Τρίτη 7 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
"Υποπτη" στασιμότητα απαλλοτρίωσης

Από το 1993 εκκρεμεί η διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης οικοπέδου για τη στέγαση δύο σχολείων. Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Αγανάκτηση σε γονείς, μαθητές και καθηγητές του Δήμου Περιστερίου προκαλεί η στασιμότητα της διαδικασίας απαλλοτρίωσης του οικοδομικού τετραγώνου που περιβάλλεται από τις οδούς Εθνικής Αντίστασης, Πελοπίδα, Φερρών και Αγίου Πολυκάρπου στο Περιστέρι, προκειμένου να χτιστεί σχολείο. Το πρόβλημα επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ και Γερ. Αραβανής.

Το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο, έκτασης 3.600 τετραγωνικών μέτρων, με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας έχει χαρακτηριστεί από το 1993 ως χώρος αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για την ανέγερση διδακτηρίων του 14ου και 18ου Γυμνασίου Περιστερίου. Στην ίδια έκταση έχει μισθωθεί το ένα μέρος για τη στέγαση του 13ου Γυμνασίου και το υπόλοιπο για τη στέγαση ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου. Η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Περιστερίου διαμαρτύρεται εντονότατα και καταγγέλλει τις προσπάθειες παρεμπόδισης και ίσως και ματαίωσης της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του οικοπέδου.

Οπως αναφέρουν οι δύο βουλευτές, οι προσπάθειες αυτές προέρχονται κυρίως από τον επιχειρηματία - ιδιοκτήτη των εκπαιδευτηρίων, με τη στήριξη διάφορων πολιτικών και εκκλησιαστικών παραγόντων. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το Μάρτη του 1995 ο μητροπολίτης Περιστερίου είχε στείλει σχετική επιστολή στον υπουργό Παιδείας, στην οποία χαρακτηρίζεται η πρόθεση ανέγερσης από τον ΟΣΚ ως "κατάχρηση της κρατικής εξουσίας" και ως αιτία "δημιουργίας μεγάλης κοινωνικής αναταραχής" και η μεταφορά σε άλλο χώρο του ιδιωτικού Γυμνασίου και Λυκείου ως "εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα για το Περιστέρι".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαν υποβάλει σχετική ερώτηση και τον περασμένο Νοέμβρη, στην οποία το υπουργείο Παιδείας είχε απαντήσει ότι προχωρά η διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και βρίσκεται στο στάδιο καθορισμού μονάδας αποζημίωσης στο Πρωτοδικείο Αθήνας. Οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου, όμως, που θέλουν να το παραχωρήσουν όλο στο δημόσιο, αναφέρουν σε επιστολή τους προς τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου, ότι δύο φορές έχει αναβληθεί η σχετική συζήτηση στο δικαστήριο μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν, όχι μόνο από τον επιχειρηματία, αλλά και με τη συνδρομή του υπουργείου Παιδείας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν γιατί παρατηρείται αυτή η καθυστέρηση και αν τελικά θα γίνει η αναγκαστική απαλλοτρίωση, αν έχει εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο η υπόθεση αυτή για τον καθορισμό μονάδας. Επίσης, ρωτούν πότε θα ξεκινήσουν οι μελέτες για το 13ο και 18ο Γυμνάσιο και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανέγερσης των νέων σχολικών κτιρίων και τι απαντούν στις καταγγελίες των γονιών για παρεμπόδιση της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ