Τρίτη 7 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θανατηφόρο χάσμα

Πληθαίνουν τα ανησυχητικά στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) για τις δραματικές εξελίξεις στην υγεία των κατοίκων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Τώρα ανακοινώθηκε ότι τα τελευταία χρόνια μειώνεται συνεχώς το προσδόκιμο ζωής στην Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία, γεγονός που, "κυρίως, οφείλεται στη ραγδαία επιδείνωση της υγείας στα 15 νεοσύστατα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ και σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης". Η διαφορά του προσδόκιμου, που αποκτά διαστάσεις χάσματος, έφτασε, ήδη, τα έξι χρόνια.

Πριν από ένα μήνα πάλι η ΠΟΥ είχε διαπιστώσει μια απίστευτη έξαρση των λοιμωδών νόσων (χολέρα, διφθερίτιδα, φυματίωση και τα αφροδισιακά) στην Ανατολική Ευρώπη. Η διφθερίτιδα, λόγου χάρη, είχε σχεδόν εξαλειφθεί στην πρώην ΕΣΣΔ, αλλά το 1994 τα κρούσματα εκτινάχτηκαν στις 45.000. Την ερμηνεία αυτής της δραματικής εξέλιξης την έδωσε ο διευθυντής της ΠΟΥ στην Ευρώπη, Τζο Ασβαλ. "Τα συστήματα υγείας, είπε, ήταν κρατικά, με συνέπεια την κατάρρευση και των υπηρεσιών πρόληψης νοσημάτων, που ήταν ικανοποιητικού επιπέδου στην πρώην ΕΣΣΔ".

Η επιδείνωση της κατάστασης είναι ραγδαία για τους λαούς των χωρών αυτών. Τόσο ραγδαία, που το χάσμα ανάμεσα σε εκείνο που χάθηκε, εξαιτίας της ανατροπής των σοσιαλιστικών καθεστώτων, και την επιχείρηση της καπιταλιστικής παλινόρθωσης εμφανίζεται ακόμα και με τη μορφή του ίδιου του θανάτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ