ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Θέλουν να στραγγαλίσουν όσους αντιστέκονται

Συνέντευξη του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στον "902"

"H υποκρισία που εκφράζεται με τον δήθεν έλεγχο όλων των κομμάτων δε γίνεται πιστευτή από τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές τοποθετήσεις, διότι τα διαπλεκόμενα συμφέροντα είναι σύμφυτα με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, το οποίο βιώνουμε".

Την επισήμανση αυτή έκανε χτες μιλώντας στον "902 Αριστερά FM" o Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενος στην υπόθεση του ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων. Συγκεκριμένα, τόνισε:

"Η συζήτηση που αναπτύσσεται για το λεγόμενο έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων προσπαθεί να κρύψει την υποκρισία του συστήματος. Στη χώρα μας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, γίνονται κινήσεις για περιορισμό της δράσης των δυνάμεων που αντιπαλεύουν το καπιταλιστικό σύστημα. Η φιλολογία για αλλαγές στο Σύνταγμα, οι αναφορές στον έλεγχο των κομμάτων εντάσσονται στη λογική της αντιδραστικοποίησης της πολιτικής ζωής της χώρας.

Η υποκρισία, η προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού, η δημιουργία εντυπώσεων για το δήθεν ενδιαφέρον τους για το δημόσιο χρήμα πιστεύουμε ότι δε θα επηρεάσουν τους εργαζόμενους.

Κάνουν λόγο για τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών. Τα μεγάλα κόμματα ξοδεύουν δισεκατομμύρια στις προεκλογικές περιόδους. Αλλά αυτό είναι μόνο το θέμα; Το ουσιαστικό ζήτημα είναι τι γίνεται στα τέσσερα χρόνια με την ασύδοτη δράση των ιδιωτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και όχι μόνο τις τέσσερις βδομάδες της προεκλογικής περιόδου. Αυτά τα κανάλια και ο αστικός Τύπος συνολικά προωθούν και στηρίζουν εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και προβάλλουν εκείνα τα πολιτικά στελέχη των κομμάτων που ενδιαφέρονται να διατηρηθεί μακρόχρονα το καπιταλιστικό σύστημα".

Τεράστια έσοδα από κρατικές προμήθειες

Συνεχίζοντας, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε: "Τα κυβερνητικά λεγόμενα κόμματα προσπορίζονται τεράστια οικονομικά έσοδα στα κομματικά τους ταμεία και μέσα από τις προμήθειες από τα μεγάλα δημόσια έργα. Στις κρατικές προμήθειες πιστεύει κανένας ότι μπορεί όποιος βούλεται να κάνει έλεγχο;

Σήμερα κάνουν λόγο για τα κόμματα. Αύριο θα πάνε στα σωματεία. Παραπέρα, θα γενικευτεί μία πρακτική, η οποία στο όνομα δήθεν του οικονομικού ελέγχου θα αποσκοπεί στο να φιμώνει καθέναν, που συλλογικά ή και ατομικά αντιτάσσεται στην πολιτική του συστήματος. Τα κόμματα έχουν θεσμοθετημένα εξελεγκτικά όργανα με συγκεκριμένη αρμοδιότητα και ευθύνη. Και, εν πάση περιπτώσει, τα κόμματα κρίνονται από την πολιτική τους. Ας μην παίζουμε με τις λέξεις. Το μεγάλο κεφάλαιο ενισχύει και στηρίζει πολιτικά και οικονομικά εκείνα τα πολιτικά κόμματα, εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα, που είτε υπηρετούν πιστά το αστικό σύστημα, είτε το στηρίζουν, είτε ακόμα δείχνουν ανοχή απέναντί του και δεν το αντιπαλεύουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Η υποκρισία, που εκφράζεται με το δήθεν έλεγχο όλων των κομμάτων, δε γίνεται πιστευτή από τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές τοποθετήσεις, διότι τα διαπλεκόμενα συμφέροντα είναι σύμφυτα με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος το οποίο βιώνουμε. Αυτά τα κόμματα βρίσκουν πάντα τρόπους να παρακάμπτουν τους ελέγχους. Ο έλεγχος θα γίνεται στις δυνάμεις που αντιστρατεύονται τη σημερινή πολιτική. Εμείς θα φροντίσουμε να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους και το λαό για τη νέα επιχείρηση εξαπάτησής του".

Θα ελέγχουν αυτούς που αντιστέκονται

Ο Σπ. Χαλβατζής, σχολιάζοντας τη δήλωση του Π. Κουναλάκη, ο οποίος χαρακτήρισε "περίεργη" τη θέση του ΚΚΕ, τόνισε:

"Επιεικώς θα χαρακτήριζα αφελέστατη την άποψη που εξέφρασε ο Π. Κουναλάκης. Αλλά δεν πρόκειται για αφέλεια. Ουσιαστικά, για λόγους που δε γνωρίζω, ο Π. Κουναλάκης συντάσσεται με τη λογική των δυνάμεων εκείνων, που θέλουν να αστυνομεύσουν τα κόμματα, να τα ποδηγετήσουν και να τα ελέγχουν. Μόνο ένας αφελής θα πίστευε ότι τα αστικά κυβερνητικά κόμματα μπορεί κανένας να τα ελέγξει.

Ο έλεγχος θα γίνεται για κόμματα, που αντιστέκονται, που αντιδρούν στην πολιτική του σημερινού συστήματος. Και η λογική, η πολιτική κατεύθυνση της Αριστεράς ανέκαθεν ήταν, και σήμερα είναι, η αντίσταση και η πάλη κατά του αστικού καθεστώτος.

Αυτές οι θέσεις αρμόζουν στην Αριστερά. Οποιαδήποτε άλλη θέση, που υποτάσσεται στη λογική ποδηγέτησης και κηδεμόνευσης των κομμάτων, δεν είναι αριστερή. Οσο για την αναφορά του για "περίεργη θέση", επιεικώς τού την επιστρέφουμε".

Καταλήγοντας, ο Σπ. Χαλβατζής και αναφερόμενος στα όσα λέγονται περί διαλόγου για το θέμα τόνισε:

"Τα περί διαλόγου είναι ένας μεγάλος μύθος. Κάνουμε διάλογο είτε για να καθυστερούμε, είτε για να αναβάλουμε, είτε για να αποπροσανατολίζουμε, είτε για να καθυστερούμε τους αγώνες. Γίνεται διάλογος, αλλά η κυβέρνηση κάνει το δικό της. Εμείς έχουμε προτάσεις, θα τις καταθέσουμε και, βεβαίως, θα πάμε και στη Βουλή και θα αντιπαλέψουμε όλη αυτή τη λογική, η οποία επιδιώκει να συντηρητικοποιήσει, αν θέλετε, να αντιδραστικοποιήσει παραπέρα την πολιτική ζωή της χώρας. Από εκεί και πέρα, θα είναι ο αγώνας που θα κρίνει την τύχη του νομοσχεδίου. Αν καταστεί νόμος".

ΠΤΩΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΑ ΙΜΙΑ
Δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα

Αποκλείεται η κατάρριψη από πυρά, αλλά και η τεχνική βλάβη. Η αναζήτηση ευθυνών στρέφεται στις άσχημες καιρικές συνθήκες και στον ανθρώπινο παράγοντα

Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Αμυνας, το πόρισμα για τα αίτια και τις συνθήκες της πτώσης του μοιραίου ελικοπτέρου στα Ιμια τα ξημερώματα της 31ης Γενάρη, που παρέσυρε στο θάνατο τρεις αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού.

Το πόρισμα αναφέρει ότι "το ελικόπτερο δεν καταρρίφθηκε από πυρά και ότι δε διαπιστώθηκε μηχανική βλάβη ως κύρια αιτία της πτώσης".Επίσης, όπως τονίστηκε από τους αρμόδιους αξιωματικούς αποκλείεται και η περίπτωση το ελικόπτερο να έπεσε θύμα ηλεκτρονικού πολέμου, επειδή κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει σε ελικόπτερο. Κατά τ' άλλα όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά, αφού όπως τονίζεται στο πόρισμα από τη διερεύνηση δεν τεκμηριώθηκαν τα αίτια, που προκάλεσαν την απώλεια του ελικοπτέρου.Οσο για τις περίφημες διατρήσεις, που είχαν επισημανθεί στην άτρακτο αμέσως μετά την ανέλκυση από το βυθό των συντριμμιών του ελικοπτέρου αυτές, σύμφωνα με το πόρισμα, δεν προκλήθηκαν από βολές πυροβόλων όπλων, ούτε από κάποια έκρηξη, αλλά οφείλονται αποκλειστικά, όπως αναφέρεται, στην πρόσκρουσή του στη θάλασσα κατά την πτώση του και παραμονή του σε αυτήν επί δεκαπενθήμερο.

Σημειώνεται ότι η πιθανότητα μηχανικής βλάβης αποκλείεται μόνο ως κύρια αιτία του ατυχήματος, ενώ η φωτεινή προειδοποιητική ένδειξη βλάβης (MASTER CAUTION) που εμφανίστηκε στον πίνακα του ελικοπτέρου δεν προϋποθέτει, σύμφωνα με το πόρισμα βλάβη συστήματος που μπορεί να οδηγήσει στην πτώση του ελικοπτέρου. Ωστόσο, σε άλλο σημείο του πορίσματος τονίζεται ότι η ένδειξη αυτή "προκάλεσε συναισθήματα αβεβαιότητας ως προς την ασφαλή συνέχιση της πτήσης του ελικοπτέρου και συντέλεσε στην επικέντρωση της προσοχής των χειριστών στον εντοπισμό ενδεχόμενης βλάβης".

Πάντως, με έμμεσο τρόπο αποδίδονται ευθύνες για την πτώση του ελικοπτέρου σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι κακές καιρικές συνθήκες, καθώς και στον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή σε όσους είχαν εμπλοκή στην επιχείρηση. "Η ψυχολογική κατάσταση του πληρώματος κατά την πτήση ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη",τονίζεται στο πόρισμα. Και γίνεται λόγος για άγχος και "ως εκ τούτου αυξημένη πιθανότητα εσφαλμένης εκτίμησης και συνεπώς λανθασμένης αντίδρασης". Επίσης, αναφέρεται ότι "η χρήση προβολέα σε περιβάλλον με υγρασία μειώνει τη νυχτερινή όραση των χειριστών και οι συνεχείς στροφές για διέλευση πάνω από τη βραχονησίδα, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (χαμηλή ορατότητα, βροχή, χαμηλή νέφωση), αυξάνουν τις πιθανότητες δημιουργίας συνθηκών (παραισθήσεων), που έχουν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη δυνατότητα ελέγχου του ελικοπτέρου".

Οπως έγινε γνωστό ο υπουργός Αμυνας έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και εφόσον θέλουν μπορούν οι ίδιοι ή εκπρόσωπός τους να ενημερωθούν στο γραφείο του αρχηγού του ΓΕΝ για το πλήρες περιεχόμενο του πορίσματος και τα αναλυτικά στοιχεία του. Οσον αφορά τον καταμερισμό τυχόν ευθυνών για την πτώση τονίστηκε ότι το πόρισμα αφορά μόνο τα αίτια, ενώ για το ζήτημα των ευθυνών διεξάγεται προανάκριση που θα επιμερίσει τις ευθύνες και θα τις ατομικεύσει.

ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Επαγγελματίες οι τρομοκράτες

Με επαγγελματική ψυχραιμία έδρασαν οι τρομοκράτες, σύμφωνα με όσα είπε ο αρχηγός της αιγυπτιακής Αστυνομίας στους δύο Ελληνες αξιωματικούς, που τον επισκέφθηκαν χτες στο Κάιρο. Σύμφωνα με την αιγυπτιακή Αστυνομία, οι άγνωστοι τρομοκράτες ήταν αποφασισμένοι να σκοτώσουν όσο μπορούσαν περισσότερους τουρίστες, για να πλήξουν τον τουρισμό της χώρας. Στο ξενοδοχείο "Εουρόπα", το οποίο, όπως παραδέχτηκαν οι Αιγύπτιοι, ήταν εντελώς αφύλαχτο, οι τέσσερις δράστες πήγαν με ένα κλειστό φορτηγάκι. Οι τρεις άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως κατά των τουριστών που περίμεναν στην είσοδο του ξενοδοχείου, ενώ ο τέταρτος τους κάλυπτε με ένα αυτόματο όπλο. Οι τρομοκράτες έριξαν συνολικά 86 σφαίρες, οι κάλυκες των οποίων βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας.

Στο ξενοδοχείο, την ώρα του μακελειού, διέμεναν 328 Ελληνες και μόνον 34 ήταν Ισραηλινοί, Πολωνοί, Ελβετοί και Σύροι. Την ευθύνη ανέλαβε, όπως είναι γνωστό, η ισλαμική οργάνωση "Τζαμάλ Αλ Ισλαμίγια", η οποία υποστηρίζει ότι έκανε λάθος στην επιλογή του στόχου της. Η αιγυπτιακή Αστυνομία, πάντως, δεν έχει ασπαστεί αυτήν την εκδοχή, δεδομένου ότι και κατά το παρελθόν Ευρωπαίοι τουρίστες έχουν γίνει στόχος της ίδιας οργάνωσης.

Στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου

Στη χώρα μας βρίσκεται από χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αμάρ Μούσα.Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό πρόκειται για μια προγραμματισμένη επίσκεψη, η οποία απλώς συνέπεσε χρονικά με το μακελειό της περασμένης Πέμπτης στο Κάιρο. Οπως είπε, σκοπός της επίσκεψης είναι να γνωρίσει τον Ελληνα ομόλογό του και να συζητήσουν θέματα που αφορούν τις δύο χώρες, για τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Τέλος, ευχήθηκε να έχει βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας των Ελλήνων τραυματιών, που νοσηλεύονται στο "Ασκληπιείο" Βούλας και τον Ερυθρό Σταυρό.

Τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών υποδέχτηκε στο ανατολικό αεροδρόμιο ο υφυπουργός Υγείας Φ. Παπαδέλης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εξωτερικών που στη συνέχεια τον συνόδευσαν στα δύο νοσοκομεία. Ο υφυπουργός υγείας διαβεβαίωσε τον Α. Μούσα ότι το τραγικό περιστατικό της περασμένης Πέμπτης στο Κάιρο, που στοίχισε τη ζωή 18 Ελλήνων δεν πρόκειται να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών. Ακόμη ευχαρίστησε τις υπηρεσίες υγείας του Καϊρου για την περίθαλψη που προσέφεραν στους Ελληνες τραυματίες.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο αναμένεται να επιστρέψουν οι πέντε Ελληνες τραυματίες, που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Καϊρου.

Συναυλία στην Αίθουσα Συνεδρίων

Μουσική εκδήλωση με τον Λάκη Χαλκιά, διοργανώνει το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ τη Δευτέρα, 29 Απρίλη, στις 8 μμ, στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό. Ο γνωστός λαϊκός ερμηνευτής θα παρουσιάσει την τελευταία δισκογραφική δουλιά του "Η Ελλάδα είναι έρωτας",καθώς και χαρακτηριστικές στιγμές από την πολύχρονη "θητεία" του στο λαϊκό και παραδοσιακό τραγούδι. Προσκλήσεις για την εκδήλωση διατίθενται στην είσοδο του κτιρίου της ΚΕ του ΚΚΕ και στην ΚΟΑ προς 1.500 δραχμές η μία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ