ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μαζικά, μαχητικά στη συγκέντρωση

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Οι θυσίες και οι αγώνες πριν 110 χρόνια των εργατών του Σικάγου, η ηρωική εξέγερση των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης το 1936, οι 200 εκτελέσεις των κομμουνιστών πατριωτών την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή, αλλά και όλοι οι ταξικοί αγώνες της εργατικής τάξης, δείχνουν πως τίποτα δε χαρίζεται, αλλά κατακτιέται μέσα από ενωτικούς και δυναμικούς αγώνες, τονίζεται στην Πρωτομαγιάτικη Διακήρυξη της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Θεσσαλονίκης.

"Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά αναδείχνοντας τα προβλήματά μας με το μοναδικό τρόπο επίλυσής τους, τους ενωτικούς αγώνες και τον σταθερό ταξικό προσανατολισμό των συνδικάτων μας, τονίζει η Επιτροπή των Σωματείων. Ο δικός μας μονόδρομος είναι η ταξική πάλη κόντρα στις επιλογές του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων που, μαζί με τις συναινετικές πλειοψηφίες στα συνδικαλιστικά όργανα, προωθούν τον αφοπλισμό της εργατικής τάξης και προσπαθούν να απονεκρώσουν και να διαλύσουν το ταξικό κίνημα και τους κοινωνικούς αγώνες".

Μέσα από την πρωτομαγιάτικη διακήρυξή τους τα σωματεία της Θεσσαλονίκης καλούν τους εργαζόμενους να αντισταθούν στη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας και στο πρόγραμμα "σύγκλισης" που επιβάλλει το Διευθυντήριο της ΕΕ και να διεκδικήσουν αγωνιστικά αύξηση των αποδοχών, προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων και μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και στήριξης των ανέργων. Την καθιέρωση του 35ωρου, 5ήμερου, 7ωρου χωρίς μείωση αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέτρα για την ελληνική βιομηχανία και ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των ΔΕΚΟ, φορολογική μεταρρύθμιση, επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη, αυξήσεις για την παιδεία και την υγεία, μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και ένταξη των αλλοδαπών εργαζομένων με ίσα δικαιώματα.

Μέσα από τη διακήρυξη τα συνδικάτα της Θεσσαλονίκης επίσης απευθύνουν μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης και ειρήνης κόντρα στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της Νέας Τάξης Πραγμάτων και καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαχητικά και μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση της 1ης Μάη και στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Αριστοτέλους.

Αγωνιστικό προσκλητήριο

Ολο και περισσότερα συνδικάτα και συνταξιουχικές οργανώσεις ενώνουν τη φωνή τους για ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς

"Μετά από 110 χρόνια από το Σικάγο, ο αγώνας για τη διασφάλιση της εργασίας, ενάντια στην ανεργία, στο ελαστικό ωράριο, στην καθήλωση των μισθών σε χαμηλά επίπεδα συνεχίζεται", τονίζει ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείων,σε ανακοίνωσή του για την Πρωτομαγιά.Ο Σύνδεσμος καλεί τους εργαζόμενους, σε 24ωρη απεργία την 1η Μάη και στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, ενώ έχει προσυγκέντρωση στις 9.00 το πρωί στην Ομόνοια.

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων "εξυπηρετούν τη λογική της υποταγής και του συμβιβασμού του εργατικού κινήματος στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Επισημαίνουν ότι "στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων της Ευρώπης" και αγωνίζονται για την υπογραφή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης, διεκδικώντας κατώτερο μισθό 165 χιλ. δραχμών, άδεια 5 εβδομάδων, ΑΤΑ... Εκπρόσωποι του συνδέσμου θα κάνουν περιοδείες από τις 24 μέχρι τις 30 Απρίλη στις επιχειρήσεις INTERATTIKA, INTERMAIL, DANZAS, LE MANS VIE, CAPOCCI, TELETRANS, ACS και σε άλλες.

"Οσο θα υπάρχουν εργάτες και Πρωτομαγιά, οι συνταξιούχοι θα τιμούν αυτούς που θυσιάστηκαν για τα δίκαια της εργατικής τάξης", τονίζουν στην ανακοίνωσή τους τα συνταξιουχικά σωματεία του Πειραιά και των γύρω Δήμων,τα οποία καλούν τους συνταξιούχους σε προσυγκέντρωση στις 9.30 το πρωί την Πρωτομαγιά στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και στη συγκέντρωση που θα γίνει στην πλατεία Κοραή στις 10.30 το πρωί.

Οι συνταξιούχοι του Πειραιά ζητούν την επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης με τα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη, την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και την επαναφορά στο προηγούμενο ασφαλιστικό καθεστώς. Ζητούν να γυρίσουν οι Ελληνες στρατιώτες από τη Βοσνία και καλούν"τους εργαζόμενους, αγρότες, μικροεπαγγελματίες, διανοούμενους, καλλιτέχνες και όλο το λαό" σε ένα πλατύ μέτωπο πάλης.

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρας, Χαϊδαρίου καλεί τα μέλη του συνδέσμου και όλους τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στην εργατική Πρωτομαγιά, ομαδικά, αγωνιστικά, ταξικά. Οι συνταξιούχοι διεκδικούν την κατάργηση των τριών αντιασφαλιστικών νόμων, τη μείωση της συμμετοχής τους στα φάρμακα, τη βελτίωση της ιατρικής, φαρμακευτικής, νοσοκομειακής περίθαλψης, τη λήψη μέτρων για τη σωτηρία των ασφαλιστικών ταμείων, την είσπραξη των χρεών στο ΙΚΑ και πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

Ο Σύνδεσμος καλεί τους συνταξιούχους στην προσυγκέντρωση στην Ομόνοια στις 9.00 το πρωί της Πρωτομαγιάς, ώστε να ακολουθήσει πορεία στο Πεδίον του Αρεως.

- "Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας", τονίζει το Παράρτημα Αγ. Δημητρίου, Δάφνης, Αλίμου του Συνδικάτου Οικοδόμων,που εγκαινιάζει το ιδιόκτητο "Σπίτι του οικοδόμου",στις 29 Απρίλη, στις 7.00 το απόγευμα,στην οδό Καλλιθέας στον Αγ. Δημήτριο, στα πλαίσια και του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Ταξικό πρωτομαγιάτικο μήνυμα

Στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, στο Πεδίον του Αρεως, καλούν 24 πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας και σε προσυγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 9 το πρωί

Σε μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και στην προσυγκέντρωση στην Ομόνοια στις 9 το πρωί της Πρωτομαγιάς,καλούν 24 πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας,με κοινή ανακοίνωσή τους, στην οποία τονίζουν ότι η "ταξική πάλη και σύγκρουση είναι μονόδρομος για ουσιαστικές κατακτήσεις και προοπτική".

Τα σωματεία υπογραμμίζουν ότι παλεύουν για ουσιαστικές αυξήσεις και για τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων, για την υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων εργασίας, για την επικύρωση της 151ης και 154ης Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας και το δικαίωμα υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κατοχύρωσης της μονιμότητας για τους δημόσιους υπάλληλους, για γνήσια νομοθετικά κατοχυρωμένη ΑΤΑ, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με πλήρεις αποδοχές, μέτρα για τους ανέργους, κατώτατη σύνταξη ίση με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη. Ταυτόχρονα, αντιπαλεύουν το πρόγραμμα "σύγκλισης", τη "Λευκή Βίβλο" και τα συνθήματα μοιρολατρίας και υποταγής.

Για την κατάσταση των εργαζομένων, τονίζεται στην ανακοίνωση ότι "βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη συνεχή επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Η ανεργία, η ακρίβεια, η συνεχής μείωση του βιοτικού επιπέδου, φέρνουν χιλιάδες εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους σε απόγνωση... Τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα δέχονται επιθέσεις. Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και οι ιδιωτικοποιήσεις τομέων του δημοσίου βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση".

Επισημαίνουν ακόμα ότι η κυβέρνηση "εφαρμόζει δημιουργικά τη ληστρική επίθεση του κεφαλαίου, με την εφαρμογή του προγράμματος "σύγκλισης" και τις γενικότερες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με συγκεκριμένα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, λιτότητας, περικοπής δαπανών και νέα προνόμια για το κεφάλαιο".

Στην ανακοίνωσή τους, τα σωματεία υπογραμμίζουν πως "στη συντονισμένη επίθεση κεφαλαίου - κυβέρνησης μόνο μια απάντηση υπάρχει: Ο ενωμένος αγώνας και η συνεχής πάλη των εργαζομένων και όλων των λαϊκών στρωμάτων για ανατροπή αυτής της πολιτικής".

Για τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, τα σωματεία σημειώνουν ότι "έχουν μετατρέψει τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος σε χειροκροτητές της κυβερνητικής πολιτικής και των εργοδοτικών απαιτήσεων, κάνουν ό,τι μπορούν να παραλύσουν τη δράση των συνδικάτων, υπονομεύουν τους αγώνες". Αντίθετα, τα σωματεία διατρανώνουν: "Τα σωματεία μας αρνούνται αυτό το ρόλο και τον καταγγέλλουν. Αρνούνται την ταξική συνεργασία και την υποταγή στο κεφάλαιο, παλεύουν για αλλαγή του συσχετισμού δύναμης υπέρ των δυνάμεων του αγώνα και της ταξικής πάλης".

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στη διετή Εθνική Συλλογική Σύμβαση, για την οποία σημειώνεται: "Η λογική τους, της ταξικής συνεργασίας και του συμβιβασμού, τους οδήγησε στην υπογραφή της απαράδεκτης Συλλογικής Σύμβασης για το 1996 - 1997, που επιβάλλει μείωση μισθών και ημερομισθίων για δυο χρόνια, αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων".

Σύσκεψη ΔΑΣ ΟΑΣΑ

Σε σύσκεψη καλεί τους εργαζόμενους η ΔΑΣ ΟΑΣΑ τη Δευτέρα, 29 Απρίλη, στις 5 το απόγευμα στα γραφεία της ΕΣΑΚ (Μενάνδρου 44). Θα συζητηθεί η συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, η κλαδική Συλλογική Σύμβαση, καθώς και άλλα προβλήματα του κλάδου.

Αποκλεισμός της ΕΣΑΚ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Σε αποκλεισμό της "Ταξικής Ενότητας" (ΕΣΑΚ) από τη συγκρότηση του προεδρείου του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου Θεσσαλονίκης προχώρησαν από κοινού οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - "ΣΥΝ", παρά το ότι το ψηφοδέλτιο της "Ταξικής Ενότητας" κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις πρόσφατες εκλογές στο συνδικάτο. Ειδικότερα, διπλασίασε τις δυνάμεις της και κατέλαβε τέσσερις έδρες στην 11μελή διοίκηση.

"Εμείς ως παράταξη, τόνισε στο "Ρ" ο Παύλος Αρβανιτίδης, εκ μέρους της "Ταξικής Ενότητας", παρά την τακτική του αποκλεισμού που ακολουθεί η συμμαχία ΠΑΣΚΕ - "ΣΥΝ", δεν υποστέλλουμε τη σημαία του ταξικού αγώνα και αντιλαμβανόμενοι το βάρος της ευθύνης, που μας έδωσαν οι συνάδελφοι στον κλάδο, καταγγέλλουμε τις συναινετικές λογικές και τακτικές και συνεχίζουμε την πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης".

Από την περσινή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ