Τρίτη 7 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επικίνδυνα σχέδια για τα νοσοκομεία

Τώρα η πλειοψηφία της ΟΕΝΓΕ διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται το διεμβολισμό των δημόσιων νοσοκομείων. "Η ΔΗΠΑΚ είχε προειδοποιήσει εγκαίρως", επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χ. Ζαχαρόγιαννης

Ψυχρολουσία για την πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) αποτέλεσαν οι εξελίξεις μετά τη συνάντησή της με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (24.4.1996). Οι υποσχέσεις σε εκείνη τη συνάντηση οδήγησαν την πλειοψηφία και σε σχετική ευφορία. Οτι δηλαδή "ο άμεσος και ουσιαστικός διάλογος επί συγκεκριμένων πια προτάσεων θα γίνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και οι λύσεις που θα δοθούν θα ενισχύουν το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας" (Ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ στις 25.4.1996). Μάλιστα, το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας στη συνεδρίασή του (24.4.1996) απέρριψε την πρόταση της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης" (ΔΗΠΑΚ) να ιεραρχηθούν ως πρώτα αιτήματα, στις κινητοποιήσεις που αποφάσισε, η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων, η γενναία χρηματοδότηση για την κάλυψη των ελλειμμάτων και η μονιμότητα όλων των γιατρών στα νοσοκομεία.

Στο σύντομο, λοιπόν, χρονικό διάστημα, που ακολούθησε τη συνάντηση με τον υπουργό:

  • Δημοσιοποιήθηκε το πρώτο προσχέδιο για τη δημόσια υγεία, με το οποίο "εκχωρούνται πάγιες κρατικές αρμοδιότητες σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου", όπως τονίστηκε σε κοινή χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ.
  • Αναμένεται και το δεύτερο για τα δημόσια νοσοκομεία, στο οποίο, σύμφωνα με τις χτεσινές καταγγελίες των δυο οργανώσεων, υπάρχουν "ειδικής εμπνεύσεως "αλλαγές"" που "ξεθεμελιώνουν το ΕΣΥ".

Η μερική νομοθετική παρέμβαση, επισημάνθηκε στη χτεσινή συνέντευξη, τόσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όσο και για τα νοσοκομεία, είναι αρνητική και αποσπασματική. Η εκχώρηση, τονίστηκε, πάγιων κρατικών αρμοδιοτήτων σε ΝΠΙΔ - ΚΕΔΥ, ΠΕΔΥ και Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Ελέγχου της Ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας - αποτελεί αρνητικό μήνυμα για τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Οσον αφορά τον κεφαλικό φόρο των μαθητών - 2.000 δραχμές - για τη σχολική ιατρική, επισημάνθηκε ότι αυτό δεν επιχειρήθηκε ούτε στη μητρόπολη του φιλελευθερισμού, τις ΗΠΑ. Η όλη δομή, τονίστηκε, του σχεδίου για τη δημόσια υγεία δεν έχει οργανική σχέση με το ΕΣΥ, ενώ ο κλάδος των γιατρών ΕΣΥ Δημόσιας Υγείας ουδεμία σχέση έχει με εκείνες που διέπουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των συνδικαλιστών - αλλά και σύμφωνα με χτεσινά και προχτεσινά δημοσιεύματα - με το νομοσχέδιο για τα νοσοκομεία προωθείται η κατάργηση του ΚΕΣΥ και η επαναφορά του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου - είχε θεσμοθετηθεί με το νόμο 2071/92 - καταργείται η μονιμότητα και διορίζεται πρόεδρος - μάνατζερ στα νοσοκομεία. Οι συνδικαλιστές με τις δηλώσεις τους - αν και δεν ανέφεραν ονόματα - "φωτογράφισαν" πρόσωπα που μπορεί να καταλάβουν τις νέες θέσεις - "επικεφαλής του ΑΥΣ θα είναι γνωστός καθηγητής της Ιατρικής", είπαν. Επίσης, δήλωσαν ότι γνωρίζουν ποιοι κάνουν τις διαρροές και ότι θα τους κατονομάσουν όταν το κρίνουν σκόπιμο. Επιχειρούν, επισημάνθηκε, ένα "τεστάρισμα των αντιδράσεων".

Ο αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Χ. Ζαχαρόγιαννης,δήλωσε: "Τελικά σε σύντομο χρονικό διάστημα διαλύθηκαν οι ψευδαισθήσεις και δικαιώθηκε η ΔΗΠΑΚ. Είναι ουτοπία να ζητάς δυο θετικές ρυθμίσεις για τους νοσοκομειακούς γιατρούς μέσα σε ένα συνολικά αρνητικό πλαίσιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Τώρα προβάλλει ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να μην επιτραπεί στην κυβέρνηση να προχωρήσει και στη θεσμοθέτηση τέτιων ρυθμίσεων".

Η ΟΕΝΓΕ εξήγγειλε κινητοποιήσεις για το διάστημα 20 - 24 Μάη 1996 με μορφές που θα κριθούν ως οι καταλληλότερες για κάθε χώρο και περιφέρεια.

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ