμήμα του ΣτΕ είχε κατατεθεί για επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Εργασίας "περί τροποποιήσεως ορισμένων διατάξεων και κωδικοποίησης του καταστατικού του Ταμείου Πρόνοιας Προσωπικού Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και καθορισμού του παρεχομένου εφάπαξ βοηθήματος". Με βάση το πιο πάνω σκεπτικό και λόγω του ότι το σχέδιο δε συνοδεύτηκε από αναλογιστική μελέτη, βάσει της διατάξεως της παρ. 3 του άρθρου 71 του ν. 2084/1992, το ΣτΕ έκρινε μη νόμιμες τις διατάξεις του σχεδίου του ΠΔ για αύξηση του εφάπαξ βοηθήματος και το επέστρεψε.

Δεδομένου ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ έχουν γενικό χαρακτήρα, στον "αέρα" μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκονται πλέον αυξήσεις παροχών που δόθηκαν έως τώρα ή που θα δοθούν στο μέλλον από ασφαλιστικούς οργανισμούς,οι οποίοι δεν παρουσίασαν αναλογιστικές μελέτες, όπως αυτές ορίζονται από τον ν. 2084/92! Στον "αέρα" μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκονται επίσης αποφάσεις που αφορούν συγχωνεύσεις ταμείων, που έγιναν ή θα γίνουν στο μέλλον.Πολύ περισσότερο που η διάταξη του ν.2335/95, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική, συντάχθηκε για να ευνοήσει τη συγχώνευση ορισμένων ταμείων.

Παρέχεται έτσι ένα άλλοθι στην κυβέρνηση να απορρίπτει αιτήματα που αφορούν αύξηση παροχών ή συγχωνεύσεις ταμείων, παρότι μπορεί - και νομοθετικά αν θέλει - να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα.

Ενα άλλο σοβαρό θέμα που τίθεται είναι, ότι ενώ είναι γενικά αποδεκτή η ύπαρξη αξιόπιστων αναλογιστικών μελετών για τα ασφαλιστικά ταμεία, η κακοδιαχείριση, οι διορισμένες διοικήσεις και κυρίως οι πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων έχουν καταστήσει σχεδόν αδύνατη τη δυνατότητα αυτή για πολλά ταμεία, τα οποία έχουν οδηγηθεί σκόπιμα στην αποδιοργάνωση και στα πρόθυρα της διάλυσης. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν ασφαλιστικοί οργανισμοί που δεν έχουν καν μητρώο ασφαλισμένων!

Η απόφαση του ΣτΕ

Το ΣτΕ με το υπ' αριθμ. 141/1996 πρακτικό του έκρινε τα εξής: "Το Σύνταγμα εγγυάται με το άρθρο 22 (παράγρ. 4) το θεσμό της κοινωνικής ασφαλίσεως των εργαζομένων, ο οποίος διασφαλίζεται διά της λειτουργίας ασφαλιστικών οργανισμών βιωσίμων και στηριζομένων σε υγιή αναλογιστική βάση. Στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας αυτής αποβλέπουν διαδικαστικές διατάξεις, όπως η προπαρατεθείσα διάταξη της παράγρ. 3 του άρθρου 71 του ν.2084/1992(ως ίσχυε προ της κατά τα ανωτέρω αντικαταστάσεώς της), η οποία επιβάλλει την κατάρτιση αναλογιστικών μελετών όχι μόνον σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά σε κάθε περίπτωση μεταβολής των αναλογιστικών δεδομένων, δηλαδή των όρων χρηματοδοτήσεως και παροχών ενός φορέα κοινωνικής ασφαλίσεως. Τούτο δε, διότι η άλλως επιβίωση ενός οργανισμού κοινωνικής ασφαλίσεως, του οποίου η λειτουργία δεν έχει στηριχτεί στα δεδομένα της επιστημονικής αναλογιστικής μελέτης, δεν είναι δυνατή. Κατά ταύτα, η ασφαλιστική λειτουργία των οργανισμών κοινωνικής ασφαλίσεως πρέπει πάντοτε να στηρίζεται επί επιστημονικής βάσεως, η οποία διασφαλίζεται διά των αναλογιστικών μελετών. Ως εκ τούτων, η εφαρμογή διατάξεων και κανόνων που επιτάσσουν την κατάρτιση αναλογιστικής μελέτης δεν είναι επιτρεπτόν να εξαρτάται από τη διακριτική ευχέρεια της Διοικήσεως.

Συνεπώς, συνεχίζει η απόφαση του ΣτΕ, η διάταξη της παραγράφου 8 του άρθρου 13 του νόμου 2335/1995, η οποία εξαρτά από τη διακριτική ευχέρεια της Διοικήσεως την υποχρέωση συντάξεως αναλογιστικών μελετών στις περιπτώσεις μεταβολής των όρων χρηματοδοτήσεως και παροχών των φορέων κοινωνικής ασφαλίσεως, αντίκειται στο άρθρο 22 παράγραφος 4 του Συντάγματος και είναι ανίσχυρη, εν όψει και του γεγονότος, ότι ο έχων τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει θα κρίνει και αυτός βάσει αναλογιστικής μελέτης".

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ
Επικίνδυνος δρόμος

Την άμεση κατασκευή του δρόμου στην είσοδο της Κοινότητας Μανταμάδου Μυτιλήνης ζητούν οι κάτοικοι. Επικίνδυνος ακόμα και για τη ζωή τους. Π. Σταμάτης: "Εργο πνοής για όλο το ΒΑ τμήμα του νησιού"

Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στην Κοινότητα Μανταμάδου Μυτιλήνης από την καθυστέρηση των διαδικασιών για την κατασκευή του δρόμου στην είσοδο του χωριού, έργο που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για όλο το βορειανατολικό τμήμα του νησιού.

Ο δρόμος είναι ιδιαίτερα στενός και ανηφορικός και βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Αποτελεί παγίδα για τα μικρά και μεγάλα αυτοκίνητα και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ακόμα και θανατηφόρων ατυχημάτων. Οι κάτοικοι εδώ και πολύ καιρό είναι αναστατωμένοι με αυτή την κατάσταση, καθώς τα μικροατυχήματα στο δρόμο είναι καθημερινά. Αρκετές φορές μάλιστα αναγκάζονται και οι ίδιοι να ρυμουλκούν τα οχήματα που δεν καταφέρνουν να ανέβουν τη μεγάλη ανηφόρα, ενώ σε κίνδυνο μπαίνει αρκετές φορές και η ζωή τους. Επίσης ακριβώς δίπλα στο δρόμο υπάρχει και ο ποταμός της κοινότητας που συλλέγει τα λύματα και αποτελεί εστία μόλυνσης για τους κατοίκους, η οποία θα εξαλειφθεί μόνο εάν σκεπαστεί το ποτάμι. Το έργο αυτό όμως αποτελεί τμήμα της κατασκευής του δρόμου και φυσικά δεν έχει ξεκινήσει η εκτέλεσή του, αφού δε δίνονται τα αναγκαία χρήματα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος δρόμος συνδέει την πόλη της Μυτιλήνης με όλα τα χωριά του Βορειανατολικού Αιγαίου, ενώ το καλοκαίρι περνούν από εκεί χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες του νησιού.

Η Κοινότητα Μανταμάδου έχει ζητήσει εδώ και πολύ καιρό απ' όλους τους αρμόδιους να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες για την εκτέλεση του έργου, γιατί εκτός από τον κίνδυνο που έχει δημιουργηθεί με τα αυτοκίνητα, υπάρχει και ο φόβος ότι θα αποκλειστούν τα χωριά του ΒΑ τμήματος του νησιού.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι για το έργο υπάρχει έτοιμη μελέτη, ενώ η κοινότητα έχει καταθέσει από τον Αύγουστο του 1995 το Τεχνικό Δελτίο και το έργο είναι είναι ενταγμένο στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με φορέα χρηματοδότησης το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο της Κοινότητας Μανταμάδου Παναγιώτη Σταμάτη,μας δήλωσε ότι "είναι ένα έργο πνοής για την περιοχή που θα βοηθήσει και στην οικονομική ανάπτυξη του βορειοανατολικού τμήματος του νησιού και γι' αυτό απαιτούμε την άμεση κατασκευή του".

ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Ανέστειλαν προσωρινά τις κινητοποιήσεις

Ανέστειλαν προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους οι κάτοικοι της Βόρειας Αττικής, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο χωροθέτησης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή, μέχρι να γίνει νέα συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη. Οι κάτοικοι μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας απειλούσαν με νέο αποκλεισμό της Εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, αλλά τελικά αποφάσισαν την αναστολή.

Η αντίδραση των κατοίκων ήρθε λόγω της ανακολουθίας της κυβέρνησης, η οποία καθυστερεί να δώσει συγκεκριμένη λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Το συντονιστικό όργανο των κοινοτήτων στη συνεδρίαση του την Παρασκευή είχε αποφασίσει επ' αόριστον αποκλεισμό της Εθνικής Αθηνών - Λαμίας για την Τρίτη (χτες). Οι κάτοικοι όμως αντέδρασαν για δεύτερη φορά στην απόφαση του συντονιστικού και ήθελαν να προχωρήσουν στον αποκλεισμό της Εθνικής από τη Δευτέρα.

Το συντονιστικό όργανο συνεδρίασε και πάλι τη Δευτέρα από το πρωί μέχρι το απόγευμα, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε και λαϊκή συνέλευση των κατοίκων. Τελικά, από κοινού συντονιστικό και κάτοικοι, αποφάσισαν το απόγευμα της Δευτέρας την αναστολή των όποιων κινητοποιήσεων είχαν αποφασίσει μέχρι να γίνει νέα συνάντηση με το υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη.

Οι κάτοικοι τελικά το μόνο που έκαναν τη Δευτέρα ήταν να μοιράσουν ανακοινώσεις στους οδηγούς που επέστρεφαν στην Αθήνα από τις γιορτές. Στην ανακοίνωση εξηγούσαν τους λόγους των κινητοποιήσεών τους. Επίσης υπογράμμιζαν ότι η αναστολή των κινητοποιήσεων είναι προσωρινή και θα συνεχιστούν με διάφορες μορφές, εάν δεν αλλάξει την απόφασή του ο υπουργός και δεν εξαιρέσει τη Βόρεια Αττική από την επιλογή για τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφή Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).

Μέσα στη βδομάδα επίσης θα συναντηθούν οι πρόεδροι των κοινοτήτων με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για να συζητήσουν πάλι το αίτημά τους για τη μη εγκατάσταση ΧΥΤΑ.

Καταγγέλλει τον Λογοθέτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Απαράδεκτες και πρωτοφανείς χαρακτηρίζει τις ενέργειες του δημάρχου Πειραιά σε βάρος των εργαζομένων η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Με επιστολή της προς τον Στ. Λογοθέτη, τον καταγγέλλει για προσπάθειες διάσπασης του εργατικού κινήματος, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και έχουν καταδικαστεί από το λαό.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία καταγγέλλει τον δήμαρχο Πειραιά ότι προσπαθεί να διασπάσει το εργατικό κίνημα και τους εργαζόμενους, τη στιγμή που αυτοί αγωνίζονται ενωμένοι να διαφυλάξουν τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματά τους. Τον κατηγορεί, μάλιστα, ότι προσπαθεί να μεταβάλει έναν απεργιακό αγώνα των εργαζομένων σε πόλεμο χαρακωμάτων μεταξύ τους, φροντίζοντας να στρέψει τους μισούς ενάντια στους υπόλοιπους.

Κατακρίνει την ενέργειά του, να βαφτίσει με ανακοίνωσή του τους απεργούς ως βιαστές σωματικής και ψυχικής βίας συναδέλφων τους. Σημειώνει ακόμα ότι ενώ ο ίδιος δε χάνει ευκαιρία να διακηρύξει τις δημοκρατικές του ευαισθησίες, έφτασε στο σημείο να πιέζει τους εργαζόμενους στο δήμο να υπογράψουν δηλώσεις "μετάνοιας και ταπείνωσης", προκειμένου να εισπράξουν χωρίς περικοπές τις αποδοχές τους, "θέλοντας να δημιουργήσει απεργοσπάστες και σκλάβους".

"Επιδιώκετε να μας μεταφέρετε τη σκέψη στις δεκαετίες 1950 - 60 και να μας θυμίσετε λογικές και πολιτικές που έχουν καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό και έχουν καταγραφεί στο περιθώριο της ιστορίας", αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Τον καλεί, τέλος, να σταματήσει τις ενέργειες σε βάρος των εργαζομένων και να στραφεί στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που έχει ο δήμος και που ζητούν διέξοδο και λύση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ