Τρίτη 7 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απεργούν αύριο δάσκαλοι και καθηγητές
  • Με βασικά αιτήματα: Αύξηση των δαπανών, αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας
  • ΔΕΕ: Η όποια θετική εξέλιξη μπορεί να προέλθει μόνο από την ενεργοποίηση της μεγάλης πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών

Με αιτήματααύξηση των δαπανών για την παιδεία, με στόχο το 15% του κρατικού προϋπολογισμού, θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες με το σύστημα της επετηρίδας, στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και μια σειρά από άλλα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα, απεργούν αύριο δάσκαλοι νηπιαγωγοί και καθηγητές των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων. Συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Κοζάνη, Λάρισα, Γιάννενα, Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδο και Σύρο.Οι κινητοποιήσεις αυτές γίνονται με αποφάσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας. Παράλληλα, μέχρι και τις 17 του Μάη θα πραγματοποιούνται συσκέψεις με τη συνεργασία κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων στις πρωτεύουσες όλων των νομών, με σκοπό την από κοινού δράση για την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας.

"Η πραγματική λύση του προβλήματος εκπαίδευση και εκπαιδευτικός είναι ενιαία και απαιτεί ευρύτατη αφύπνιση και ανάπτυξη ενός πλατιού και αγωνιστικού μετώπου, που θα διεκδικεί λύσεις επί της ουσίας, με ποικιλία μορφών, διάρκεια και σταθερό προσανατολισμό".

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών"(ΔΕΕ), με αφορμή την αυριανή απεργιακή κινητοποίηση. Η ΔΕΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στην αυριανή απεργία, διαδηλώνοντας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, στο πρόγραμμα σύγκλισης και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τονίζει ακόμη ότι η όποια θετική εξέλιξη μπορεί να προέλθει μόνο από την ενεργοποίηση της μεγάλης πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών στην ίδια τη βάση, στο πρωτοβάθμιο σωματείο, ενώ σε άλλο σημείο υπογραμμίζεται: "Να απαλλαγεί ο καθένας από την επικίνδυνη αυταπάτη πώς είναι δυνατόν ποτέ οι ηγεσίες ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ", να διεκδικήσουν λύσεις, να καθοδηγήσουν αγώνες και να αντιπαρατεθούν με την πολιτική για την οποία εργάζονται, υποστηρίζουν, και με την οποία συνδέονται με χίλιους τρόπους. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από όσους διαχωρίζουν στην πράξη και ουσιαστικά τη σχέση τους με μια τέτοια πολιτική. Είναι, φανερή, επομένως η τεράστια σημασία που έχει το πρόβλημα της ηγεσίας και που πρέπει να αλλάξει".

Στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, έχουν ήδη πάρει αποφάσεις για συμμετοχή φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές. Μέχρι στιγμής απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών στην Αθήνα με προσυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας έχουν πάρει τα Διοικητικά Συμβούλια της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας, του Χημικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθήνας, τα ΔΣ της Παντείου και της ΣΕΛΕΤΕ.Απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν πάρει οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Μπραχαμίου, του 1ου ΓΕΛ Υμηττού και του 1ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας.

Με βασικά αιτήματα αύξηση των δαπανών, αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψήφος με ταξικό προσανατολισμό (2002-11-01 00:00:00.0)
Απεργούν αύριο οι καθηγητές (2002-02-07 00:00:00.0)
Συστράτευση για τη σωτηρία της παιδείας (1997-09-30 00:00:00.0)
Μας αφορά όλους! (1997-02-13 00:00:00.0)
Πανεκπαιδευτικός αγώνας η απάντηση (1996-05-09 00:00:00.0)
Πανεκπαιδευτική απεργία στις 8 του Μάη (1996-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ