Τετάρτη 24 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ταξικό πρωτομαγιάτικο μήνυμα

Στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, στο Πεδίον του Αρεως, καλούν 24 πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας και σε προσυγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 9 το πρωί

Σε μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και στην προσυγκέντρωση στην Ομόνοια στις 9 το πρωί της Πρωτομαγιάς,καλούν 24 πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας,με κοινή ανακοίνωσή τους, στην οποία τονίζουν ότι η "ταξική πάλη και σύγκρουση είναι μονόδρομος για ουσιαστικές κατακτήσεις και προοπτική".

Τα σωματεία υπογραμμίζουν ότι παλεύουν για ουσιαστικές αυξήσεις και για τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων, για την υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων εργασίας, για την επικύρωση της 151ης και 154ης Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας και το δικαίωμα υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κατοχύρωσης της μονιμότητας για τους δημόσιους υπάλληλους, για γνήσια νομοθετικά κατοχυρωμένη ΑΤΑ, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με πλήρεις αποδοχές, μέτρα για τους ανέργους, κατώτατη σύνταξη ίση με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη. Ταυτόχρονα, αντιπαλεύουν το πρόγραμμα "σύγκλισης", τη "Λευκή Βίβλο" και τα συνθήματα μοιρολατρίας και υποταγής.

Για την κατάσταση των εργαζομένων, τονίζεται στην ανακοίνωση ότι "βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη συνεχή επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Η ανεργία, η ακρίβεια, η συνεχής μείωση του βιοτικού επιπέδου, φέρνουν χιλιάδες εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους σε απόγνωση... Τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα δέχονται επιθέσεις. Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και οι ιδιωτικοποιήσεις τομέων του δημοσίου βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση".

Επισημαίνουν ακόμα ότι η κυβέρνηση "εφαρμόζει δημιουργικά τη ληστρική επίθεση του κεφαλαίου, με την εφαρμογή του προγράμματος "σύγκλισης" και τις γενικότερες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με συγκεκριμένα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, λιτότητας, περικοπής δαπανών και νέα προνόμια για το κεφάλαιο".

Στην ανακοίνωσή τους, τα σωματεία υπογραμμίζουν πως "στη συντονισμένη επίθεση κεφαλαίου - κυβέρνησης μόνο μια απάντηση υπάρχει: Ο ενωμένος αγώνας και η συνεχής πάλη των εργαζομένων και όλων των λαϊκών στρωμάτων για ανατροπή αυτής της πολιτικής".

Για τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, τα σωματεία σημειώνουν ότι "έχουν μετατρέψει τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος σε χειροκροτητές της κυβερνητικής πολιτικής και των εργοδοτικών απαιτήσεων, κάνουν ό,τι μπορούν να παραλύσουν τη δράση των συνδικάτων, υπονομεύουν τους αγώνες". Αντίθετα, τα σωματεία διατρανώνουν: "Τα σωματεία μας αρνούνται αυτό το ρόλο και τον καταγγέλλουν. Αρνούνται την ταξική συνεργασία και την υποταγή στο κεφάλαιο, παλεύουν για αλλαγή του συσχετισμού δύναμης υπέρ των δυνάμεων του αγώνα και της ταξικής πάλης".

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στη διετή Εθνική Συλλογική Σύμβαση, για την οποία σημειώνεται: "Η λογική τους, της ταξικής συνεργασίας και του συμβιβασμού, τους οδήγησε στην υπογραφή της απαράδεκτης Συλλογικής Σύμβασης για το 1996 - 1997, που επιβάλλει μείωση μισθών και ημερομισθίων για δυο χρόνια, αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλεί σε ενιαίο αγώνα για επιχειρησιακή - κλαδική Σύμβαση (2017-01-24 00:00:00.0)
Στη μάχη της συλλογικής σύμβασης (2011-03-29 00:00:00.0)
Στρώνει το έδαφος για ένταση της επίθεσης (2010-09-16 00:00:00.0)
Ορος απαραίτητος για την αποτελεσματικότητα και την προοπτική των καθημερινών αγώνων (2009-09-20 00:00:00.0)
Πέτυχαν αυξήσεις 12% στον κατώτερο μισθό (2008-09-12 00:00:00.0)
Πρόσω για τα συλλαλητήρια (2002-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ