ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απάντηση Βενιζέλου στον Κόκκινο για τον "τρομονόμο"

Η διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλου και του προέδρου του Αρείου Πάγου Β. Κόκκινου σε καίρια δικονομικά ζητήματα αναδείχτηκε γι' άλλη μια φορά χτες, στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης του υπουργού με τους δικαστικούς συντάκτες. Αιχμή του δόρατος, οι δηλώσεις του Β. Κόκκινου, μετά την τρομοκρατική επίθεση στο σπίτι του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Α. Σταθόπουλου, ότι "η ελληνική πολιτεία είναι καιρός να αναθεωρήσει τη στάση της έναντι εκείνων που περιφρονούν και παραβιάζουν βάναυσα τις αρχές της εννόμου τάξεως". Δηλώσεις έμμεσα επικριτικές προς την κυβέρνηση για την κατάργηση του "τρομονόμου".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι δε γνωρίζει ακριβώς τις δηλώσεις του προέδρου του Αρείου Πάγου, ούτε τα συμφραζόμενα αυτών. Τόνισε, όμως, με σημασία ότι "η νομοθετική πολιτική δεν ανήκει στην αρμοδιότητα των δικαστικών αρχών, αλλά στην αρμοδιότητα της Βουλής και της κυβέρνησης που έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία". Υπέθεσε, μάλιστα, ότι "ο κ. Κόκκινος μίλησε ως άτομο και όχι υπό την επίσημη ιδιότητά του".

Αναφερόμενος, ακολούθως, στο πρόβλημα της τρομοκρατίας, είπε ότι "απασχολεί την Ελλάδα, όπως και όλες τις χώρες και αντιμετωπίζεται με όλα τα δυνατά μέσα. Ουδείς, όμως - πρόσθεσε - διαμαρτυρήθηκε για ελλείψεις της ποινικής μας νομοθεσίας, της ουσιαστικής ή της δικονομικής. Το πρόβλημα δεν είναι η τιμωρία δραστών που συλλαμβάνονται και που κατηγορούνται αποδεδειγμένα για συμμετοχή σε παρόμοιες ενέργειες. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο προηγούμενο στάδιο της σύλληψης, της αναζήτησης, στο στάδιο της έρευνας, όπου απαιτείται εκπαίδευση, εξοπλισμός, επιστημοσύνη, επαγγελματικότητα, εξειδίκευση. Μια αυστηρή ποινική νομοθεσία, ή μια κατάλυση των δικονομικών δικαιωμάτων, δεν οδήγησε πουθενά σε αποτελέσματα".Σχετικά με το θέμα των πρωταιτίων της δικτατορίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο για το ποινικό σύστημα της χώρας, που θα αρχίσει να συζητείται την ερχόμενη Τετάρτη στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή, λέγοντας ότι "η κράτησή τους δεν εξυπηρετεί τους συνήθεις σκοπούς του ποινικού σωφρονισμού. Εχει μια διάσταση πολιτειακή και ιστορική".

Για τις υιοθεσίες, τέλος, δήλωσε ότι υπάρχει νομοσχέδιο, με το οποίο αντικαθίσταται στο σύνολό της η νομοθεσία που τις διέπει και πως ο ίδιος ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να δώσει, εφ' όσον το κρίνει σκόπιμο, κάποιες ενιαίες και ειδικότερες κατευθύνσεις στις Εισαγγελίες του κράτους για τη διερεύνηση των διαφόρων καταγγελιών.

Μήνυση κατά νεοναζί

Μήνυση καταθέτουν τα μέλη της Οργάνωσης Σοσιαλιστική Επανάσταση Γ. Βασιλάκη, Ν. Κουράκης, Σπ. Στάικος, Γ. Κουτσοπάνος, Χ. Σίμος, που τραυματίστηκαν από ομάδα νεοναζί της "Χρυσής Αυγής" στις 6 του Απρίλη στη Φωκίωνος Νέγρη. Συγκεκριμένα, μηνύουν τους Γ. Παναγιωτίδη και Α. Θεοδωρόπουλο ως φυσικούς αυτουργούς και τους Ν. Μιχαλολιάκο, Χ. Παππά και Π. Ανδρουτσόπουλο, ως ηθικούς αυτουργούς αυτής της δολοφονικής, όπως τη χαρακτηρίζει η Οργάνωση, επίθεσης. Παράλληλα, η Οργάνωση δηλώνει ότι την επόμενη βδομάδα θα υποβάλει αίτημα προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για να προστατευτεί η ελεύθερη πολιτική και συνδικαλιστική δράση από τις φασιστικές επιθέσεις.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΛΙΜΝΗΣ Ευβοίας της ΠΕΑΕΑ, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του δήμου και την Ενωση Λιμνίων Ευβοίας, πραγματοποιεί εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον ήρωα Κώστα Γαμβέτα,σήμερακαι ώρα 7 μμ στον κινηματογράφο της Λίμνης.
  • Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ και το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ διοργανώνουν αύριο Κυριακή 21-4-96 στις 11.30 πμ εκδήλωση για την επέτειο της μεγάλης και ιστορικής μάχης της ΓΛΟΓΟΒΑΣ (Δρακοβούνι Γορτυνίας), που έδωσαν τμήματα του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών. Δρομολογούνται πούλμαν που θ' αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 πμ την ίδια μέρα. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8225.407 - 8234.296 - 3844.853.
Εκλογοαπολογιστικές Συνελεύσεις
  • Το Παράρτημα ΣΕΠΟΛΙΩΝ - ΘΥΜΑΡΑΚΙΩΝ πραγματοποιεί τη χρονιάτικη Εκλογοαπολογιστική Συνέλευσή του αύριο Κυριακή 21-4-96 στις 10 πμ,στα γραφεία του στη νέα διεύθυνση (Αράχθου 8-10, απέναντι από την είσοδο της νέας εκκλησίας Αγίου Μελετίου).
  • Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) αποφάσισε τη σύγκλιση της Ετήσιας Γενικής της Συνέλευσης τη Δευτέρα 22-4-96 στις 5 μμ,στην αίθουσα του συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος 2ος ορ.). Σε περίπτωση μη απαρτίας, η Γ. Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί οριστικά στις 29-4-96 ίδια ώρα και τόπο.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Τραυματιών Αναπήρων Θυμάτων (ΠΕΑΤΑΘ του Εμφυλίου, καλεί τα μέλη της στη Γενική Συνέλευσή τους την Παρασκευή 26-4-96 στις 10 πμ,στην αίθουσα συνεδριάσεων (Λυκούργου 10, 4ος ορ.).
Το Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί στις 27 και 28 Απρίλη 1996 το 7ο Πανελλαδικό Συνέδριό της.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα γίνουν στο Μεγάλο Αμφιθέατρο Χημικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, επί της οδού Πατησίων.

Εναρξη εργασιών Σάββατο 27 Απρίλη,ώρα 9.00 πμ.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
Δε φταίνε οι τελωνειακοί αλλά η κυβέρνηση

"Δε φταίνε οι τελωνειακοί αλλά η κυβέρνηση - και κυρίως το υπουργείο Οικονομικών - για τα δικαιώματα υπερημεριών που δεν εισέπραξε το δημόσιο από τις εταιρίες πετρελαιοειδών". Αυτό περίπου φαίνεται να είναι το συμπέρασμα των δικαστικών αρχών του Πειραιά, για τη ζημιά ύψους 150 δισεκατομμυρίων δραχμών του δημοσίου και το ρόλο που έπαιξαν σ' αυτήν οι υπάλληλοι του ΙΒ Τελωνείου Πειραιά.

Ετσι, στο αρχείο τέθηκε χτες η προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε ο εισαγγελέας Εφετών Πειραιά Δ. Κορδοπάτης,καθώς δε διαπιστώθηκαν ευθύνες ή ποινικά αδικήματα σε βάρος των τελωνειακών υπαλλήλων, σχετικά με τη μη είσπραξη των δικαιωμάτων υπερημεριών από τις εταιρίες πετρελαίου για το διάστημα που τα καύσιμά τους παρέμεναν αποθηκευμένα στους χώρους των τελωνείων.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, που ερευνήθηκε από την εισαγγελία Εφετών του Πειραιά, αφορά τη Δημόσια Εταιρία Πετρελαίου και την "Πετρόλα", οι οποίες βρίσκονται στη δικαιοδοσία του ΙΒ Τελωνείου Πειραιά. Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τη διερεύνηση της υπόθεσης, η είσπραξη των υπερημεριών είχε ανασταλεί πρόσφατα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, εν αναμονή της απόφασης - για το αν αυτές θα καταβάλλονται τελικά ή όχι - του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Παράλληλα, η "Πετρόλα" προσκόμισε, όπως προέκυψε από την ίδια έρευνα, τμήμα των βεβαιώσεων οφειλομένων δικαιωμάτων υπερημερίας, που φθάνουν τα 12 δισεκατομμύρια δραχμές. Τα ποσά αυτά δεν τα έχει εισπράξει το δημόσιο, αν και έχει κάθε δυνατότητα να το κάνει!

Προφυλακίστηκε για το φόνο του ξενοδόχου

Προφυλακίστηκε χτες, μετά την απολογία του στον ανακριτή, ο 37χρονος Αλ. Παπαδόπουλος, που το πρωί της περασμένης Τετάρτης πυροβόλησε με μια καραμπίνα και σκότωσε τον Ανάργυρο Μεντάκο, 67 χρόνων, συνιδιοκτήτη του ξενοδοχείου "Βαλκάνια" στην οδό Σωκράτους 12, στο κέντρο της Αθήνας, επειδή πίστευε ότι του είχε κάνει... μάγια. Ο δράστης ήταν ένοικος του ίδιου ξενοδοχείου εδώ και ένα χρόνο, αφότου επέστρεψε από την Αυστραλία, εγκαταλείποντας την οικογένειά του. Στο σχέδιό του ήταν να δολοφονήσει και έναν ιδιοκτήτη τυροπιτάδικου στην οδό Πειραιώς, τον Ι. Σακελλαρίου, ο οποίος σώθηκε από καθαρή τύχη, καθώς απουσίαζε εκείνη την ώρα από το μαγαζί του.

Κατά την απολογία του, απέδωσε την πράξη του στα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε.

ΚΗΔΕΙΑ

Κηδεύεται σήμερα, Σάββατο, 20 του Απρίλη στη 1.00 μ.μ. στο Νεκροταφείο Καλλιθέας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ

Καλούμε τους συγγενείς και συναγωνιστές να τιμήσουν τη μνήμη του.

Μαγδαληνή Κανέλλου

Παναγιώτης και Δήμητρα Αβραμοπούλου - οι λοιποί συγγενείς

Δόμηση και Διακόσμηση

Από τις 26 έως τις 29 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο Αθηνών (Κηφισίας 124), η εξειδικευμένη έκθεση σύγχρονων δομικών διακοσμητικών υλικών με τίτλο "Δόμηση και Διακόσμηση".

Με την εμπειρία στη δημιουργία νέων δεδομένων στο χώρο των εκθέσεων, οι οργανωτές φιλοδοξούν και σ' αυτήν την έκθεση να προσφέρουν στους ιδιώτες και επαγγελματίες κατασκευαστές απαντήσεις σε προβλήματα των διαφόρων σταδίων της οικοδομικής εργασίας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες, ενώ οι ώρες λειτουργίας είναι: Παρασκευή από τις 6 έως 10 μ.μ. Σάββατο - Κυριακή - Δευτέρα από τις 10 π.μ. έως 10 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ