ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ακόμα θριαμβολογούν;

Οι ανησυχίες που προκλήθηκαν από τα αποτελέσματα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, πολύ γρήγορα ήρθαν να ενισχυθούν με την επιστολή Κλίντον σε ομογενειακή οργάνωση, που ήρθε χτες στη δημοσιότητα.

Πριν προλάβουν να κοπάσουν οι θριαμβολογίες του Κ. Σημίτη για τη "σημαντική προώθηση των ελληνικών θέσεων", ήρθε ο Αμερικανός Πρόεδρος και ξεκαθάρισε τα πράγματα, προσγειώνοντας ανώμαλα τους εγχώριους υποτακτικούς του. Ετσι, ο Μπιλ Κλίντον αποσαφήνισε ότι σκόπιμα δεν έχει πάρει θέση για το θέμα της κυριότητας της νησίδας Ιμια/Καρντάκ, όπως την αποκαλεί, γιατί - και αυτό είναι καινούριο στοιχείο - η εγκυρότητα των συμφωνιών που είχαν υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας και της Ιταλίας "αμφισβητείται από τα μέρη". Το πλέον σημαντικό όμως είναι ότι ομολογεί πως βρίσκεται σε συνεννόηση με την ΕΕ, την Τουρκία και την Ελλάδα "για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής φόρμουλας για το θέμα της κυριότητας της Ιμιας (!), όπως και για τις άλλες σημερινές διαφορές στο Αιγαίο μεταξύ των δύο αυτών, σημαντικότατων, συμμάχων του ΝΑΤΟ" (!!).

Δυστυχώς, δικαιώνεται το ΚΚΕ, το οποίο άλλη μια φορά προχτές, τόνιζε ότι η κυβέρνηση Σημίτη δίνει γη και ύδωρ στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, "προκειμένου να αποτελέσει η χώρα μας το όχημα της αμερικανικής πολιτικής στα Βαλκάνια και ευρύτερα στην περιοχή μας".

"Δεν τρέχει τίποτα";

Δεν έχει πάντα σημασία το τι ο γνωστός για τις φασιστικές αντιλήψεις του "μαύρος τρύπας" λέει, αλλά πού, σε ποιο "μέσο", το λέει. Χτες, λοιπόν, στην εκπομπή του στο "Φλας", ιδιοκτησίας ως γνωστόν του Σ. Κόκκαλη, ο "μαύρος τρύπας" αναφερόμενος στο παιδομάζωμα από τους "νικητές" του εμφυλίου, δήλωσε εύχαρις: Καλύτερα που πήραν τα παιδιά των αριστερών οι Αμερικανοί και είδαν άσπρη μέρα, παρά να πήγαιναν στη Βουλγαρία, την Αλβανία, την Ανατ. Γερμανία και να έκοβαν τις φλέβες τους...

Αραγε δεν "τρέχει τίποτα" για τον ιδιοκτήτη του σταθμού;

Καύσιμα

Ανατιμήσεις ήρθανε

στα καύσιμα

πλημμύρα,

σε λίγο

θα πληρώνουμε

το λίτρο μια... λίρα

και όσοι έχουν ΙΧ

τρις κι η κακή τους

μοίρα,

δύσκολα

θα "ταϊζουνε"

πλέον τον κινητήρα!

Κατόπιν τούτου

θεωρώ

πως μία είν' η λύση,

τη μηχανή του ΙΧ

καθένας να "γυρίσει"

για να μην "τρώει"

πια αυτή

πανάκριβα οκτάνια,

μα να κινείται

πιο φτηνά

με ...γαλλική

σαμπάνια!

Ο οίστρος

"Δυο μέτρα και δυο σταθμά"

Τα εύσημα στο Ισραήλ για τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεσή του στο Λίβανο έδωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Ρίκφιντ! Και, βεβαίως, "οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ", και ου μόνον, γνωρίζουν ότι οι ισραηλινές δολοφονικές επιδρομές έχουν τη συγκατάθεση των ΗΠΑ, οι οποίες, άλλωστε, κάνουν ό,τι μπορούν για να μην καταδικαστεί το Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Φυσικά, η τρομοκρατία και οι πολεμικές επιθέσεις του εβραϊκού κράτους κατά των Παλαιστινίων και γενικότερα των αραβικών λαών δε γίνονται για πρώτη φορά. Φαίνεται, όμως, ότι, μετά τη συμφωνία ειρήνης με την ΟΑΠ, τα "γεράκια" του Ισραήλ έμειναν χωρίς απασχόληση και έψαχναν να βρουν την αφορμή για να ξαναχτυπήσουν. Το "οκέι" δόθηκε από τους "πάτρωνές" τους ιμπεριαλιστές στη διεθνή συνάντηση δήθεν κατά της τρομοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αίγυπτο.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, ενώ το αίμα ρέει άφθονο στο Λίβανο, τα ΜΜΕ - διεθνή και ελληνικά - δεν κρατούν την ίδια στάση μ' εκείνη που τήρησαν πριν λίγο καιρό, όταν ισλαμιστές αντάρτες πραγματοποίησαν επιθέσεις μέσα στο Ισραήλ. Ολοι θυμόμαστε τότε τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας μας να ξεσηκώνουν μεγάλο θόρυβο, με συνεχή ρεπορτάζ "επί τόπου" απεσταλμένων. Τώρα, που τρομοκράτης είναι ο εκλεκτός των ΗΠΑ, τα ΜΜΕ αρκούνται σε ειδησεογραφικές αναφορές, αν δεν κάνουν προσπάθεια δικαιολόγησης της ισραηλινής τρομοκρατίας. Ακολουθούν, δηλαδή, και στο θέμα της τρομοκρατίας τη γνωστή τακτική των "δυο μέτρων και δυο σταθμών". Προς χάριν της "αντικειμενικότητας", βεβαίως...

Ακαταλαβίστικη τακτική

Η κατάργηση της βίζας, η οποία σήμερα είναι απαραίτητη σε κάθε Τούρκο που θέλει να επισκεφτεί την Ελλάδα, ήταν ένα από τα ζητήματα των Τούρκων δημάρχων και άλλων εκπροσώπων φορέων που ανέφεραν στην Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στο Τσεσμέ. Αποτελεί, σημείωναν οι Τούρκοι εκπρόσωποι, ένα εμπόδιο στην ενίσχυση των δεσμών φιλίας και αλληλοκατανόησης των δύο λαών κι έχουν πέρα για πέρα δίκιο.

Και όμως, αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση αυτού του εμποδίου, μαθαίνουμε πως τελευταία εντάθηκαν οι έλεγχοι και μεγάλωσαν ακόμη περισσότερο οι αντίστοιχες καθυστερήσεις, για την έκδοση μιας βίζας, από τις προξενικές αρχές της χώρας μας.

Ομολογούμε πως αδυνατούμε παντελώς να καταλάβουμε αυτή την τακτική και σε τι εξυπηρετεί και ωφελεί τη χώρα μας. Μήπως η κυβέρνηση έχει κάποια εξήγηση;

Να, η "νέα τάξη"!

Ποιος είπε ότι η "νέα τάξη" ξέχασε την πολύπαθη πρώην Γιουγκοσλαβία; Μπορεί να έχει καταλαγιάσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Βοσνία και οι βασανισμένοι Βόσνιοι - χριστιανοί και μουσουλμάνοι, Σέρβοι και Κροάτες - να προσπαθούν ν' απαλύνουν τις πληγές τους και να βρουν άκρη, με την αμερικανόπνευστη συμφωνία του Ντέιτον, που μόνο τη σταθερή ειρήνη και την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων δεν εγγυάται, αλλά οι πολιτικές του "διαίρει και βασίλευε" συνεχίζουν το απάνθρωπο έργο τους.

Ετσι, οι ΗΠΑ αρνούνται να προχωρήσουν στην αναγνώριση της Νέας Γιουγκοσλαβίας, αν η κυβέρνηση της τελευταίας δεν προχωρήσει στην ικανοποίηση των σχετικών με το Κοσσυφοπέδιο όρων των Αμερικανών. Τις ειδήσεις αυτές μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, συμπληρωμένες, μάλιστα, με τις δηλώσεις ικανοποίησης (από τη στάση των ΗΠΑ) του Μπουγιάρ Μπουκόσι, "πρωθυπουργού της εξόριστης αυτονομιστικής κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου", που ζει στη Γερμανία.

Αυτή είναι η αμερικανική "νέα τάξη". Αυτή είναι η πίστη του Μπιλ Κλίντον στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές του. Ολα τ' άλλα είναι "απλές οδοντόκρεμες", όπως λέγαμε όταν είμαστε μικροί...

Οι "κόντρες" και τα αίτια

Πίσω από το κουρνιαχτό που σηκώνεται γύρω από τις δήθεν... σοβαρότατες και οξύτατες αντιθέσεις και τη φαγωμάρα των οικονομικών υπουργών, τα πράγματα είναι απλά και η αλήθεια είναι μία: Η νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αποτυγχάνει παταγωδώς να δώσει λύσεις στα εκρηκτικά λαϊκά προβλήματα και οδηγεί σε αδιέξοδα.

Οι οικονομικοί υπουργοί, οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί επανειλημμένα στην εφαρμογή της, δεν επρόκειτο βέβαια να τρώγονταν μεταξύ τους αν τα αποτελέσματα της πολιτικής τους είχαν "δόσει" θετικούς δείκτες.

Δυστυχώς όμως για αυτούς και την κυβέρνηση Σημίτη, που πασχίζει φιλότιμα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην οικονομική ολιγαρχία, η οικονομική πολιτική τους προκαλεί καθημερινά τη λαϊκή αγανάκτηση και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις όλο και περισσότερο λαϊκών στρωμάτων. Αυτός είναι και ο σοβαρότερος λόγος για τον οποίο η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, ο οποίος θέλει να εμφανιστεί ενόψει και του συνεδρίου με φιλολαϊκό προσωπείο, οδηγείται σε αποτυχία.

Δεν υπάρχουν όμως περιθώρια για αυταπάτες. Η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να εφαρμόσει πιο αποφασιστικά ακόμα πιο νεοσυντηρητικές επιλογές και να πάρει πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

Δεν επιτρέπεται, λοιπόν, κανένας εφησυχασμός για τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους κλπ. Η διέξοδος βρίσκεται στην ανατροπή αυτής της πολιτικής και όχι στην οποιαδήποτε εναλλαγή των διαχειριστών της.

Βόμβες... γενικώς

Δηλαδή τώρα ποια ήτανε η μεγαλύτερη βόμβα, εκείνη που έσκασε στο σπίτι του εισαγγελέα ή εκείνη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με την έκθεση περικοπών;

******

Η μεν πρώτη, διέλυσε ένα σπίτι. Η άλλη - αν εφαρμοστούν όλα εκείνα - πόσα σπίτια διαλύει;

******

Πάντως αυτές οι "διαρροές" από τα οικονομικά υπουργεία, εξυπηρετούν παλαιόθεν, ένα και μόνο σκοπό: Να μας υπενθυμίζουν ότι όσο άσχημα κι αν είναι τα πράγματα, ΠΑΝΤΑ μπορούν να γίνουν χειρότερα.

******

Οσον αφορά δε τη φαγωμάρα ανάμεσα στους δύο οικονομικούς υπουργούς, μην ασχολείστε. Οπως μας διδάσκει η φύση, αυτά είναι συνήθη φαινόμενα ανάμεσα στ' αρπακτικά...

******

Ενημέρωση για το ταξίδι του στις ΗΠΑ, κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός στο εκτελεστικό γραφείο του ΠΑΣΟΚ. Να καταλάβουν τέλος πάντων κι αυτοί για ποιον ακριβώς λόγο είναι εθνικά υπερήφανοι.

******

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενημέρωση θα γίνει... "πλέι - μπακ". Ο Σημίτης θα ανοιγοκλείνει το στόμα και θα μιλάει ο Πάγκαλος.

******

Για τις τιμές των καυσίμων είναι φανερό πως ή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει ένα τέρμα στην αχαλίνωτη άνοδο. Ηδη έχει φτηνύνει κατά πολύ το κάρβουνο...

Σκοπός και μέσα

"Ο Κλίντον δε γνωρίζει σε ποιον ανήκει η Ιμια", ανακάλυψε χτες η "Ελευθεροτυπία", παρουσιάζοντας την επιστολή του Αμερικανού Προέδρου προς την ελληνική ομογένεια. Είναι η ίδια εφημερίδα που πανηγύριζε πρωτοσέλιδα τα "Τρία γες του Κλίντον" μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, ο οποίος υποτίθεται πως έπεισε τον πλανητάρχη για τα ελληνικά δίκαια.

Να υποθέσουμε πως η έγκυρη εφημερίδα εκτίμησε λάθος τα όσα συνέβησαν στην Ουάσιγκτον, ή μήπως ο σκοπός (στηρίζουμε την εξουσία) αγιάζει τα μέσα (ψεύτικα πρωτοσέλιδα);



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ