Τρίτη 7 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σχέδιο κοινωνικής αναλγησίας

Του Ηλία Σιώρα, γραμματέα της Επιστημονικής Επιτροπής του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός"

- Ποιο είναι το πρώτο σχόλιο για το προσχέδιο της "ανασυγκρότησης των υπηρεσιών δημόσιας υγείας";

Είναι εντελώς αποσπασματικό και δεν επιχειρεί μια γενική θεώρηση των προβλημάτων της δημόσιας υγείας. Ο ίδιος ο υπουργός, άλλωστε, παραδέχτηκε ότι δεν αρκεί αυτό το νομοσχέδιο και ότι επίκειται άμεσα και άλλο. Ακόμη, υποστήριξε ότι θέλει να καλύψει ζητήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Πρέπει να σημειώσουμε ότι αποστασιοποιούνται τα ζητήματα της ΠΦΥ, η οποία έχει τα εξής σκέλη: Την πρωτογενή πρόληψη (περιβάλλον, νέφος, νερά κλπ.), τη δευτερογενή πρόληψη (παρακολούθηση των ανθρώπων), τη θεραπεία, την αποκατάσταση και την κοινωνική βοήθεια.

Ακόμη, το τρίτο τμήμα του νομοσχεδίου λέει ότι ο φορέας που θα επιλαμβάνεται του ελέγχου της ποιότητας των υδάτων, τροφίμων, ποτών, μπορεί να είναι και ΝΠΙΔ. Εδώ έχουμε μία επανάληψη του νόμου 2071 της ΝΔ, όπου έκανε ΝΠΙΔ σημαντικά τμήματα της ΠΦΥ, όπως για το ΕΪΤΖ, το σακχαρώδη διαβήτη, τη μεσογειακή αναιμία. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος θέλει από τη μία να έχει ταμπέλα της κοινωνικής προστασίας, από την άλλη να απεμπολεί δικές του υποχρεώσεις προς τους πολίτες και τελικά είναι μια δημαγωγία.

- Πώς πρέπει να οργανωθεί η ΠΦΥ;

Από συγκεκριμένους φορείς και από οργανωμένο δίκτυο υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, που είναι τα Κέντρα Υγείας. Οι υπηρεσίες λοιπόν που πρέπει να ανήκουν στα Κέντρα Υγείας, θα ανήκουν στις Νομαρχίες και το πολύ πολύ να έχουμε κάποιους κομήτες που να πηγαίνουν κάθε πέντε μήνες ή κάθε πέντε χρόνια σε μια πηγή να δουν αν το νερό είναι καλό, ή να πηγαίνουν σε κάποια σχολεία να δουν αν οι τουαλέτες είναι καλές ή περιστασιακά μόνο σε κάποια σχολεία για να κοιτούν τα παιδιά. Αυτό δεν είναι ΠΦΥ, αλλά ένας τρόπος για να διορίσουμε 50 - 100 παιδιάτρους ή για να δοθεί η εντύπωση κάποιων δήθεν μέτρων.

Την ανάγκη για τη σχολική υγιεινή θα την πληρώσει ο κόσμος με το χιλιάρικο για την εγγραφή και το χιλιάρικο απ' το ασφαλιστικό ταμείο. Πρόκειται για κοινωνική αναλγησία που μεταφράζεται σε χαράτσι μεγαλύτερο των τριών δισ. δραχμών σε βάρος του κόσμου.

- Τι χρειάζεται για μια σωστή σχολική υγιεινή;

Η σχολική υγιεινή πρέπει να αποτελέσει ένα από τα ζητήματα της ΠΦΥ, με την οποία θα ασχολούνται τα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου. Πρέπει αυτά να ενισχυθούν με στελέχη και εξοπλισμό ώστε να καλύπτουν και τα ζητήματα της σχολικής υγιεινής. Δεν είναι θέμα των Νομαρχιών. Στις περιοχές που δεν υπάρχουν Κέντρα Υγείας, όπως στις πόλεις, μπορεί να ξεκινήσει από τις Νομαρχίες η κάλυψη των αναγκών σχολικής υγιεινής, αλλά στην προοπτική να ενταχθούν κι αυτά σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου που πρέπει να δημιουργηθούν. Αυτές οι Μονάδες Σχολικής Υγιεινής, δεν πρέπει να είναι ένας παιδίατρος με μία νοσηλεύτρια, αλλά ομάδα επιστημόνων που θα έχει σκοπό την εξέταση και των μαθητών, τη διαφώτιση μαθητών, γονιών, καθηγητών, αλλά τον έλεγχο όλου του σχολικού και άμεσου εξωσχολικού περιβάλλοντος.

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ