ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι συνταξιούχοι

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης παραπαίει ανερμάτιστα στο πρόγραμμα "σύγκλισης", καταγγέλλει η ΣΕΑ

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι συνταξιούχοι για την ανατροπή των αντιλαϊκών και αντιασφαλιστικών επιλογών της κυβέρνησης τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας. Η ΣΕΑ ασχολήθηκε σε συνεδρίασή της με τη νέα βίαιη επίθεση στα ισχνά εισοδήματα συνταξιούχων και εργαζομένων, όπως προκύπτει απ' τη δημοσιοποίηση της περιβόητης έκθεσης για την περικοπή 200 δισ. δραχμών από τα κονδύλια του Κρατικού Προϋπολογισμού για κοινωνικές δαπάνες. Οι ενέργειες αυτές γίνονται "σε συνδυασμό με την επίθεση της ακρίβειας, τον καλπασμό του πληθωρισμού στο 9,2%, τις αυξήσεις των πετρελαιοειδών σε τρομακτικά επίπεδα που συμπαρασύρουν στα ύψη όλα τα προϊόντα και αγαθά. Δείχνουν ανάγλυφα την εικόνα της οικτρής αποτυχίας, της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που ανερμάτιστα παραπαίει στο βωμό του προγράμματος σύγκλισης", τονίζει η ΣΕΑ σε χτεσινή ανακοίνωσή της.

Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση της απαράδεκτης υποτέλειας στα αφεντικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την παραχώρηση στο ΕΚΟΦΙΝ των εναπομεινάντων υπολειμμάτων στα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, βάζοντας θηλιά στην εθνική μας οικονομία, ανοίγοντας το χάσμα της πείνας, της ανεργίας, της εξαθλίωσης και του κοινωνικού αποκλεισμού. "Την ίδια στιγμή - συνεχίζει η ανακοίνωση - οι κυρίαρχες οικονομικά δυνάμεις στη χώρα μας θησαυρίζουν με τα πολλαπλάσια υπερκέρδη που τους παρέχονται με κίνητρα χρηματοδοτικά και φορολογικά, υπό καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης τιμών, με πρόσχημα τον "υγιή" ανταγωνισμό που θα φέρει τη δήθεν φτήνια, σκορπίζοντας την πιο αχαλίνωτη ακρίβεια".

Οι συνταξιούχοι δηλώνουν ότι "η απάντηση στη νέα βάναυση απάνθρωπη κυβερνητική πρόκληση - με τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για καμία παραχώρηση - θα εκφραστεί με τους πιο σκληρούς, διεκδικητικούς αγώνες, την πιο μαζική ενωτική, μαχητική αντίσταση και με κάθε μορφή πάλης". Καλούν όλους τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και τη νεολαία να κατέβουν στους δρόμους, να συμμετάσχουν στο πιο θερμό αγωνιστικό ξεσήκωμα του Μάη και του Ιουνίου, για να "ανατρέψουν τις αντιλαϊκές, αντιασφαλιστικές επιλογές, διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή, τη δουλιά, τη μόρφωση". Τέλος, καλούν όλες τις οργανώσεις της χώρας να βρίσκονται σε συνεχή αγωνιστική κινητικότητα.

Ομολογίες και θράσος καρεκλοκένταυρων

Τώρα η ΓΕΣΑΣΕ ομολογεί ότι καταρρέουν οι τιμές στο βαμβάκι - ενώ παλιότερα θριαμβολογούσε για τις αποφάσεις των Βρυξελλών - και υποστηρίζει ότι δικαιώθηκε κιόλας

"Δραματικές διαστάσεις αναμένεται να πάρει σύντομα η κατάσταση (με το βαμβάκι) εξαιτίας των προβλημάτων διάθεσης εκκοκκισμένου βαμβακιού που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά εκκοκκιστήρια και του αναμενόμενου τριπλασιασμού της παραγωγής βαμβακιού στην Ισπανία. Το αποτέλεσμα θα είναι η κατάρρευση των τιμών παραγωγού εσοδείας '96 η οποία θα οδηγήσει σε κοινωνική αναστάτωση και ανεξέλεγκτες καταστάσεις".

Αυτές τις αλήθειες διαπιστώνουν - είναι αλήθεια με καθυστέρηση ενός χρόνου - οι καρεκλοκένταυροι της ΓΕΣΑΣΕ με χτεσινή ανακοίνωσή τους. Με άλλα λόγια, διαπιστώνουν τώρα, πως το καθεστώς που ψηφίστηκε για το βαμβάκι - και οι ίδιοι το χειροκροτούσαν και προσπαθούσαν να καθησυχάσουν τους αγρότες για λογαριασμό της κυβέρνησης - οδήγησε σε δραματική μείωση των ονομαστικών τιμών του προϊόντος. Αναγνωρίζουν, τώρα, ότι καταχρεώνονται οι συνεταιριστικές οργανώσεις που αγόρασαν βαμβάκι - και με προτροπή του ΔΣ της ΓΕΣΑΣΕ - σε τιμές υψηλότερες από ό,τι συμφώνησε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Ομολογούν, ακόμα πως, "φέτος απειλείται κοινωνική αναστάτωση και ανεξέλεγκτες καταστάσεις καθώς αναμένεται κατάρρευση τιμών παραγωγού". Κι αυτό γιατί αναμένεται η Ισπανία να καλύψει το εθνικό της πλαφόν στο προϊόν, ενώ στη χώρα μας η παραγωγή δεν αναμένεται να μειωθεί, τουλάχιστον.

Αλλά αυτά περιλαμβάνονται στα καταστροφικά μέτρα που είχαν εγκριθεί στις Βρυξέλλες με την ψήφο της κυβέρνησης και που οι ίδιοι οι καρεκλοκένταυροι της ΓΕΣΑΣΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΣΥΔΑΣΕ θεωρούσαν θετικά! Μάλιστα, επιδιδόμενοι όλοι αυτοί σε μια πρωτοφανή επιχείρηση εξαπάτησης των βαμβακοπαραγωγών τούς έλεγαν πως θα πληρώνονταν φέτος τιμές μεγαλύτερες από τις περσινές για να υποχρεωθούν τώρα να ομολογήσουν το εντελώς αντίθετο. Κι όμως, όλο αυτό το διάστημα συκοφαντούσαν χυδαία τους πραγματικούς εκπροσώπους των βαμβακοπαραγωγών π.χ. της Θεσσαλίας, τους κομμουνιστές και το ΚΚΕ που, από την αρχή, ενημέρωναν τους αγρότες πόσο καταστροφικά είναι τα μέτρα σε βάρος της δυναμικότερης ίσως, καλλιέργειας βαμβακιού στη χώρα και των μικρομεσαίων παραγωγών. Συκοφαντούσαν, επιπλέον, τους αγωνιστές αγρότες οι καρεκλοκένταυροι της ΓΕΣΑΣΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ και έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να διασπάσουν τους μεγαλειώδεις αγροτικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν για να μην περάσουν τα καταστροφικά μέτρα.

Παρά ταύτα όμως και πάλι με "θράσος χιλίων πιθήκων" υποστηρίζουν ότι "η μέχρι σήμερα εμπειρία δικαιώνει τις θέσεις της ΓΕΣΑΣΕ η οποία είχε προειδοποιήσει ότι το νέο καθεστώς (για το βαμβάκι) θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο εισόδημα των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών όσο και στη λειτουργία της αγοράς"!

Ελεγχο στη "Μελισσοκομική"

Ζητούν, με ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και Αντ. Σκυλλάκος

Το θέμα της κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης που καταγγέλθηκε στη "Μελισσοκομική", καθώς και την απόλυση ενός εργαζόμενου, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και Αντ. Σκυλλάκος, με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας και Γεωργίας.

Στην ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, αφού γίνεται αναφορά στη διαγραφή από την ΑΤΕ χρεών 650 εκ. δραχμών στο τέλος του '93 και τη ρύθμιση, στο τέλος '95, υπόλοιπων χρεών πλέον των 1.260 εκ. δραχμών, επισημαίνεται ο κίνδυνος της νέας υπερχρέωσης, εξαιτίας της κακοδιαχείρισης και της κακοδιοίκησης από την πλειοψηφία του ΔΣ της Κοινοπραξίας και του προέδρου της Θ. Καραπάνου. Τις σχετικές καταγγελίες, τονίζεται, ήρθε να επιβεβαιώσει έμμεσα ο αυταρχικός τρόπος, με τον οποίο αντέδρασε το προεδρείο της "Μελισσοκομικής", όταν στην προηγούμενη γενική συνέλευσή της δεν εγκρίθηκε ο ισολογισμός και ο απολογισμός, αλλά και με την πρόσφατη αυθαίρετη απόλυση υπαλλήλου Αλέκου Παπανικολάου, τον οποίο θεώρησαν υπεύθυνο αυτών των καταγγελιών!

Οπως είναι γνωστό, ωστόσο, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Θ. Καραπάνος και ο Στ. Παφίλας - που παράνομα και ευνοιοκρατικά τον έχουν χρήσει αναπληρωτή γενικό διευθυντή - απέλυσαν τον εργαζόμενο Αλέκο Παπανικολάου, μόνο και μόνο γιατί δεν μπορούσαν να ανεχθούν τις απόψεις του για την ομαλή λειτουργία της οργάνωσης. Υπενθυμίζεται ότι ο Στ. Παφίλας είναι πρόεδρος του Σωματείου Πωλητών και εκλεγμένος εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ και υποτίθεται ότι θα υπεράσπιζε τα συμφέροντα των εργαζομένων!

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, αφού επισημαίνουν πως "ο τρόπος διοίκησης και διαχείρισης της "Μελισσοκομικής" έχει την κάλυψη συγκεκριμένων υπηρεσιακών παραγόντων της ΑΤΕ", καλούν τους υπουργούς Γεωργίας και Εργασίας να πάρουν μέτρα για τη διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών, ώστε να προλάβουν την υπερχρέωση - πολύ περισσότερο που η ΑΤΕ παρ' όλο που χάρισε και ρύθμισε εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές δεν έχει κάνει διαχειριστικό έλεγχο στη "Μελισσοκομική". Επίσης ζητούν να παρέμβουν για να ανακληθεί η αυθαίρετη τρομοκρατική απόλυση του συγκεκριμένου υπαλλήλου και να αποτραπούν νέες απολύσεις που στοχεύουν στην τρομοκράτηση του προσωπικού, για να σταματήσει ο αυταρχικός κατήφορος της διοίκησης και να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της Κοινοπραξίας.

Διεθνές συμπόσιο για τα τροχαία

Μάστιγα έχουν γίνει για την Ελλάδα τα τροχαία ατυχήματα. Χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο σκοτώνονται, μένουν ανάπηροι ή τραυματίζονται. Αυτή η κατάσταση θα παρουσιασθεί το ερχόμενο Σάββατο (4 Μάη) στο διεθνές συμπόσιο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τροχαίων Ατυχημάτων. Σε αυτό θα συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη των ατυχημάτων. Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στο εκπαιδευτικό κέντρο της Κτηματικής Τράπεζας (Β. Γεωργίου 41 - 43, Γλυφάδα). Επίσης θα συζητηθεί η μελέτη που πραγματοποίησε η ΕΟΘΤΑ, με τη βοήθεια της ευρωπαϊκής επιτροπής.

Στις 2 και 3 Μάη θα γίνει η γενική συνέλευση της ΕΟΘΤΑ. Στα πλαίσιά της αναμένεται να ανακοινωθεί και η δημιουργία ελληνικής οργάνωσης προστασίας των θυμάτων των τροχαίων και να προταθεί η δημιουργία συντονιστικού οργάνου για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Γνωρίζει ο υπουργός Υγείας;

Εντονες φήμες κυκλοφορούν στην πόλη του Αγρινίου ότι επίκειται απόσπαση του δεύτερου νεφρολόγου του Νοσοκομείου, εκτός του νομού και παρά τη θέλησή του. Η μονάδα τεχνητού νεφρού του Νοσοκομείου Αγρινίου είναι η μεγαλύτερη επαρχιακή μονάδα και εξυπηρετεί 100 περίπου νεφροπαθείς.

Σημειώνεται ότι ο υπό διωγμό γιατρός διορίστηκε στο Νοσοκομείο πριν από έξι μήνες. Σύμφωνα με απόλυτα ελεγμένες πληροφορίες της τοπικής Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ, πρόκειται για δίωξη εις βάρος του, διότι αντέδρασε στην αυταρχική συμπεριφορά του διευθυντή του τμήματος, ο οποίος απερίφραστα απαίτησε από το γιατρό "να σκύψει" το κεφάλι.

Ετσι, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ του ΚΚΕ, αν οι φήμες επιβεβαιωθούν, τιμωρούν έναν γιατρό επειδή αρνήθηκε να σκύψει το κεφάλι, αδιαφορώντας για την υγεία και την παρακολούθηση των νεφροπαθών. Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Ο υπουργός Υγείας γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει;".

"Οργιάζουν" οι τοκογλύφοι στην Ελασσόνα

Η μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει βάναυσα τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες κι εμπόρους της Ελασσόνας, οδηγεί σε άνθηση της τοκογλυφίας. Η Ελασσόνα αντιμετωπίζει πρωτοφανή οικονομική κρίση, αφού η καπνοκαλλιέργεια και η κτηνοτροφία που άφηναν κάποιο εισόδημα στους κατοίκους, έχουν καταστραφεί, μ' αποτέλεσμα να μην υπάρχει "ρευστό" για να κινηθεί η αγορά και να βρίσκεται σε έξαρση το "βερεσέ". Πάνω από το 70% του εμπορικού κόσμου της περιοχής - σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού συλλόγου Ελασσόνας Π. Ξυνού, στην εφημερίδα της Λάρισας "Ελευθερία" - καταφεύγει σε τοκογλύφους για δανεισμό. Εχει δημιουργηθεί "κύκλωμα" το οποίο ρημάζει πολλούς, απλώνοντας τα πλοκάμια του στην πόλη και σε χωριά της περιοχής. Η δράση των απατεώνων εκδηλώνεται σε δυο στάδια. Στην αρχή επισκέπτονται εμπόρους και τους προτείνουν την αγορά εμπορευμάτων - πολλά από τα οποία είναι κλεμμένα - σε φτηνές τιμές, ζητώντας επιταγές για προκαταβολή. Οι επιταγές περνούν στα χέρια των επιτηδείων, αλλά εμπορεύματα από ένα σημείο και μετά δεν παραδίδονται.

Από δω αρχίζει το δεύτερο στάδιο της δράσης. Επειδή οι έμποροι δεν έχουν "ρευστό" να ξοφλήσουν τις επιταγές, εμφανίζονται κάποιοι τοκογλύφοι πρόθυμοι να τους προσφέρουν χρήματα και να "σπάσουν" τις επιταγές, ζητώντας, φυσικά, τόκο μέχρι και 60%!

Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί έμποροι να εξαναγκάζονται να πουλήσουν περιουσίες, σπίτια, χωράφια κλπ.

Στο "κύκλωμα" συμμετέχουν γνωστά ονόματα στην "πιάτσα", που έχουν συστήσει παρατράπεζα και δρουν ασύδοτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ