Τετάρτη 24 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
"Διαπραγμάτευση" μέσα από αγώνες

Συγκέντρωση οργανώνουν αύριο στις 11π.μ. στο "Ακάδημος" έξι επισιτιστικά σωματεία, ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιείται συνάντηση για τη σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ούτε καν τα ψίχουλα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης δε δέχονται να δώσουν οι ξενοδόχοι

Δεκάδες ξενοδοχεία και άλλους χώρους δουλιάς επισκέφθηκαν και χτες συνδικαλιστές των Σωματείων Μαγείρων, Σερβιτόρων Αθήνας - Πειραιά, Καφεϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά και Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αίγινας,ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τη συγκέντρωση που πραγματοποιούν αύριο, Πέμπτη, στις 11 π.μ. στο θέατρο "Ακάδημος" και καλώντας τους να τιμήσουν με τη συμμετοχή τους και την Εργατική Πρωτομαγιά.Στις εξορμήσεις συμμετείχε και η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας.

Ο φόβος που επικρατεί στους εργαζόμενους και τροφοδοτείται από το σμπαράλιασμα του ωραρίου εργασίας και των εργασιακών σχέσεων γενικότερα, ήταν εμφανής. Πολλοί από αυτούς δίσταζαν ακόμα και να πάρουν τις ανακοινώσεις που μοίραζαν οι συνδικαλιστές, ενώ σε αρκετά ξενοδοχεία ελάχιστες καμαριέρες έπρεπε να καλύψουν όλο τον όγκο της δουλιάς. Η ποικιλία στις μορφές των εργασιακών σχέσεων, είναι το κύριο χαρακτηριστικό του ξενοδοχείου "Κάραβελ". Συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, ωρομίσθιοι και "εξτρατζήδες" που, ενώ υποτίθεται ότι προσλαμβάνονται για την κάλυψη έκτακτων αναγκών των ξενοδοχείων, συνήθως καλύπτουν πάγιες ανάγκες, αφού "συμφέρουν" από άποψη κόστους.

Ο Χ. Κατσώτης,γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό και στέλεχος της ΔΑΣ, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την κλαδική συλλογική σύμβαση, τονίζοντας: "Οι ξενοδόχοι δεν έχουν αποδεχτεί ούτε καν αυτή την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η άποψή τους είναι αν ισχύσει κάποια αύξηση σαν της Εθνικής Σύμβασης, να ισχύσει μόνο για τα κατώτερα μεροκάματα, ενώ στα υπόλοιπα να μη δοθεί καμία αύξηση"! Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, αλλά και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων για τη στάση τους στο θέμα των συμβάσεων, τονίζοντας: "Εχουν την άποψη ότι θα τα βρούνε με τους ξενοδόχους με τις συζητήσεις. Διάλογο κάνουμε συνέχεια, αλλά εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε μια αξιοπρεπή διαβίωση, να διεκδικήσουμε ικανοποιητικές συμβάσεις, διασφάλιση της πλήρους απασχόλησης, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων κλπ".

Τέλος, επισήμανε την ανάγκη να έχει επιτυχία η συγκέντρωση μιας και, όπως σημείωσε, "την ίδια ώρα με τη συγκέντρωση θα γίνει και νέα συνάντηση με τους εργοδότες, γι' αυτό η συγκέντρωση θα είναι καθοριστική, πρέπει να στείλουμε μήνυμα ότι δεν αποδεχόμαστε να μην υπογράψουμε σύμβαση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ