Τρίτη 7 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα βάσανα του "Θρύλου"

"Παίκτες πουλημένοι, ο "Θρύλος" δεν πεθαίνει". Το σύνθημα αυτό που ακούγεται, πλέον, κάθε Κυριακή στο Καραϊσκάκη"κι αλλαχού, αφορά - όπως όλοι θα γνωρίζετε - στον Ολυμπιακό. Και εμπεριέχει διπλό μήνυμα: Πρώτον, υποδηλώνει ότι παρά την άσχημη - ή, για να μην αυτοπαρηγορούμαστε, την απαράδεκτη και προσβλητική, (άκου 0 - 3 από το "Απολλωνάκι"!) - πορεία της στο φετινό πρωτάθλημα, (τι το φετινό, δηλαδή, που επί δέκα συναπτά έτη βαδίζουμε από αποτυχία σε αποτυχία), η ομάδα παραμένει "θρύλος". Δεύτερον, υπονοεί ότι για το κατάντημά της φταίνε οι παίκτες.

Κι αν το πρώτο μήνυμα μπορεί να το αποδεχτεί κάποιος αναλογιζόμενος τα κλέη του παρελθόντος, ("περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις"), για το δεύτερο θα πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικός, καθότι μου φαίνεται ότι δεν είναι οι παίκτες που φταίνε ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτοί.

Ως πότε, βρε αδελφέ, θα "βαράμε το σαμάρι για να πονέσει το γομάρι"; Αλλού υπάρχουν οι μεγάλες ευθύνες και δη πολύ ψηλά, διότι "το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι".

Αντιλαμβάνομαι, αγαπητοί αναγνώστες, ότι προκαλεί, τουλάχιστον, απορία - αν όχι και θυμό, ιδιαίτερα στους "παναθηναϊκούς" - η αναφορά των σημερινών "Διακριτικών" στα βάσανα του "Θρύλου".

Αλλά, μη βιαστείτε να με καταδικάσετε, αποδίδοντάς μου το χαρακτηρισμό του "χούλιγκαν". Μην προτρέξετε να πείτε "εδώ ο κόσμος χάνεται, βαρκούλες αρμενίζουν", υπενθυμίζοντάς μου ότι η λιτότητα "καλά κρατεί", η ανεργία εξελίσσεται σε κοινωνική συμφορά, η ακρίβεια θεριεύει, η TV διαβρώνει τα πάντα, οι Τούρκοι απειλούν το Αιγαίο, ο Κλίντον και η ΕΕ υπονομεύουν το μέλλον της Ελλάδας.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, λοιπόν, σπεύδω, εκ προοιμίου, να δηλώσω ότι και εξ ιδίων και ως υποπτευόμενος πολίτης, νιώθω και γνωρίζω τ' ανωτέρω προβλήματα και τις επιπτώσεις που έχουν στον εργαζόμενο, τον φτωχό, αδύνατο κι αδικημένο Ελληνα.

Ομως - όσο κι αν σας φανεί περίεργο - τα βάσανα του "Θρύλου" προσιδιάζουν με τα "βάσανα" του ΠΑΣΟΚ κι, ως εκ τούτου, η αναφορά μου σ' αυτά, εμπεριέχει και... πολιτικόν μήνυμα. Καθότι, δεν μπορώ να δεχτώ πως, για τη σημερινή "ανακατωσούρα" στο κυβερνών κόμμα - το οποίο, όπως ο Ολυμπιακός οδεύει από αποτυχία σε αποτυχία - ευθύνονται οι "παίκτες" και μόνο (όπως ισχυρίζονται τα ΜΜΕ) κι όχι τ' αφεντικά τους. Δεν μπορώ, δηλαδή, ν' αποδεχτώ πως για τη λιτότητα - την οποία τώρα "καταγγέλλει" ακόμα και το "ΒΗΜΑ" - ευθύνονται μόνο ο Σημίτης και οι... άμοιροι Παπαντωνίου και Παπαδόπουλος κι όχι τ' αφεντικά της ΕΕ, των πολυεθνικών και της ντόπιας οικονομικής ολιγαρχίας, (η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, έχει απλώσει τα πλοκάμια της και στο ποδόσφαιρο).

Οχι, βεβαίως, ότι δεν ευθύνονται και οι κυβερνήσεις - οι "παίκτες" και της σημερινής, όπως και της προηγούμενης της ΝΔ, "δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους" κι "αλληλοτρώγονται" μεταξύ τους - αλλά είναι φανερό πως το "σύστημα που ακολουθιέται μέσα στο γήπεδο", το καθορίζουν οι Βρυξέλλες και οι ΗΠΑ.

Ομως, για να μην παρεξηγηθώ - και πάλι - σπεύδω να δηλώσω πως, ναι μεν "ο "Θρύλος" δεν πεθαίνει", αλλά για το μέλλον της Ελλάδας, αν και εφόσον συνεχιστεί η πολιτική υποταγής στα ξένα αφεντικά, δεν εγγυώμαι...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ