ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το "δικαίωμα"

Το στέλεχος του "ΣΥΝ" Π. Κουναλάκης καυχήθηκε σε προχτεσινή ραδιοφωνική εκπομπή ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος υιοθέτησε την πρότασή του, τα ιδιωτικά κανάλια να αφιερώνουν χρόνο για τα κόμματα στις προεκλογικές περιόδους.

Δεν έχει και τόση σημασία να υπενθυμίσουμε στον Π. Κουναλάκη ότι το ΚΚΕ σε μόνιμη βάση, εδώ και χρόνια, απαιτεί να είναι υποχρεωτική από τα ιδιωτικά κανάλια η κάλυψη όλων των κομμάτων και όχι μόνο στην καθαρά προεκλογική περίοδο. Και βέβαια κανείς δε διαφωνεί με τη συγκεκριμένη πρόταση.

Εχει, όμως, σημασία να επισημανθεί ότι το στέλεχος του "ΣΥΝ" περιόρισε αυτή την υποχρέωση των καναλιών μόνο προεκλογικά, υιοθετώντας, ουσιαστικά, το"δικαίωμα" των ιδιωτικών καναλιών να κόβουν τους ανεπιθύμητους όλη την υπόλοιπη περίοδο.

***

Η στάση αυτή του Π. Κουναλάκη δεν είναι τυχαία. Η ηγεσία του "ΣΥΝ" δεν ενδιαφέρεται για τη μακρόχρονη περίοδο που μεσολαβεί από εκλογές σε εκλογές, γιατί όχι μόνο έχει εξασφαλίσει την προκλητική, καθημερινή σχεδόν προβολή του Ν. Κωνσταντόπουλου και των στελεχών του "ΣΥΝ" από το σύνολο σχεδόν των ηλεκτρονικών και έντυπων ΜΜΕ, αλλά έχει και τις εγγυήσεις ότι αυτό θα συνεχιστεί.

Γνωρίζει, δηλαδή, η ηγεσία του "ΣΥΝ" ότι η πρόσβασή της στα ΜΜΕ δεν περιορίζεται μόνο στον SEVEN - X με τις δυο εκπομπές που έχουν αναλάβει ως δημοσιογράφοι στελέχη της όπως ο Γ. Δραγασάκης, ο Κ. Καλλίτσης, αλλά και ο Π. Κουναλάκης. Γνωρίζει, παράλληλα, ότι η πρόσβαση αυτή επεκτείνεται σε πολύ μεγάλο φάσμα των κεντρικών ΜΜΕ μέσα από θέσεις - κλειδιά που κατέχουν σ' αυτά.

Πρώην στελέχη του ΚΚΕ, στελέχη της πρώην ΕΑΡ, νυν του "ΣΥΝ" φιγουράρουν σε θέσεις διευθυντών ειδήσεων, αρχισυντακτών ειδήσεων, παρουσιαστών ενημερωτικών εκπομπών, συντακτών και σε ραδιόφωνα και σε κανάλια και σε εφημερίδες.

Πρόκειται για δεκάδες περιπτώσεις, για δεκάδες στελέχη των ΜΜΕ που εξασφαλίζουν, μαζί με την προώθηση των επιλογών των καναλιών, την προώθηση, σε καθημερινή σχεδόν βάση, των στελεχών και των θέσεων του "ΣΥΝ", στον οποίο πρόσκεινται, ανεξάρτητα αν ανήκουν οργανικά σ' αυτόν. Παράλληλα, αρκετοί από αυτούς, αρκετές φορές φροντίζουν να "περιποιούνται" το ΚΚΕ.

***

Σ' αυτή την ιδιότυπη οργανική σύνδεση και διείσδυση του "ΣΥΝ" στα περισσότερα ιδιωτικά ΜΜΕ, οφείλεται η ανοχή του Π. Κουναλάκη και της ηγεσίας του "ΣΥΝ" στα "δικαιώματα" των ιδιωτικών καναλιών για τη μη προεκλογική περίοδο.

Με αφορμή τα παραπάνω επισημαίνουμε, ακόμη μια φορά, ότι η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα όλων των πολιτών. Υποχρέωση όλων των ΜΜΕ είναι να εξασφαλίζουν, σε μόνιμη βάση την πρόσβαση όλων των κομμάτων, την κάλυψη των θέσεών τους.

Η καταστρατήγηση στοιχειωδών δημοκρατικών κανόνων πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Μάκης ΚΟΨΙΔΗΣ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεχίστηκε η αντιπαράθεση

Συνεχίστηκε χτες η αντιπαράθεση στη ΝΔ στον απόηχο της προχτεσινής κόντρας μεταξύ του Μ. Εβερτ και του Κ. Μητσοτάκη στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Στη διαμάχη παρενέβησαν με δηλώσεις τους βουλευτές και των δύο πλευρών, ενώ επίσημα η ηγεσία της ΝΔ δεν έκανε κανένα σχόλιο, εκτιμώντας ότι επικράτησε στην αντιπαράθεσή της με τον επίτιμο πρόεδρο, καθώς, όπως ανέφεραν στελέχη της ηγεσίας, ο Κ. Μητσοτάκης απομονώθηκε από τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη, που συμφώνησαν με τον Μ. Εβερτ.

Από τις αντιδράσεις, ξεχώρισε αυτή του Σ. Κούβελα, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτηση εάν αισθάνεται ότι κάποιοι θέλουν να τον διώξουν από τη ΝΔ, τόνισε ότι "από το σπίτι μας κανένας δεν μπορεί να μας διώξει. Προπάντων, οι θεατές και οι επικριτές του αγώνα της δεκαετίας του 1980, όταν αγωνιστήκαμε να κάνουμε τη ΝΔ μεγάλο κόμμα". Η τελευταία αναφορά αφορά ευθέως τον Μ. Εβερτ, όπως και η δήλωση της Ε. Παπαδημητρίου, που είπε ότι ο αρχηγός της ΝΔ πρέπει να δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα στελέχη να δουλέψουν. Η ίδια τόνισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης και οι φίλα προσκείμενοι σε αυτόν θα συνεχίσουν να λένε την αλήθεια. Στους επικριτές προστέθηκε και ο Π. Χατζηνικολάου, δηλώνοντας ότι το νέο Πολιτικό Συμβούλιο δεν είναι αντιπροσωπευτικό, ενώ, αντίθετα, ο Β. Μιχαλολιάκος χαρακτήρισε την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού ατυχή, γιατί πίκρανε τη βάση.

Ζητούν λύσεις οι εργαζόμενοι της ΕΜΥ

Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Βασικό τους αίτημα, η άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση και σ' αυτούς του επιδόματος για τη μετεωρολογική εξυπηρέτηση της πολιτικής αεροναυτιλίας.

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι των τριών συλλόγων των εργαζομένων στην ΕΜΥ συναντήθηκαν με τον γενικό διευθυντή του Επιτελείου του υπουργείου Αμυνας Ριχάρδο Καπέλο και, όπως δήλωσαν οι ίδιοι μετά τη συνάντησή τους, δήλωσε μεν ότι το αίτημά τους είναι λογικό, αλλά ζήτησε πίστωση χρόνου μέχρι να δώσει οριστική απάντηση. Να σημειωθεί ότι το επίδομα αυτό της εξυπηρέτησης της πολιτικής αεροναυτιλίας χορηγείται εδώ και δέκα χρόνια στους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και δε θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού το κόστος του μετακυλίεται εξ ολοκλήρου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την ασφάλεια της Αεροναυτιλίας.

Αναφορά κατέθεσαν χτες στη Βουλή με τα αιτήματα των εργαζομένων της ΕΜΥ οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Στρ. Κόρακας. Στο υπόμνημα αυτό μπαίνουν τα πάγια αιτήματα των εργαζομένων της ΕΜΥ, όπως η σύσταση οργανισμού και κανονισμού οργάνωσης και λειτουργίας της υπηρεσίας, η οποία σήμερα αποτελεί στρατιωτική υπηρεσία.

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΑΡΜΕΝΙΩΝ
Μέρα μνήμης η 24η Απρίλη

Παρά τις όποιες καλές τους προθέσεις, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης, προσέφεραν χτες στη Βουλή κακή υπηρεσία στην υπόθεση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το τουρκικό καθεστώς της περιόδου 1915 - 1917. Συγκεκριμένα, αντί, με αφορμή την πρόταση νόμου πού κατέθεσε η Πολιτική Ανοιξη να καθιερωθεί η 24η Απρίλη σαν μέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων, να καταδικάσουν εκείνους πού προώθησαν τη γενοκτονία για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, αναλώθηκαν σε κραυγές ρεβανσισμού και εθνικισμού.

"Ουδείς μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από το δράμα του αρμενικού λαού", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία αποτρόπαιη πράξη. "Πρόκειται για ένα σχεδιασμένο έγκλημα του τουρκικού κράτους εκείνης της εποχής", υπογράμμισε. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, στη συνέχεια, τόνισε: "Η μνήμη πρέπει να μείνει ζωντανή. Αλλά αυτά τα ιστορικά διδάγματα δεν πρέπει να έχουν το δηλητήριο της έχθρας ανάμεσα στους λαούς. Να αποτελέσουν το όχημα του εθνικισμού. Να γίνουν πρόσχημα για ρεβανσισμό".Αιτιολογώντας την ψήφο του Κόμματος στην πρόταση νόμου, ο Ορ. Κολοζώφ είπε: "Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αντίθετα σε αυτή την πρόταση, αλλά ούτε να δεχτούμε τέτοιου είδους άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Στέλνουμε ένα μήνυμα μίσους προς τον διπλανό λαό. Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση μία τέτοια ενέργεια της ελληνικής Βουλής και του ελληνικού κράτους, να ερμηνευτεί κατ' αυτό τον τρόπο, διευκρινίζοντας ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει "παρών".

Κόντρα Ε. Βενιζέλου - Α. Φάκου

Εντονη κόντρα μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλου και του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων Α. Φάκου έλαβε χώρα χτες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του νομοσχεδίου για το σωφρονιστικό σύστημα. Συγκεκριμένα, ο Α. Φάκος - ο οποίος είχε κληθεί μαζί με εκπροσώπους άλλων φορέων για να εκφράσει τις απόψεις του για το νομοσχέδιο - μεταξύ άλλων εξέφρασε την αντίθεσή του με τη διάταξη που απαγορεύει την προσωρινή κράτηση για πλημμελήματα, λέγοντας ότι γι' αυτή τη διάταξη "πανηγυρίζουν οι λαθρέμποροι, ενώ η απάτη του αιώνα μετατρέπεται σε κλοπή".

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρενέβη, ζητώντας από τον Α. Φάκο να ανακαλέσει και δήλωσε ότι, αν ακούσει στα δελτία ειδήσεων όσα προαναφερόμενα ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων, θα ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του εναντίον του. Πάντως, ο Α. Φάκος, με τις απαντήσεις που έδωσε σε ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ, με ξεκάθαρο τρόπο, παρέμεινε στις παραπάνω απόψεις του.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
"Γην και ύδωρ" στους εργοδότες

Το νομοσχέδιο για την απασχόληση θα εισηγηθεί σήμερα, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ε. Γιαννόπουλος,ο οποίος χτες ενημέρωνε επί δυο ώρες τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, για την τελική μορφή του, μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία του υπουργείου και τον διοικητή του ΟΑΕΔ Ρ. Σπυρόπουλο.

Βγαίνοντας από τη σύσκεψη ο υπουργός χαρακτήρισε "μακρόπνοο" το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί μέσα στο Μάη στη Βουλή και αποκάλυψε ότι θα περιλαμβάνει άρθρο για τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής, που θα εξετάσει το θέμα των αλλοδαπών εργατών.

Σύμφωνα με παλιότερες εξαγγελίες της κυβέρνησης, αλλά και νεότερες πληροφορίες, το νομοσχέδιο χαρίζει "γην και ύδωρ" στους εργοδότες μέσα από την εφαρμογή διαφόρων προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων από επιχειρήσεις, αλλά και επιδοτήσεις θέσεων εργασίας.

Το νομοσχέδιο πιθανόν να περιλαμβάνει τη θέσπιση "κάρτας εργασίας" για τη χαρτογράφηση του εργατικού δυναμικού. Επίσης, θα προβλέπεται και κάρτα ανεργίας, η οποία θα ονομάζεται "μηνιαίο μερίδιο εργασίας" και θα αξιοποιηθείτο λεγόμενο "κουπόνι εργασίας". Δηλαδή, ο άνεργος θα μπορεί να εισπράξει το επίδομα ανεργίας ή να αναζητήσει εργασία, οπότε τα χρήματα της επιδότησης θα δίνονται στον εργοδότη. Αναμένεται, επίσης, να δοθεί η δυνατότητα στον ΟΑΕΔ να συστήσει ΝΠΙΔ και να συμβληθεί με τις εργολήπτριες εταιρίες των μεγάλων έργων, για να καταρτίζει εργαζόμενους που θα απορροφούνται σ' αυτά.

Προβλέπονται, επίσης, νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις, για να υλοποιούν οι επιχειρήσεις προγράμματα κατάρτισης, με την υποχρέωση να απασχολούν για ορισμένους μήνες τους καταρτιζόμενους.

Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Σκόπιμος θόρυβος

Εύλογα ερωτηματικά προκαλούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται από διάφορες πλευρές, προκειμένου να επαναφέρουν στο προσκήνιο το θέμα της υγείας του Α. Παπανδρέου, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι στη σχετική φιλολογία για την υγεία του Α. Παπανδρέου, εκτός από τις εφημερίδες που στηρίζουν απροκάλυπτα τον Κ. Σημίτη ("Ελευθεροτυπία", "Αυριανή"), αναμείχθηκε και το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, δήθεν, για να διαψεύσει τα δημοσιεύματα, αλλά στην πραγματικότητα για να δώσει συνέχεια στο θόρυβο, που, όπως φαίνεται, βολεύει αρκετούς εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ.

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, δήλωσε ότι ο Κ. Σημίτης θα αποφασίσει ο ίδιος με ποιο τρόπο θα εντάξει ο ίδιος τον εαυτό του στην κομματική πυραμίδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ