ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΘΗΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ
Σχέσεις "εμπιστοσύνης"

Τις γνωστές ιδέες της Ουάσιγκτον για Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κόμισε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζ. Κόρνμπλουμ

Οι ιδέες της Ουάσιγκτον για Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνηςμεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, επανήλθαν χτες στο προσκήνιο, κατά τη διάρκεια των επαφών του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με την ελληνική κυβέρνηση. Ο Τζ. Κόρνμπλουμ, στο πλαίσιο της αμερικανικής πρωτοβουλίας για την προώθηση μιας συνολικής λύσης των ελληνοτουρκικών "προβλημάτων", επιχειρεί με την επίσκεψή του σε Αγκυρα (προχτές) και Αθήνα να δημιουργήσει τη γέφυρα, η οποία οδηγεί τις δύο χώρες στο τραπέζι ενός εφ' όλης της ύλης διαλόγου, ο οποίος, φυσικά, θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της αμερικανικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο Αμερικανός υπουργός υποστήριξε πως μια συζήτηση στο πλαίσιο του ΜΑΤΟ για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας αποτελεί ένα "ασφαλές πλαίσιο" για την αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα των δύο χωρών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αμερικανός υπουργός επανέφερε προς συζήτηση συγκεκριμένα μέτρα, που και στο παρελθόν έχει προτείνει η Ουάσιγκτον, και τα οποία έχει απορρίψει ως απαράδεκτα η ελληνική κυβέρνηση, καθώς αμφισβητούν ευθέως την ελληνική κυριαρχία. Η ουσία των αμερικανικών προτάσεων, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, αποσκοπεί στη δημιουργία "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο, στις οποίες θα περιλαμβάνονται οι "αμφισβητούμενες (από την Τουρκία) περιοχές".

Στις επίσημες δηλώσεις του, ο Αμερικανός υπουργός θέλησε να υποβαθμίσει τη σημασία της επίσκεψής του, τονίζοντας πως "ήρθα για να μάθω για τα σημαντικά θέματα της περιοχής την άποψη της ελληνικής πλευράς και να διερευνήσω τρόπους για την προώθηση αυτών των θεμάτων". Ο Τζ. Κόρνμπλουμ, απαντώντας σε ερώτηση μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, υποστήριξε πως δεν έφερε συγκεκριμένη πρόταση για Μέτρα Εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. "Βλέπουμε, είπε ο Αμερικανός υπουργός, τον εαυτό μας ως μέσο διευκόλυνσης, δεν έχω έρθει μεταφέροντας τις όποιες κατευθύνσεις ή τις όποιες προτάσεις". Ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, παρεμβαίνοντας θέλησε να απαντήσει στην ίδια ερώτηση και θύμισε "ότι υπάρχει η συμφωνία Παπούλια -Γιλμάζ (η οποία περιέχει την ιδέα των Μέτρων Εμπιστοσύνης). Τίποτε δεν αποκλείει, συνέχισε ο Ελληνας υπουργός, αυτή η συμφωνία να διευρυνθεί και να πλουτιστεί, υπό τον όρο βέβαια να βγούμε από το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά τα γεγονότα της Ιμιας και την τουρκική εδαφική διεκδίκηση που παρουσιάστηκε τότε. Οι διαπραγματεύσεις, όπως είπε ο Θ. Πάγκαλος, έχουν διακοπεί με τουρκική ευθύνη και εμείς είμαστε πάντοτε πρόθυμοι να τις ξανααρχίσουμε".

Οπως επισημαίνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η δραστηριότητα που έχει αναπτύξει ο αμερικανικός παράγοντας έχει βοηθήσει στη δημιουργία του κλίματος που επιτρέπει την πραγματοποίηση της πρώτης επαφής σε υψηλό πολιτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η επαφή αυτή, όπως είναι γνωστό, θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο στο Βουκουρέστι, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Παρευξείνια Συνεργασία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών, η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στο Βουκουρέστι, πιθανότατα θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την απεμπλοκή των τουρκοκοινοτικών σχέσεων και την άρση του ελληνικού "βέτο" για την πραγματοποίηση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει η Ουάσιγκτον στην ελληνική κυβέρνηση, η Αθήνα αναμένει σύντομα την έκφραση μιας δήλωσης των τουρκικών προθέσεων για την παραπομπή του "προβλήματος" της Ιμιας στη Χάγη. Οπως είναι γνωστό, από τις δημόσιες τοποθετήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η δήλωση των τουρκικών προθέσεων αποτελεί ικανή προϋπόθεση για την Αθήνα ώστε να άρει τις αντιρρήσεις της για την προώθηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία και να ξεκινήσει ένα νέο γύρο συζητήσεων κατ' αρχάς για το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Εκπαιδευτικό Μάαστριχτ

Σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι βρίσκεται η δημόσια δωρεάν παιδεία στη χώρα μας και ειδικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς η κυβέρνηση, με τις ευλογίες της ΝΔ και των άλλων κομμάτων που αναγορεύουν τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μονόδρομο, προωθεί το εκπαιδευτικό Μάαστριχτ. Η τωρινή αναζωπύρωση της φιλολογίας για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την ιδιωτικοποίηση των κρατικών ΑΕΙ είναι απλώς ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα κατεδάφισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας, που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση. Ο υπουργός Παιδείας δεν το έχει κρύψει - σε ανύποπτο μάλιστα χρόνο - ότι δεν έχει ιδεολογικό πρόβλημα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ για τη ΝΔ η ίδρυσή τους αποτελεί προγραμματική δέσμευση.

Οι κατά καιρούς κυβερνώντες, καταδικάζοντας τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση σε οικονομική ασφυξία, μέσω της υποχρηματοδότησης, έρχονται τώρα να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα για το "κατάντημά της" και να προβάλλουν ως λύση την ιδιωτικοποίησή της. Μια ιδιωτικοποίηση, που την επιβάλλουν τα διεθνή διευθυντήρια, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση με τη "Λευκή Βίβλο" για την παιδεία ή ο ΟΟΣΑ με το περίφημο πόρισμά του, με το οποίο πρότεινε την πλήρη διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Οσο η χώρα μας θα μένει προσκολλημένη σε αυτά τα κέντρα και θα υπακούει πειθήνια στα κελεύσματά τους, τόσο η κατάσταση και στην παιδεία, αλλά και στους άλλους τομείς της κοινωνικής πολιτικής θα χειροτερεύει συνεχώς.

Γι' αυτό το λόγο και είναι εκ του πονηρού οι προσπάθειες να χρεωθεί η επιδίωξη για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων απλώς σε κάποια ιδιοτροπία του νυν υπουργού Παιδείας. Δεν πείθουν κανέναν οι φραστικές διαφοροποιήσεις του γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και της νεολαίας του κυβερνητικού κόμματος. Είναι όλοι τους συνυπεύθυνοι, γιατί όλοι τους στηρίζουν αυτήν την πολιτική, που είναι καταστροφική για τον τόπο. Με βάση την ιδιωτικοποίηση που προωθούν, εγκαταλείπεται η έστω και στα λόγια αρχή των ίσων ευκαιριών στην παιδεία και αναλαμβάνουν τον άμεσο έλεγχο και την ευθύνη για το εκπαιδευτικό σύστημα οι επιχειρήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο. Η επίθεση αυτή αφορά όλους και γι' αυτό η εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και γενικότερα το λαϊκό κίνημα, χωρίς αυταπάτες, πρέπει να αντισταθούν τώρα πριν να είναι αργά. Να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση και την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ που θα λειτουργούν ως κερδοσκοπικές επιχειρήσεις εις βάρος της μόρφωσης των παιδιών του λαού. Η ελληνική νεολαία και ο λαός μας έχυσε αίμα και έκανε πολλές θυσίες για τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Η ιδιωτικοποίηση, που προωθούν, θα είναι το τελειωτικό χτύπημα σε ό,τι απέμεινε από τη δωρεάν παιδεία. Δεν είναι αργά για αντίσταση, υπάρχει χρόνος για να σταματήσει το ξεπούλημα της παιδείας στους ιδιώτες.

Παλλαϊκή αντίσταση, κοινός συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων, της νεολαίας, των εκπαιδευτικών είναι η απάντηση. Σε όλη τη χώρα πρέπει να ξεδιπλωθεί ένας μεγάλος παλλαϊκός αγώνας που θα βάλει φραγμό στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια.

Το ΣτΕ μπλοκάρει ρύθμιση για τους ανυπότακτους

Κρίνει αντισυνταγματική διάταξη, η οποία αφορά ανυπότακτους εξωτερικού που γεννήθηκαν το 1960

Αντισυνταγματική κρίνει με απόφασή του το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας συγκεκριμένη διάταξη με την οποία χορηγείται επ' αόριστο εξαίρεση από την πρόσκληση στο στρατό των στρατεύσίμων που ανήκουν στην κλάση του 1981 (γεννηθέντες το 1960) οι οποίοι είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού ή εργάζονται στο εξωτερικού, είτε είναι ανυπότακτοι της ίδιας κλάσης.

Η απόφαση αυτή του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενόψει των νέων ρυθμίσεων που αναμένεται να εξαγγείλει το υπουργείου Αμυνας για τη διευθέτηση του προβλήματος των 15.000 περίπου ανυπότακτων εξωτερικού νεότερης γενιάς, όπου ανάμεσα στα άλλα θα προβλέπεται και η εξαγορά μέρους της θητείας ανάλογα με την ηλικία του ανυπότακτου. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, που κρίνει ότι η ρύθμιση έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 4 του Συντάγματος. "Παρεκκλίσεις, αναφέρει η απόφαση, από τη θεσπιζόμενη από το άρθρο 4 του Συντάγματος καθολικότητα της προς στράτευση υποχρεώσεως των ικανών να φέρουν όπλα επιτρέπεται μόνο για σοβαρούς λόγους που αφορούν το δημόσιο συμφέρον, εφόσον οι λόγοι αυτοί καθορίζονται από το νόμο επί τη βάσει γενικών και αντικειμενικών κριτηρίων του".

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η διάταξη του άρθρου 37 του Ν. 2168/93 με την οποία χορηγείται επ' αόριστον εξαίρεση από τις προσκλήσεις προς κατάταξη στους ανήκοντες στην κλάση 1981: "Δύναται να οδηγήσει στην πλήρη απαλλαγή. Η παρέκκλιση αυτή δεν είναι συνταγματικά ανεκτή, διότι αποβλέπει στην από στρατολογικής απόψεως τακτοποίηση όχι μεγάλης σχετικής ηλικίας, οι οποίοι ανήκουν συμπτωματικά σε συγκεκριμένη κλάση".

Αφορμή για την παραπάνω απόφαση έδωσε προσφυγή στρατευσίμου που ζητούσε να ακυρωθεί η άρνηση του Στρατολογικού Γραφείου Ναυτικού για χορήγηση εξαίρεσης από την πρόσκληση σε κατάταξη σύμφωνα με το άρθρο 37 Ν. 2168/93.

Το 1991 με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας που κυρώθηκε με το νόμο 2109/92 είχαν εξαιρεθεί από πρόσκληση στο στρατό (εκτός από τους λιποτάκτες) οι στρατεύσιμοι των κλάσεων 1966 - 1980. Με μεταγενέστερη, όμως, απόφαση του ίδιου υπουργού, που κυρώθηκε με το νόμο 2168/93, άρθρο 37, υπάχθηκαν στις ευεργετικές διατάξεις και αυτοί της κλάσης 1981.

Από τη συνάντηση του Τζ. Κόρνμπλουμ με τον Κ.Σημίτη και τον Θ.Πάγκαλο

Από τη συνάντηση του Τζ. Κόρνμπλουμ με τον Κ. Σημίτη και τον Θ. Πάγκαλο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ