ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επικίνδυνα σχέδια για τα νοσοκομεία

Τώρα η πλειοψηφία της ΟΕΝΓΕ διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται το διεμβολισμό των δημόσιων νοσοκομείων. "Η ΔΗΠΑΚ είχε προειδοποιήσει εγκαίρως", επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χ. Ζαχαρόγιαννης

Ψυχρολουσία για την πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) αποτέλεσαν οι εξελίξεις μετά τη συνάντησή της με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (24.4.1996). Οι υποσχέσεις σε εκείνη τη συνάντηση οδήγησαν την πλειοψηφία και σε σχετική ευφορία. Οτι δηλαδή "ο άμεσος και ουσιαστικός διάλογος επί συγκεκριμένων πια προτάσεων θα γίνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και οι λύσεις που θα δοθούν θα ενισχύουν το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας" (Ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ στις 25.4.1996). Μάλιστα, το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας στη συνεδρίασή του (24.4.1996) απέρριψε την πρόταση της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης" (ΔΗΠΑΚ) να ιεραρχηθούν ως πρώτα αιτήματα, στις κινητοποιήσεις που αποφάσισε, η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων, η γενναία χρηματοδότηση για την κάλυψη των ελλειμμάτων και η μονιμότητα όλων των γιατρών στα νοσοκομεία.

Στο σύντομο, λοιπόν, χρονικό διάστημα, που ακολούθησε τη συνάντηση με τον υπουργό:

  • Δημοσιοποιήθηκε το πρώτο προσχέδιο για τη δημόσια υγεία, με το οποίο "εκχωρούνται πάγιες κρατικές αρμοδιότητες σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου", όπως τονίστηκε σε κοινή χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ.
  • Αναμένεται και το δεύτερο για τα δημόσια νοσοκομεία, στο οποίο, σύμφωνα με τις χτεσινές καταγγελίες των δυο οργανώσεων, υπάρχουν "ειδικής εμπνεύσεως "αλλαγές"" που "ξεθεμελιώνουν το ΕΣΥ".

Η μερική νομοθετική παρέμβαση, επισημάνθηκε στη χτεσινή συνέντευξη, τόσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όσο και για τα νοσοκομεία, είναι αρνητική και αποσπασματική. Η εκχώρηση, τονίστηκε, πάγιων κρατικών αρμοδιοτήτων σε ΝΠΙΔ - ΚΕΔΥ, ΠΕΔΥ και Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Ελέγχου της Ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας - αποτελεί αρνητικό μήνυμα για τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Οσον αφορά τον κεφαλικό φόρο των μαθητών - 2.000 δραχμές - για τη σχολική ιατρική, επισημάνθηκε ότι αυτό δεν επιχειρήθηκε ούτε στη μητρόπολη του φιλελευθερισμού, τις ΗΠΑ. Η όλη δομή, τονίστηκε, του σχεδίου για τη δημόσια υγεία δεν έχει οργανική σχέση με το ΕΣΥ, ενώ ο κλάδος των γιατρών ΕΣΥ Δημόσιας Υγείας ουδεμία σχέση έχει με εκείνες που διέπουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των συνδικαλιστών - αλλά και σύμφωνα με χτεσινά και προχτεσινά δημοσιεύματα - με το νομοσχέδιο για τα νοσοκομεία προωθείται η κατάργηση του ΚΕΣΥ και η επαναφορά του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου - είχε θεσμοθετηθεί με το νόμο 2071/92 - καταργείται η μονιμότητα και διορίζεται πρόεδρος - μάνατζερ στα νοσοκομεία. Οι συνδικαλιστές με τις δηλώσεις τους - αν και δεν ανέφεραν ονόματα - "φωτογράφισαν" πρόσωπα που μπορεί να καταλάβουν τις νέες θέσεις - "επικεφαλής του ΑΥΣ θα είναι γνωστός καθηγητής της Ιατρικής", είπαν. Επίσης, δήλωσαν ότι γνωρίζουν ποιοι κάνουν τις διαρροές και ότι θα τους κατονομάσουν όταν το κρίνουν σκόπιμο. Επιχειρούν, επισημάνθηκε, ένα "τεστάρισμα των αντιδράσεων".

Ο αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Χ. Ζαχαρόγιαννης,δήλωσε: "Τελικά σε σύντομο χρονικό διάστημα διαλύθηκαν οι ψευδαισθήσεις και δικαιώθηκε η ΔΗΠΑΚ. Είναι ουτοπία να ζητάς δυο θετικές ρυθμίσεις για τους νοσοκομειακούς γιατρούς μέσα σε ένα συνολικά αρνητικό πλαίσιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Τώρα προβάλλει ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να μην επιτραπεί στην κυβέρνηση να προχωρήσει και στη θεσμοθέτηση τέτιων ρυθμίσεων".

Η ΟΕΝΓΕ εξήγγειλε κινητοποιήσεις για το διάστημα 20 - 24 Μάη 1996 με μορφές που θα κριθούν ως οι καταλληλότερες για κάθε χώρο και περιφέρεια.

Γ. Μ.

Θερινό ωράριο στα φαρμακεία

Το θερινό ωράριο των φαρμακείων ξεκίνησε από την 1η Μάη. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ενημερώνει πως Δευτέρα και Τετάρτη τα φαρμακεία είναι ανοιχτά 8 π.μ. - 2.30 μ.μ., ενώ Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή είναι ανοιχτά 8π.μ. - 2 μ.μ. και 5.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.

Παρα-κρίσεις

Κρίση για τη θέση διευθυντή σε καρδιολογική κλινική του "Ευαγγελισμού", για την οποία ήταν υποψήφιος και ο καρδιολόγος Φώτης Καρδαράς.

Αρμόδιο για την κρίση είναι το αντίστοιχο Συμβούλιο Κρίσης (ΣΚΕΙΟΠΝΙ), το οποίο συνεδρίασε, για το σκοπό αυτό, πριν από δύο μήνες και αποφάνθηκε υπέρ του Φ. Καρδαρά.

Από τότε, όμως, αντί να δημοσιοποιηθεί και επισήμως η απόφαση, όχι μόνο καθυστερεί, αλλά, όπως ακούγεται, συμβαίνουν περίεργα πράγματα στο παρασκήνιο. Οτι, δηλαδή, υπάρχουν παρεμβάσεις για να ακυρωθεί αυτή η απόφαση. Ο Φ. Καρδαράς έχει αξιόλογη επιστημονική προσφορά και υπηρέτησε με εντιμότητα και συνέπεια τους ασθενείς σε ένα απ' τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας. Αυτά είναι και τα προσόντα του, με τα οποία διεκδικεί τη θέση του διευθυντή στο χώρο της υγείας, όπου "δοκιμάζονται τα ιδανικά και οι πολιτικές διακηρύξεις", κατά την προσφιλή έκφραση του υπουργού Αν. Πεπονή. Λογαριάζεται, τελικά, η εντιμότητα και η συνέπεια ή, μήπως, πρυτανεύουν τα κριτήρια του "κομματικού φίλου"; Ο Φ. Καρδαράς δεν έκρυψε ποτέ την πολιτική του ταυτότητα, ως μέλος του ΚΚΕ.

Τι λέει γι' αυτά ο υπουργός Αν. Πεπονής; Μήπως θα έπρεπε να διαλύει και υποψίες ακόμη, που αντιβαίνουν τις ηθικές αξίες, τις οποίες συνέχεια επικαλείται;

Λεζάντα 1ου σελ. 23

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διαφωνούν ριζικά με τέτιου είδους προτάσεις, τονίστηκε στη χτεσινή συνέντευξη της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ

Τίμησαν τους νεκρούς του "Μαουτχάουζεν"

Τη μνήμη των 3.700 Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν, τίμησαν χτες εκπρόσωποι των ελληνικών αρχών και οργανώσεων της ομογένειας καθώς και δεκάδες Ελληνες της Αυστρίας.

Η φράση "εμείς που θανατωθήκαμε εδώ, μην μας ξεχνάς γιατί η λήθη του κακού είναι άδεια για την επανάληψή του", η οποία είναι χαραγμένη στο βάθρο του ελληνικού μνημείου εκεί, κυριάρχησε και στην ομιλία του προέδρου της Κοινωνικοπολιτιστικής Κοινότητας Βιέννης και Περιχώρων, Ν. Τζαφέρη. Η τελετή στο ελληνικό μνημείο πλαισιώθηκε με την παρουσίαση από τριμελή ορχήστρα, του μνημειώδους έργου του Μίκη Θεοδωράκη και του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Μαουτχάουζεν".

ΕΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Εκεί που τους χρωστάγανε...

Απλήρωτοι για το ποσό των 350.000.000 δραχμών παραμένουν ακόμα πολλοί βαμβακοπαραγωγοί της Καρδίτσας, γιατί η Αγροτική Τράπεζα αρνείται να δανειοδοτήσει την τοπική ΕΑΣ για να τους εξοφλήσει. Κι ενώ η Ενωση αντιμετωπίζει νέα χρέη, που προκύπτουν από την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με το βαμβάκι και, μόλις, πριν λίγο καιρό έγινε ρύθμιση των προηγούμενων χρεών της, η Τράπεζα τής ζητά να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού. Την απειλεί μάλιστα ότι θα σταματήσει κάθε χρηματοδότηση, αν δεν αρχίσει από τον επόμενο μήνα τις απολύσεις!

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΑΤΕ κάνει γνωστό εγγράφως... ότι "το Γενικό Συμβούλιο Χορηγήσεων σε συνεδρίασή του στις 29 Απριλίου αποφάσισε την απόρριψη του αιτήματος της ΕΑΣ Καρδίτσας για απόδοση επιπλέον ποσού 350.000.000 δρχ. από την εγκριθείσα χρηματοδότηση του βαμβακιού για την εξόφληση των (βαμβακο) παραγωγών. Η πληρωμή των παραγωγών (ζητά) να γίνει από τις εισπράξεις των πωλήσεων και με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι η οργάνωση θα καταθέσει πρόγραμμα μείωσης των λειτουργικών της δαπανών εγκεκριμένο από το ΔΣ. Το πρόγραμμα αυτό (μείωση πλεονάζοντος προσωπικού 2% μηνιαία, εθελουσία έξοδος κ. ά. ) θα πρέπει να ξεκινά από τον επόμενο μήνα (σ. σ. το Μάιο... ) και σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί, να σταματήσει κάθε χρηματοδότηση προς την Ενωση. Μετά την εφαρμογή του προγράμματος μείωσης των λειτουργικών δαπανών, τα λειτουργικά έξοδα πρέπει να έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 400 εκατομμύρια δραχμές", ορίζεται... Εκεί που τους χρωστάγανε, δηλαδή, πάνε να τους κλείσουν μια ώρα αρχύτερα.

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΛΕΣΒΟΥ
Νέο συλλαλητήριο στις 14 Μάη

Σε νέο συλλαλητήριο στις 14 του Μάη, προχωρούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων τους.

Το συλλαλητήριο διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων αγροτικών φορέων του νησιού, ενώ την έμπρακτη συμπαράστασή τους έχουν εκφράσει ήδη το Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης και η Ομοσπονδία ΕΒΕ. Η Επιτροπή Αγώνα απευθύνει κάλεσμα σε όλους αγρότες και κτηνοτρόφους της Λέσβου να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της ερχόμενης Τρίτης, που γίνεται στις 11 το πρωί στη Μυτιλήνη. Σε σχετική ανακοίνωσή της επίσης, υπογραμμίζεται πως τα προβλήματα παραμένουν άλυτα και η κυβέρνηση επικαλούμενη τις αντιαγροτικές οδηγίες της ΕΕ - που και η ίδια ψήφισε - αρνείται να τα επιλύσει. Τα αιτήματα που τίθενται στην ανακοίνωση είναι: Ενίσχυση της τιμής του γάλατος και κατάργηση του πλαφόν στα επιλέξιμα. Επιδότηση του συνόλου των ζωοτροφών που έρχονται στο νησί. Αμεση απόσυρση των αποθεμάτων φέτας και πάταξη της νοθείας και της αισχροκέρδειας. Απαγόρευση εισαγωγής τυροκομικών προϊόντων από τρίτες χώρες και αντίκρουση των αρνητικών συνεπειών της ΓΚΑΤΤ και ΚΑΠ. Στα παραπάνω προστίθεται και το: Οχι στην ποινικοποίηση του αγώνα και στις ποινικές διώξεις των κτηνοτρόφων.

ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Διαβαλκανική διάσκεψη συνδικάτων

Η πρώτη διαβαλκανική διάσκεψη των συνδικάτων στις αερομεταφορές συγκαλείται αύριο και μεθαύριο στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ).

Θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβενία και την Τουρκία, ενώ θα παραβρεθούν, ανώτερο στέλεχος της 7ης Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Κομισιόν και ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Μεταφορών.

Σκοπός της διάσκεψης είναι η ανταλλαγή απόψεων για το πώς μπορούν να συμβάλλουν οι εργαζόμενοι στην ανάπτυξη των αεροπορικών μεταφορών και ο συντονισμός των συνδικάτων για την ανάληψη δραστηριοτήτων προς αυτή την κατεύθυνση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ