Τετάρτη 24 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ" ΛΑΘΡΟΧΕΙΡΙΕΣ

Του Τάκη ΤΣΙΓΚΑ

"Η συμμαχία της "Ελιάς" κυβέρνηση στην Ιταλία - Κλάδος ελπίδας - Για την Ευρώπη, την Αριστερά, τον εκδημοκρατισμό των κοινωνιών" ("Αυγή"), "Αρωμα Αριστεράς στην Ιταλία" ("Εθνος"), "Η αριστερή σελίδα της Ιταλίας" ("Ελευθεροτυπία"). Είναι ορισμένοι, από τους χτεσινούς πρωτοσέλιδους τίτλους και μέρος, ταυτόχρονα, της ενορχηστρωμένης επιχείρησης παραπληροφόρησης από τη μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ - με την "Αυγή" και την ηγεσία του "ΣΥΝ" σε πρώτη γραμμή - για το νόημα και τη σημασία της εκλογικής μάχης και του αποτελέσματος στη γειτονική μας χώρα και ιδιαίτερα του γενικότερου υποτίθεται - πανευρωπαϊκών, μάλιστα, διαστάσεων - μηνύματός τους.

Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Μέχρι σήμερα κυβερνούσε η Δεξιά στην Ιταλία και, επιτέλους, μετά από 45 και πλέον χρόνια, η Αριστερά (έστω και μέσω του υποτιθέμενου κεντροαριστερού συνασπισμού της "Ελιάς") επανέρχεται στη διακυβέρνηση της χώρας και, επομένως, δικαιολογημένα τα περί νέων σελίδων, ελπίδων των εργαζόμενων, κλπ., κλπ.; Κι αν δεν είναι έτσι - και αυτό γίνεται, λίγο - πολύ, φανερό, ακόμη και από τα σχετικά ρεπορτάζ των ίδιων εφημερίδων - τότε γιατί όλη αυτή η επιχείρηση; Οι λόγοι, νομίζουμε, είναι προφανείς. Αλλωστε, αρκετά λέγονται περί της περιβόητης "Κεντροαριστεράς" την τελευταία περίοδο και στη χώρα μας. Ας επιχειρήσουμε, όμως, να στήσουμε τα πράγματα στα πόδια τους και, ταυτόχρονα, να αποκαταστήσουμε το περιεχόμενο μιας σειράς όρων, αφού η συνθηματολογική λαθροχειρία έχει πλέον γίνει μόνιμο φαινόμενο.

Η διακυβέρνηση της μεταπολεμικής Ιταλίας από λιγότερο ή περισσότερο συντηρητικές κυβερνήσεις και, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια από τον "Μπερλουσκονικό" συνασπισμό είναι η μοναδική, ουσιαστικά, αλήθεια. Το γεγονός, όμως, πως ο, μέχρι προχτές κυβερνητικός, "Μπερλουσκονικός" συνασπισμός συγκέντρωνε από νεοφασιστικά στοιχεία, ακραίους συντηρητικούς και νεοφιλελεύθερους - που έδιναν και τον τόνο - μέχρι τους ρωμαιοκαθολικούς και μετριοπαθείς συντηρητικούς, δε στοιχειοθετεί τον ισχυρισμό πως ο συνασπισμός της "Ελιάς" αποτελεί - ως ο άλλος, υποτίθεται, πόλος - την Αριστερά ή την Κεντροαριστερά. Ούτε και η συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς (που προήλθε από τη διάσπαση του ΙΚΚ) στον προαναφερόμενο συνασπισμό αποτελεί απόδειξη γι' αυτό. Το ΔΚΑ δεν έχει πλέον το παραμικρό στοιχείο, που να θυμίζει το ΙΚΚ. Εχει γίνει από χρόνια μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπου παρακάθεται μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του Γκονζάλες και αποτελεί έναν άξιο εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής - σύγχρονης μάλιστα- σοσιαλδημοκρατίας. Αλλωστε, στο συνασπισμό της "Ελιάς" συμμετέχουν και ορισμένοι, μέχρι προχτές συνεργάτες του Μπερλουσκόνι, όπως οι μετριοπαθείς συντηρητικοί και οι ρωμαιοκαθολικοί.

***

Το πλέον, όμως, σίγουρο κριτήριο, για το χαρακτηρισμό του συνασπισμού της "Ελιάς", είναι το προεκλογικό του πρόγραμμα. Και αυτό είναι ένα συντηρητικό πολιτικό πρόγραμμα - αντιμετώπισης της ιταλικής κρίσης και ανασυγκρότησης του καπιταλισμού στη γειτονική χώρα, προς όφελος του κεφαλαίου - που δεν περιέχει απλώς τις ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις του "Μπερλουσκονισμού" και τις αντίστοιχες αποσχιστικές της Λέγκας του Βορρά. Ενα πρόγραμμα, που στηρίζεται στις γνωστές και στη χώρα μας λογικές του μονόδρομου, της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, της περικοπής των κοινωνικών κατακτήσεων και των δικαιωμάτων, της δήθεν σύγκλισης και της ολόπλευρης ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των παραπέρα διαδικασιών καπιταλιστικής ενοποίησής της. Χαρακτηριστικά των παραπάνω αποτελούν ορισμένα, έγκυρα, όπως θα λέγανε κάποιοι σχολιαστές, δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου. Οι διαφορές ανάμεσα στην "Ελιά" του Πρόντι και στον "Πόλο" του Μπερλουσκόνι "είναι ελάχιστες", γράφει το τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Time". Το ίδιο περίπου διαπιστώνει και το "Newsweek", ενώ ο μη έχων την παραμικρή σχέση με τους κομμουνιστές, πολιτικός σχολιαστής Μάρκο Ρεβέλι έφτασε να μιλά, για αναμέτρηση ανάμεσα σε "δύο Δεξιές".

Προφανώς, η τελευταία εκτίμηση και η υποκρυπτόμενη ταύτιση περιέχει ορισμένα στοιχεία υπερβολής. Κάθε άλλο, όμως, αυτό σημαίνει πως ο συνασπισμός της "Ελιάς" έχει αριστερά στοιχεία και, πολύ περισσότερο, αριστερή πολιτική και χαρακτήρα. Ισως, με απλά λόγια, να λέγαμε πως δεν είναι τόσο πολύ Δεξιά, όσο ο άλλος συνασπισμός. Αλλωστε, αυτές οι λιγοστές διαφορές, μαζί με την ανάγκη να ηττηθεί ο "Μπερλουσκονικός" συνασπισμός και το υπάρχον, αντιδραστικό εκλογικό σύστημα του πλειοψηφικού, είναι οι βασικοί λόγοι, που οδήγησαν την Κομμουνιστική Επανίδρυση (ΚΕ) - όπως έχουν επανειλημμένα δηλώσει οι ηγέτες της - σε μια εκλογική και όχι, βέβαια, προγραμματική συμφωνία, με το συνασπισμό της "Ελιάς". Μια συμφωνία, που περιλάμβανε την αλληλοϋποστήριξη, σε ορισμένες εκλογικές περιοχές του πλειοψηφικού συστήματος και την ανοχή της ΚΕ στη συγκρότηση και μόνο της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστική, από την άποψη αυτή, η μετεκλογική δήλωση του Εθνικού Γραμματέα της ΚΕ, Φ. Μπερτινότι: "Θα τηρήσουμε τις συμφωνίες. Θα συμβάλουμε στην εγκατάσταση της κυβέρνησης και, μετά, τελεία και παύλα". Το ίδιο, όμως, χαρακτηριστικά είναι και τα μετεκλογικά "ανοίγματα" του νέου πρωθυπουργού, Ρ. Πρόντι, προς τους "μετριοπαθείς" βουλευτές του Μπερλουσκόνι και τη Λέγκα του Βορρά. Οπως και οι δηλώσεις του Ντ' Αλέμα, ηγέτη του ΔΚΑ, σύμφωνα με τις οποίες, από τον Ουμπέρτο Μπόσι - αρχηγό της Λέγκας - τους χωρίζουν μόνον οι αποσχιστικές τάσεις του τελευταίου, ενώ η τυχόν αποδοχή των προτάσεων της ΚΕ (επαναχορήγηση της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, όχι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και τις συντάξεις, ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας και μέτρα ανάπτυξης, κλπ.) θα αποτελούσε την καταστροφή της μέχρι σήμερα πορείας...

***

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα και το περιεχόμενο της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης και του αποτελέσματος στην Ιταλία. Και αν κανείς θέλει να τολμήσει κάποιες εκτιμήσεις και μηνύματα, με γενικότερη κι εκτός των συνόρων της Ιταλίας σημασία, μάλλον πρέπει να σταθεί στα εξής δύο: Πρώτον,στη σοβαρή επιτυχία της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, που κατάφερε να διπλασιάσει σχεδόν την εκλογική της επιρροή, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, σπάζοντας το διπολικό φράγμα των δύο συνασπισμών. Γεγονός, που αποδείχνει τη ζωντάνια και την επικαιρότητα των κομμουνιστικών ιδεών και πρακτικής, παρά τα όσα αντίθετα ισχυρίζονται οι κάθε λογής κονδυλοφόροι. Και δεύτερον,μπορεί το τελευταίο εκλογικό ιταλικό πείραμα - η υποστήριξη, δηλαδή, του συνασπισμού της "Ελιάς" (ως δήθεν Κεντροαριστεράς) από τις κυρίαρχες τάσεις της άρχουσας τάξης στη γειτονική χώρα, για μια συντηρητική, αλλά χωρίς ακραίες εκφράσεις διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης - να σημαίνει αντίστοιχες τάσεις και εξελίξεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γεγονός, το οποίο - εφόσον υπάρξουν οι εξελίξεις αυτές - σημαίνει πως τα επιτελεία των πολυεθνικών υποχρεώνονται να πάρουν σοβαρά υπόψη τους τη συνεχώς διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και την αυξανόμενη καταδίκη του άκρατου νεοφιλελευθερισμού και ψάχνουν περισσότερο "ομαλές" και "ρεαλιστικές" εκδοχές, για την εφαρμογή των σχεδίων και των σκοπών τους.

Ολ' αυτά, όμως, δεν κάνουν τους επίδοξους "νέους" διαχειριστές της κρίσης και εκπροσώπους των πολυεθνικών αριστερούς. Οι όποιες αυταπάτες - για όσους έχουν τέτοιες, βέβαια και όχι για όσους λαθροχειρούν - πολύ γρήγορα θα διαλυθούν απ' αυτές τις ίδιες τις εξελίξεις και τη Λυδία Λίθο, που λέγεται ζωή και ταξική πάλη.

Πόσο σχέση έχουν με την αλήθεια τα όσα, τις μέρες αυτές, διαβάζουμε και ακούμε, περί ανάδειξης στην κυβέρνηση της Ιταλίας της Αριστεράς; Ουσιαστικά, όση σχέση μπορεί να έχει η Αριστερά με τις όποιες συντηρητικές επιλογές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ