Παρασκευή 26 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΠΑΚ
Περιορισμένο το πρόγραμμα της ΟΕΝΓΕ

Καταψήφισε την πρόταση για το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων και αποχώρησε από τη συνεδρίαση του ΓΣ της Ομοσπονδίας, το οποίο αποφάσισε στάσεις εργασίας από τις 20 έως τις 24 του Μάη

Η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου (ΓΣ) της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) απέρριψε στη χτεσινή του συνεδρίαση πρόταση της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης" (ΔΗΠΑΚ) να ιεραρχηθούν ως πρώτα αιτήματα, στις κινητοποιήσεις που αποφάσισε, η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων, η γενναία χρηματοδότηση για την κάλυψη των ελλειμμάτων και η μονιμότητα όλων των γιατρών στα νοσοκομεία. Μάλιστα την απόφαση αυτή την πήρε το ΓΣ δυο μέρες μετά τις συναντήσεις της Ομοσπονδίας με τα κόμματα, στις οποίες τους ζητούσε να υποστηρίξουν τις "απαιτούμενες ριζικές αλλαγές, που θα έχουν στόχο την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας".

Προχτές το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στη συνάντηση ο υπουργός τούς είπε ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα δύο νομοσχέδια: Ενα για τη δημόσια υγεία και ένα με ρυθμίσεις διοικητικού χαρακτήρα για τα νοσοκομεία. Στο δεύτερο θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για την εξέλιξη των γιατρών (των επιμελητών Β σε Α και των Α πιθανώς σε υποδιευθυντές) και την αμοιβή των υπερωριών τους όπως και των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων (σήμερα οι υπερωρίες των νοσοκομειακών γιατρών αμείβονται κατά 54% απ' ό,τι των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων).

Η πρόταση που "κατέβηκε" από την πλειοψηφία του ΓΣ ήταν να γίνουν κινητοποιήσεις με αίτημα την άμεση προώθηση στο πρώτο νομοσχέδιο των δύο ρυθμίσεων για τους γιατρούς. Οι δυο εκπρόσωποι της ΔΗΠΑΚ, με βάση και τις ομιλίες των περισσότερων συμβούλων, διαμόρφωσαν το παρακάτω πλαίσιο:

  • Υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων και άμεση, γενναία χρηματοδότηση για την κάλυψη των ελλειμμάτων τους.
  • Να ισχύσει η μονιμότητα για όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς, καθώς στην προχτεσινή συνάντηση διαφάνηκε καθαρά η πρόθεση της κυβέρνησης να προσλάβει, εφ' εξής, γιατρούς επί θητεία και όχι με μονιμότητα. Επιπλέον η μονιμότητα έχει αρθεί - απ' την εφαρμογή του νόμου 2194/94, που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ - για τους επιμελητές Β, οι οποίοι μετακινούνται απ' το ένα νοσοκομείο σε άλλο ή σε κέντρο υγείας και αν ταυτόχρονα δεν προαχθούν σε επιμελητές Α.
  • Να επανέλθει η αναλογία των μισθών των νοσοκομειακών γιατρών στο τριπλάσιο των δημοσίων υπαλλήλων, όπως ίσχυε όταν άρχισε η εφαρμογή του ΕΣΥ, ενώ σήμερα έχουν σχεδόν εξισωθεί. Επίσης να αποδοθούν στους νοσοκομειακούς γιατρούς τα επιδόματα που παίρνουν και οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι.
  • Η εξίσωση του ωρομισθίου των εφημεριών να ισχύσει αναδρομικά.
  • Να ισχύσει, χωρίς αποκλεισμούς, η εξέλιξη για όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
  • Να προκηρυχτούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών και να υπάρξει ένα ενιαίο νομοσχέδιο για την υγεία που θα απαντά στα εκρηκτικά προβλήματα.

Οι σύμβουλοι όμως όλων των άλλων παρατάξεων (ΠΑΣΚ - Γ, ΔΗΚΝΙ, "ΣΥΝ"), ψηφίζοντας, απέρριψαν όχι μόνο την πρόταση της ΔΗΠΑΚ, αλλά ορισμένοι απ' αυτούς και τις δικές τους τοποθετήσεις.

Το ΓΣ αποφάσισε στάσεις εργασίας (9πμ - 1μμ) από τις 20 έως τις 24 του Μάη.

Η ΔΗΠΑΚ καταψήφισε την πρόταση και αποχώρησε απ' τη συνεδρίαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ