Παρασκευή 26 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛ.ΑΣ.
Δεν καλύπτει τις προσδοκίες το νέο μισθολόγιο

Ο Δ. Κυριαζίδης προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις

Σε νέες κινητοποιήσεις είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι αστυνομικοί για τη βελτίωση των οικονομικών τους απολαβών. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", τόσο από την Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών, όσο και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, διατυπώθηκαν αρνητικές απόψεις για το προσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που καθιερώνει το ενιαίο μισθολόγιο για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ο νέος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, ανθυπαστυνόμος Δημήτρης Κυριαζίδης, μας είπε ότι "το νέο μισθολόγιο (μέρος του δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε κυριακάτικη εφημερίδα) δεν καλύπτει τις προσδοκίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων στην ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται, μας είπε, για ένα τετελεσμένο γεγονός, προϊόν μιας επιτροπής στελεχών των ΕΔ, που διαμορφώθηκε ερήμην των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και χωρίς να ακουστεί η φωνή των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες θα πρέπει να ομολογήσω ότι υπήρξαν ανεπαρκείς στο όλο θέμα, καθότι, δεν είχαν συγκεκριμένη πρόταση".

Ο Δ. Κυριαζίδης είπε, επίσης, ότι "διάχυτη είναι η πεποίθηση των εργαζομένων γενικά στα Σώματα Ασφαλείας, ότι θα 'πρεπε να δρομολογηθεί ένα ενιαίο μισθολόγιο μόνο για τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας, απεξαρτημένο από τις Ενοπλες Δυνάμεις, που άλλο είναι το έργο τους και η αποστολή τους. Ετσι, με μια πρακτική που, ήδη, ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές αστυνομίες θα έπρεπε να οδηγηθούμε στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες θα ήταν προϊόν διαλόγου με την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης".

Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το ενιαίο μισθολόγιο, προκύπτει, σύμφωνα με τον Δ. Κυριαζίδη, ότι δημιουργείται οικονομικό χάσμα μεταξύ υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων που το ύψος στις αποδοχές πλησιάζει το τριπλάσιο. Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο για τους παραγωγικούς αστυνομικούς, αφού ήδη κάτι τέτοιο πάει να ισχύει στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Σε ό,τι αφορά το οικονομικό όφελος από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, τα 3/4 των αστυνομικών θα έχουν μια μέση μηνιαία αύξηση της τάξεως των 20.000 δραχμών, όσο δηλαδή είναι περίπου το επίδομα ετοιμότητας που πρόκειται να χορηγηθεί στους αστυνομικούς κατά τη μισθοδοσία του Απρίλη. Η μόνη ουσιαστική διαφορά θα προκύψει κατά τη χορήγηση των δώρων των Χριστουγέννων κλπ. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τους συνταξιούχους, και εδώ για το μεγάλο αριθμό δε θα προκύψει ουσιαστική αύξηση, καθόσον η μέση αύξηση ανέρχεται μηνιαίως στις 15.000 δραχμές, λόγω του μη υπολογισμού των ειδικών επιδομάτων, τα οποία καταβάλλονται μόνο στους εν ενεργεία αστυνομικούς.

Μανόλης ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ