Τετάρτη 24 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΑΓΚΑΤΑΚΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Η μάχη για το ωράριο συνεχίζεται

- Τον τελευταίο καιρό ξανάρθε στην επικαιρότητα το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η απελευθέρωση του ωραρίου;

- Είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι στο εμπόριο υπήρξαν τα πρώτα "πειραματόζωα" που πάνω τους εφαρμόστηκαν οι εντολές των πολυεθνικών, όπως αυτές διατυπώθηκαν στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις μαύρες σελίδες της Λευκής Βίβλου. Δηλαδή, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ωρομίσθιο, μερική απασχόληση κλπ. Ολα αυτά έκαναν έντονα την εμφάνισή τους κυρίως μετά το 1990 που η κυβέρνηση της ΝΔ απελευθέρωσε πλήρως το ωράριο. Οι εργαζόμενοι, μερικά απασχολούμενοι, στην ουσία δεν έχουν δικαίωμα στην ασφάλιση, δε θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Απελευθέρωση του ωραρίου στην πράξη ισοδυναμεί με την εξαφάνιση των εργατικών δικαιωμάτων. Κάτι άλλο που θέλω να επισημάνω είναι ότι στην υπόθεση του ωραρίου εμπλέκονται όλο και περισσότεροι φορείς. Ετσι, ενώ παλιά αρμόδιο ήταν μόνο το υπουργείο Εργασίας, τώρα αρμόδιοι είναι και ο ΕΟΤ και το υπουργείο Εμπορίου και το υπουργείο Ανάπτυξης και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Γίνεται δηλαδή ένας "χαμός", πχ ο "Καλογήρου", κατάστημα υποδημάτων στην Πανδρόσου, πήρε άδεια από τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ να ανοίγει και την Κυριακή!

- Ποιες είναι οι προτάσεις του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων για το ωράριο και πόσο ρεαλιστικές είναι;

- Εμείς προτείνουμε συγκεκριμένο άνοιγμα και κλείσιμο των καταστημάτων και το κλείσιμο όχι αργότερα από τις 8.30 μ.μ. χειμώνα - καλοκαίρι, τρία απογεύματα κλειστά την εβδομάδα. Προτείνουμε νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, κατάργηση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο χωρίς μείωση των αποδοχών. Θεωρούμε ότι οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές γιατί πρώτα πρώτα απαντούν στο πρόβλημα της ανεργίας. Με το 35ωρο - 7ωρο και την κατάργηση του ωρομισθίου δημιουργούνται πραγματικές νέες θέσεις εργασίας, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Με το "μάζεμα" των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων μειώνονται τα έξοδα λειτουργίας ειδικά των μικρών εμπορικών. Διευκολύνεται όμως και ο καταναλωτής όταν γνωρίζει ότι θα υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας που θα ισχύει για όλο το εμπόριο. Αλλωστε είναι πλέον κοινός τόπος ότι το πρόβλημα για τους καταναλωτές δεν είναι οι ώρες που θα μπορούν να ψωνίσουν αλλά το οικονομικό. Αυτό ας το δουν όσοι διαλαλούν ότι το πρόβλημα είναι οι ώρες και όχι η λιτότητα στην οποία έχουν καταδικάσει τον ελληνικό λαό. Εμείς με βάση αυτές τις θέσεις θα προχωρήσουμε και στο μέλλον.

- Πώς σκοπεύετε να απαντήσετε στην επιμονή των αρμοδίων σ' ένα ασύδοτο ωράριο;

- Καταρχήν να ονομάσουμε αυτούς τους "αρμοδίους". Ο κ. Λαλιώτης στο όνομα δήθεν της καταπολέμησης του νέφους, περνάει το κλιμακωτό ωράριο. Ο δήμαρχος Αθηναίων, στο όνομα της αναβάθμισης του ιστορικού τριγώνου, δηλώνει ότι θεωρεί θετική τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή στο ιστορικό τρίγωνο, γιατί έτσι θα εξυπηρετούνται οι τουρίστες. Και βέβαια μην ξεχάσουμε τον κ. Γιαννόπουλο, ο οποίος έπειτα από συνάντηση που είχαμε μαζί του, εξαπέλυσε μια χυδαία επίθεση εναντίον του Συλλόγου, ισχυριζόμενος, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι για το πρόβλημα του ωραρίου φταίει ο Σύλλογος! Ξεχνάει ότι το ωράριο είναι προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έπαθε αμνησία σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του προεκλογικά. Οι εργαζόμενοι όμως θυμούνται και προετοιμάζονται για 24ωρη απεργία που έχουμε προκηρύξει, μαζί με την ΟΙΥΕ, το πρώτο δεκαήμερο του Μάη.

Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ