ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποδείξεις - καταπέλτης για τη σφαγή αμάχων
  • Κατηγορηματικό το πόρισμα των Ηνωμένων Εθνών
  • Το Τελ Αβίβ επιμένει στην άρνηση των ευθυνών του, στηριζόμενο και στις αμερικανικές πλάτες
  • Υπό τη σκιά σοβαρότατων διαφωνιών άρχισε ο τελευταίος γύρος των ισραηλινο - παλαιστινιακών συνομιλιών

Καταπέλτης είναι η έκθεση των αξιωματούχων του ΟΗΕ για τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σχετικά με το βομβαρδισμό της βάσης της Κανά, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο περισσότεροι 104 άμαχοι Λιβανέζοι πρόσφυγες. Το Τελ Αβίβ αντιδρά έντονα στις εκτιμήσεις των αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών και η Ουάσιγκτον κάνει ό,τι μπορεί για να μη δημοσιευτούν όλες οι λεπτομέρειες του πορίσματος. Την ίδια στιγμή, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί διαπραγματευτές ξανακάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το τελικό γύρο της ειρηνευτικής συμφωνίας. Οι σοβαρές διαφωνίες τους, αλλά και οι συγκρούσεις Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων στην Καλκιλία φόρτισαν την ατμόσφαιρα και απομάκρυναν το ενδεχόμενο μιας σύντομης κατάληξης στις συνομιλίες.

Φρικιαστικά στοιχεία για τη σφαγή της Κανά

Αδιάσειστα στοιχεία έχουν στα χέρια τους οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ εναντίον του ισραηλινού στρατού, τον οποίον κατηγορούν πως γνώριζε ότι στη βάση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κανά είχαν καταφύγει Λιβανέζοι πρόσφυγες. Κατηγορηματική είναι η έκθεση - αναφορά που συνέταξε για το μακελειό της Κανά στις 19 Απρίλη ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Φρανκ Βαν Κάπεν. Σύμφωνα με το πόρισμα αυτό, η ηγεσία του ισραηλινού στρατού είχε ενημερωθεί από αξιωματούχους του ΟΗΕ ότι, περίπου, 60.000 πρόσφυγες είχαν καταφύγει στις βάσεις των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Λίβανο. Στο πόρισμα αναφέρεται, ακόμα, ότι δε στέκει η δικαιολογία περί "τραγικού λάθους", αφού στα ερείπια της βάσης των Ηνωμένων εθνών βρέθηκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ισραηλινός βομβαρδισμός ήταν συνεχόμενος και σκληρός, άρα δεν ήταν λάθος!

Οπως, μάλιστα, αναφέρει η αγγλική εφημερίδα "Ιντιπέντεντ" και επιβεβαιώνουν ανώτερες πηγές των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει ερασιτεχνική βιντεοταινία που αποδεικνύει ότι ένα ισραηλινό τηλεχειριζόμενο αναγνωριστικό αεροπλάνο εκτελούσε πτήσεις όλη την ημέρα της 19ης Απρίλη πάνω από τη βάση του ΟΗΕ και είχε εξακριβώσει την ύπαρξη αμάχων στην περιοχή. Επιπλέον, ο Τιμούρ Γκοκσέλ, εκπρόσωπος της προστατευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Νότιο Λίβανο, επανέλαβε, σε δηλώσεις του, ότι η ισραηλινή ηγεσία είχε ενημερωθεί να μην πραγματοποιήσει επίθεση εναντίον των βάσεων του ΟΗΕ ενώ διέψευσε, και πάλι, τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι είχαν ενημερώσει τους αξιωματούχους του ΟΗΕ για τις επικείμενες επιθέσεις.

Στις κατηγορίες αυτές αντέδρασε έντονα το Τελ Αβίβ, διά μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Ούρι Ντρόμι. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος αποποιήθηκε των ισραηλινών ευθυνών και αρκέστηκε να δηλώσει ότι "τα πορίσματα και τα συμπεράσματα αυτά δε βοηθούν τη διατήρηση της ηρεμίας και την επιβίωση της εκεχειρίας στο Νότιο Λίβανο". Οι ισραηλινές εξηγήσεις δεν ικανοποίησαν το Λίβανο, που ζητά την πλήρη δημοσιοποίηση των στοιχείων του πορίσματος καθώς και της αποκαλυπτικής βιντεοκασέτας που έχουν στα χέρια τους τα Ηνωμένα Εθνη. Κάτι τέτοιο, όμως, δε θα πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό καθώς η Ουάσιγκτον ασκεί σοβαρότατες πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και απειλεί "θεούς και δαίμονες" στην περίπτωση που δουν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία αυτά, τα οποία, βέβαια, εμμέσως ενοχοποιούν και το Λευκό Οίκο που στήριξε και κάλυψε με κάθε μέσο την ισραηλινή κρατική τρομοκρατία.

Διαπραγματεύσεις πεπερασμένης επιτυχίας

Κάτω από τη σκιά των φρικαλέων αποδείξεων, πλέον, άρχισε, το απόγευμα της Κυριακής, ο τελευταίος γύρος των ισραηλινο - παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς της ειρηνευτικής διαδικασίας. Αισιόδοξος, αλλά συγκρατημένος, εμφανίστηκε, κατά την έναρξη των συνομιλιών, ο Ούρι Σαβίρ, ο επικεφαλής της ισραηλινής διαπραγματευτικής ομάδας, λέγοντας ότι στόχος είναι να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα αιτήματα και των δύο πλευρών. Η αισιοδοξία του Σαβίρ δε φαίνεται ιδιαίτερα ρεαλιστική, καθώς ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, Μαχμούντ Αμπάς, τόνισε ότι οι συνομιλίες αυτές πρέπει να καταλήξουν σε τήρησε εκ μέρους του Ισραήλ των ψηφισμάτων 242 και 338 του ΟΗΕ, που μιλούν για πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Οι συνομιλίες αυτές σκιάστηκαν και από τις αιματηρές συγκρούσεις Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων, χτες, στην Καλκιλία, που είχαν ως συνέπεια να τραυματιστούν σοβαρά 9 Παλαιστίνιοι. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν, όταν ισραηλινές μπουλντόζες προσπάθησαν να κατασχέσουν παλαιστινιακά εδάφη, κάτι που έχουν κάνει αρκετές φορές, παραβιάζοντας την ειρηνευτική συμφωνία παράδοσης της Καλκιλίας στην αυτόνομη παλαιστινιακή εξουσία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέοι φόροι και κυβερνητική κρίση

Τα προβλήματα για τον Μεσούτ Γιλμάζ δε δείχνουν να μειώνονται

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η τουρκική κυβέρνηση συνασπισμού, εν μέσω των φημών - που διαρκώς εντείνονται - για ενδεχόμενη διάλυσή της, ανακοίνωσε χτες νέα φορολογικά μέτρα, για να επιτύχει εξισορρόπηση του προϋπολογισμού της χώρας.

Ο πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, απαρίθμησε τις νέες αυξήσεις φόρων στην ιδιοκτησία, την κατανάλωση και την προστιθέμενη αξία, οι οποίες αναμένεται να εφαρμοστούν εντός του έτους.

Τα μέτρα της κυβέρνησης Γιλμάζ αποσκοπούν να αυξήσουν τα έσοδα του κρατικού μηχανισμού, ώστε να επιτευχθεί μια κατά το δυνατόν εξισορρόπηση του προϋπολογισμού, κατ' εικόνα και ομοίωση με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Και ακόμα, οι νέοι φόροι, αρκετοί από τους οποίους θέτουν στο στόχαστρο εισαγόμενα στην Τουρκία προϊόντα, έχουν ως δευτερεύοντα στόχο να διατηρήσουν την "ανταγωνιστικότητα" των εγχώριων.

Πάντως, δεν έλειψαν οι κόντρες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ιδίως από τους υπουργούς οι οποίοι ανήκουν στο Κόμμα Ορθού Δρόμου, της Τανσού Τσιλέρ. Σε μια συνέντευξή του στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας "Μιλιέτ", ο αντιπρόεδρος του κόμματος αυτού, Γιαλίμ Ερέζ, καυτηρίασε τη στάση του Γιλμάζ, "ο οποίος δε με ενημέρωσε για τα μέτρα, παρότι είμαι υπουργός Βιομηχανίας!". Και συμπλήρωσε ότι "δεν εγκρίνει" τους νέους φόρους: "Αντί για την αύξηση των φόρων, θα έπρεπε να υπάρχει ευρύτερη κατανομή τους", είπε, ακολουθώντας πάντως και αυτός το πνεύμα της φιλελεύθερης... ορθοδοξίας.

Κατά οικονομικούς αναλυτές, η αύξηση των φόρων σε συνδυασμό με τον απίστευτα υψηλό πληθωρισμό, θα πλήξει τα χαμηλότερα κατά εισοδηματική τάξη στρώματα. Και είναι γεγονός ότι οι προβλέψεις του πρωθυπουργού για μείωση της... κούρσας ανόδου του πληθωρισμού στο 60%, ακούγονται υπερβολικά αισιόδοξες...

Ο Γιλμάζ, όμως, κατά κυριολεξία πειθαναγκάστηκε, τόσο από τους "δανειστές" (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) της χώρας του, όσο και από τους όρους της πρόσφατης Τελωνειακής Ενωσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, να λάβει μέτρα.

ΚΟΡΕΑ
Σε εξέλιξη η δίκη των στρατηγών

ΣΕΟΥΛ. -

Πριν από 16 χρόνια, στην πόλη Κουαντζού της Νότιας Κορέας, τουλάχιστον 240 διαδηλωτές πλήρωσαν με τη ζωή τους τον αγώνα τους για την απομάκρυνση των στρατιωτικών από την εξουσία. Πάνω από 1.000 άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά από τις σφαίρες και τις ξιφολόγχες των στρατιωτικών που κατέπνιξαν τη λαϊκή κινητοποίηση με πρωτοφανή αγριότητα. Εδώ και μερικές μέρες, οι υπαίτιοι, οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της σφαγής στο Κουαντζού - μεταξύ των οποίων δύο πρώην Πρόεδροι και τέσσερις απόστρατοι στρατηγοί της χώρας - κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της προδοσίας και πολυετή ποινή κάθειρξης.

Χτες, ένας από αυτούς, ο πρώην Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Τσου Ντου Χουάν, αρνήθηκε κάθε υπαιτιότητα για τη σφαγή των διαδηλωτών, υποστηρίζοντας ότι δεν έδωσε, εκείνο το ματωμένο Μάη του 1980, διαταγή στις ειδικές ομάδες ασφαλείας να εφαρμόσουν το στρατιωτικό νόμο καταπνίγοντας τη λαϊκή κινητοποίηση. "Δεν ήμουν σε κατάσταση να ελέγξω ή να διατάξω τις ένοπλες δυνάμεις υπό το καθεστώς του στρατιωτικού νόμου. Ολες οι αποφάσεις παίρνονταν από τον αρμόδιο διοικητή. Εκείνη την εποχή δεν ήξερα πως οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν όπλα και ξιφολόγχες για να σκοτώσουν τους διαδηλωτές! " ισχυρίστηκε ούτε λίγο - ούτε πολύ ο πρώην Πρόεδρος και πρώην στρατηγός, Τσου Ντου Χουάν, προκαλώντας εκ νέου την αντίδραση της κοινής γνώμης στη Νότια Κορέα.

Από νωρίς χτες το μεσημέρι, πολλές εκατοντάδες σπουδαστές διαδήλωσαν στην ιστορική πόλη Κουαντζού στο πλαίσιο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που οργανώνονται για την επέτειο της αιματηρής πορείας στην πόλη. Τηλεγράφημα του "Γαλλικού Πρακτορείου" μετέδωσε ότι δεκάδες διαδηλωτές, κρατώντας μολυβοσωλήνες, συγκρούστηκαν με τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις. Πληροφορίες για τραυματίες δεν αναφέρθηκαν.

Η προχτεσινή "μέρα των μαρτύρων" 6 Μάη έδοσε την ευκαιρία σε χιλιάδες

Η προχτεσινή "μέρα των μαρτύρων", 6 Μάη, έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες Λιβανέζους να μνημονεύσουν τα αθώα θύματα της Κανά

ΒΟΣΝΙΑ
Κι άλλος στρατιώτης νεκρός

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Ρώσος στρατιώτης της πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη βόρεια Βοσνία σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε από σφαίρες στη διάρκεια χτεσινού επεισοδίου, το οποίο χαρακτηρίστηκε από τους ΝΑΤΟϊκούς αξιωματούχους ως "μη - εχθρική ενέργεια". Το ίδιο 24ωρο, οι ΗΠΑ απείλησαν με οικονομικές κυρώσεις κατά των Σερβοβόσνιων, στην περίπτωση που το Πάλε δεν επιτρέψει την ελεύθερη διακίνηση των μουσουλμάνων στη σερβική επικράτεια της Βοσνίας.

Ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Κλίντον στα Βαλκάνια, Τζον Κόρνμπλουμ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τα πρόσφατα επεισόδια ανάμεσα σε μουσουλμάνους πρόσφυγες και νεαρούς Σερβοβόσνιους, υποστήριξε ότι ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει στο Πάλε εκ νέου κυρώσεις, οι οποίες ήρθησαν με την υπογραφή της Συνθήκης του Ντέιτον. Ο Κόρνμπλουμ άφησε αιχμές και για την περίπτωση κυρώσεων και κατά του Βελιγραδίου, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον υιοθετεί μία "πολύ αυστηρή στάση" και με τον Σέρβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, "προκειμένου να υπάρξει μια γενική συνεργασία"...

Οι απειλές του Ιζετμπέκοβιτς

"Κάποια μέρα ολόκληρη η Βοσνία θα απελευθερωθεί!" είπε προχτές ο Βόσνιος Πρόεδρος, Αλία Ιζετμπέκοβιτς, μπροστά σε πλήθος χιλιάδων κατοίκων του Γκόραζντε, σαν να ήθελε να υπενθυμίσει ότι δεν έχει απομακρυνθεί η απειλή νέας αιματοχυσίας από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Ο Ιζετμπέκοβιτς, διαβεβαιώνοντας ότι οι Σερβοβόσνιοι "δε θα καταφέρουν να εξορίσουν τους Βόσνιους", σημείωσε: "Θα επιστρέψουμε σε όλους τους τόπους απ' όπου μας εκδίωξαν και ο αγώνας μας δεν πρόκειται να τερματιστεί εάν δεν απελευθερωθεί το σύνολο της Βοσνίας. Τα παιδιά μας θα απελευθερώσουν ολόκληρη τη Βοσνία".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ