Τρίτη 7 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Προσκλητήριο... αθανάτων!

"Ζωντανοί" στις ψυχές και στα οράματά μας παραμένουν, 52 χρόνια μετά την εκτέλεσή τους, οι 200 κομμουνιστές της Καισαριανής. Στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, που έγιναν το Σαββατοκύριακο, στο Χαϊδάρι και στο Σκοπευτήριο Καισαριανής επισημάνθηκε απ' όλους η ανάγκη δημιουργίας ιστορικού μνημειακού πάρκου στο Σκοπευτήριο και ιστορικού μνημείου στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου

"Οταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά δεν πεθαίνει ποτέ...",έγραφε ένα απ' τα δεκάδες σημειώματα που βρέθηκαν σκορπισμένα - κοντά στα άψυχα κορμιά των 200 αγωνιστών της Καισαριανής, την 1η Μάη του 1944. Κι έμελλε αυτό το σημείωμα του Μήτσου Ρεμπούτσικα να επιβεβαιώνεται συνεχώς, 52 χρόνια τώρα.

"Ταλαίπωρος Ηλίας. Παρών... Σόφης Ανδρέας. Παρών... Μανέκας Νίκος. Παρών... Μερκούρης Δημήτρης. Παρών...". "Προσκλητήριο θανάτου" την Κυριακή το μεσημέρι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής ή μάλλον "προσκλητήριο αθανάτων" στο θυσιαστήριο της λευτεριάς. Γιατί κανείς από τους 200 ήρωες κομμουνιστές δεν έλειπε - όπως δε λείπει κάθε χρόνο - από τις φετινές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής. Ηταν "ζωντανοί" στις ψυχές των επιζώντων συναγωνιστών τους, που συγκεντρώθηκαν στον τόπο θυσίας και σκούπιζαν διακριτικά τα δάκρυα της... ψυχής τους φωνάζοντας: "ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, Αντίσταση". Ηταν "ζωντανοί" στα οράματα των νεαρών, των σημερινών κομμουνιστών που υψώνοντας τις πικέτες με τα ονόματά των διακοσίων, δόνησαν το Σκοπευτήριο της Καισαριανής με το σύνθημα: "Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας". Κι όταν το "προσκλητήριο θανάτου" έφτασε στο όνομα Ναπολέων Σουκατζίδης,θύελλα χειροκροτημάτων κάλυψαν το πιο βροντερό "παρών" της νεότερης ιστορίας μας. Γιατί έμοιαζε σαν να φώναξε μόλις προχτές ο Γερμανός το όνομα του Σουκατζίδη και ο Ναπολέων να αρνείται τη χάρη να μην εκτελεστεί, λέγοντας: "Δέχομαι κύριε διοικητά τη χάρη μόνο υπό τον όρο πως δεν πρόκειται να εκτελεστεί στη θέση μου άλλος κρατούμενος, μόνο αν η θέση μου μείνει κενή"!

Πορεία στο θυσιαστήριο

Πέρασαν ήδη 52 χρόνια από τη ματωμένη εκείνη Πρωτομαγιά του 1944, αλλά η μνήμη αποδεικνύει ότι είναι πιο δυνατή από το χρόνο.

Την Κυριακή το πρωί το μεγάλο "παρών" δόθηκε από το λαό της ιστορικής πόλης. Εξω από το παλιό δημαρχείο, στην οδό "Ηρώων Σκοπευτηρίου",εκατοντάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν με κόκκινες σημαίες και πικέτες και πορεύτηκαν προς το χώρο της θυσίας, φωνάζοντας: "ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, Αντίσταση", "Τιμημένο ΚΚΕ", "ΚΚΕ το Κόμμα σου λαέ", "Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας".Μπροστά πήγαιναν οι νέοι κρατώντας τις πινακίδες με τα ονόματα των ηρώων.

"Αλίμονο στους λαούς που χάνουν την ιστορική τους μνήμη",είπε στην ομιλία του ο δήμαρχος της Καισαριανής, Θανάσης Μπαρτσώκας.Κι όμως... Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, αυτός ο καθηγιασμένος τόπος, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως χώρος άσκησης στη σκοποβολή από τους αστυνομικούς. "Είναι απαράδεκτο για όλους τους Ελληνες, το θυσιαστήριο της λευτεριάς να συνεχίζει να ανήκει στη Σκοπευτική Εταιρία. Επιτέλους η κυβέρνηση πρέπει να τον παραδώσει στο λαό της Καισαριανής, να δημιουργηθεί σ' αυτόν το χώρο ιστορικό μνημειακό πάρκο", συνέχισε ο Θ. Μπαρτσώκας. Η τυπική παρουσία σ' αυτές τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, εκ μέρους της κυβέρνησης, του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Λάμπρου Καννελόπουλου,απέδειξε ότι θα χρειαστούν ακόμη πολλοί αγώνες έως ότου υλοποιηθεί το δίκαιο αυτό αίτημα. Αλλά και το σύνθημα "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη",απέδειξε τη δύναμη και τη διάθεση του λαού της Καισαριανής να αγωνιστεί για ό,τι του ανήκει...

"Ηθελαν να πλήξουν την παγκόσμια εργατική τάξη"

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε εκ μέρους της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), ο Σπύρος Διλιντάς."Δεν ήταν τυχαία ούτε τα πρόσωπα που εκτελέστηκαν, ούτε η μέρα που έγινε η εκτέλεσή τους. Γιατί ο στόχος των Γερμανών ήταν διπλός. Ηθελαν να τρομοκρατήσουν το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ αλλά και να πλήξουν την εργατική τάξη, παγκόσμια. Επιλεγμένοι οι πατριώτες, επιλεγμένη και η ημερομηνία", τόνισε ο Σπ. Διλιντάς. Ο εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ επισήμανε ότι "τέτοιες θυσίες, τέτοιοι ήρωες δεν τιμώνται μόνο με δεήσεις αλλά με αγώνες" και αναφέρθηκε στο τεράστιο και χρόνιο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η Σκοπευτική Εταιρία. "Είναι απαράδεκτο να βεβηλώνεται έτσι αυτός ο ιστορικός τόπος", είπε χαρακτηριστικά ο Σπ. Διλιντάς, ενώ στη συνέχεια καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης, διότι μέχρι σήμερα αρνείται να αποκαταστήσει τους αντιστασιακούς και να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Στη συνέχει, ο Στάθης Σκούρτης,εκ μέρους του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΑΜικής - Εθνικής Αντίστασης,ο οποίος αφού παρουσίασε το χρονικό της εκτέλεσης των 200, αναφέρθηκε κι αυτός στη Σκοπευτική Εταιρία και στην άρνησή της να παραχωρήσει το χώρο στο δήμο και στους κατοίκους της Καισαριανής. Στη συνέχεια ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων, διαβάστηκε το "προσκλητήριο θανάτου", ενώ μετά το λεπτό σιγής ο κόσμος τραγούδησε το "Πέσατε θύματα".

Στο Χαϊδάρι

Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής ξεκίνησαν το Σάββατο το απόγευμα από το φοβερό απομονωτήριο του στρατοπέδου Χαϊδαρίου, στο "Μπλοκ 15",εκεί όπου κρατούνταν οι 200 εκτελεσθέντες της Καισαριανής. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφανιών, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Κ. Σπηλιώπουλος,επισήμανε το αίτημα του λαού της πόλης "ν' απομακρυνθεί επιτέλους το στρατόπεδο και να ανεγερθεί στο χώρο αυτό μνημείο αντάξιο του μεγέθους της θυσίας. Να μετατραπεί το "Μπλοκ 15" σε Μουσείο Εθνικής Αντίστασης". Στη συνέχεια ξεκίνησε λαμπαδηδρομία, η οποία ακολούθησε τη διαδρομή της θυσίας καταλήγοντας αργά το απόγευμα στο Σκοπευτήριο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ,ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, Π. Μακρής,εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ ο Ν. Καραντηνός,ο δήμαρχος του Βύρωνα Ν. Ρογκάκος,ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Ε. Κουλουμπής,ενώ στεφάνια κατέθεσαν το ΚΣ της ΚΝΕ,η ΚΟΑ του ΚΚΕ,η ΕΕΔΥΕ,η ΕΣΑΚ,πολλές Ομοσπονδίες Συνταξιούχων και σχεδόν η πλειοψηφία των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ,καθώς και πολλοί δήμαρχοι Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ