Παρασκευή 26 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ομολογίες και θράσος καρεκλοκένταυρων

Τώρα η ΓΕΣΑΣΕ ομολογεί ότι καταρρέουν οι τιμές στο βαμβάκι - ενώ παλιότερα θριαμβολογούσε για τις αποφάσεις των Βρυξελλών - και υποστηρίζει ότι δικαιώθηκε κιόλας

"Δραματικές διαστάσεις αναμένεται να πάρει σύντομα η κατάσταση (με το βαμβάκι) εξαιτίας των προβλημάτων διάθεσης εκκοκκισμένου βαμβακιού που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά εκκοκκιστήρια και του αναμενόμενου τριπλασιασμού της παραγωγής βαμβακιού στην Ισπανία. Το αποτέλεσμα θα είναι η κατάρρευση των τιμών παραγωγού εσοδείας '96 η οποία θα οδηγήσει σε κοινωνική αναστάτωση και ανεξέλεγκτες καταστάσεις".

Αυτές τις αλήθειες διαπιστώνουν - είναι αλήθεια με καθυστέρηση ενός χρόνου - οι καρεκλοκένταυροι της ΓΕΣΑΣΕ με χτεσινή ανακοίνωσή τους. Με άλλα λόγια, διαπιστώνουν τώρα, πως το καθεστώς που ψηφίστηκε για το βαμβάκι - και οι ίδιοι το χειροκροτούσαν και προσπαθούσαν να καθησυχάσουν τους αγρότες για λογαριασμό της κυβέρνησης - οδήγησε σε δραματική μείωση των ονομαστικών τιμών του προϊόντος. Αναγνωρίζουν, τώρα, ότι καταχρεώνονται οι συνεταιριστικές οργανώσεις που αγόρασαν βαμβάκι - και με προτροπή του ΔΣ της ΓΕΣΑΣΕ - σε τιμές υψηλότερες από ό,τι συμφώνησε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Ομολογούν, ακόμα πως, "φέτος απειλείται κοινωνική αναστάτωση και ανεξέλεγκτες καταστάσεις καθώς αναμένεται κατάρρευση τιμών παραγωγού". Κι αυτό γιατί αναμένεται η Ισπανία να καλύψει το εθνικό της πλαφόν στο προϊόν, ενώ στη χώρα μας η παραγωγή δεν αναμένεται να μειωθεί, τουλάχιστον.

Αλλά αυτά περιλαμβάνονται στα καταστροφικά μέτρα που είχαν εγκριθεί στις Βρυξέλλες με την ψήφο της κυβέρνησης και που οι ίδιοι οι καρεκλοκένταυροι της ΓΕΣΑΣΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΣΥΔΑΣΕ θεωρούσαν θετικά! Μάλιστα, επιδιδόμενοι όλοι αυτοί σε μια πρωτοφανή επιχείρηση εξαπάτησης των βαμβακοπαραγωγών τούς έλεγαν πως θα πληρώνονταν φέτος τιμές μεγαλύτερες από τις περσινές για να υποχρεωθούν τώρα να ομολογήσουν το εντελώς αντίθετο. Κι όμως, όλο αυτό το διάστημα συκοφαντούσαν χυδαία τους πραγματικούς εκπροσώπους των βαμβακοπαραγωγών π.χ. της Θεσσαλίας, τους κομμουνιστές και το ΚΚΕ που, από την αρχή, ενημέρωναν τους αγρότες πόσο καταστροφικά είναι τα μέτρα σε βάρος της δυναμικότερης ίσως, καλλιέργειας βαμβακιού στη χώρα και των μικρομεσαίων παραγωγών. Συκοφαντούσαν, επιπλέον, τους αγωνιστές αγρότες οι καρεκλοκένταυροι της ΓΕΣΑΣΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ και έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να διασπάσουν τους μεγαλειώδεις αγροτικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν για να μην περάσουν τα καταστροφικά μέτρα.

Παρά ταύτα όμως και πάλι με "θράσος χιλίων πιθήκων" υποστηρίζουν ότι "η μέχρι σήμερα εμπειρία δικαιώνει τις θέσεις της ΓΕΣΑΣΕ η οποία είχε προειδοποιήσει ότι το νέο καθεστώς (για το βαμβάκι) θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο εισόδημα των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών όσο και στη λειτουργία της αγοράς"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ