Τρίτη 7 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στα χνάρια της Αθήνας

Παγιδευμένοι σε μια μικροπολιτική, ψηφοθηρική λογική, οι εκάστοτε εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν ασχολήθηκαν ποτέ στα σοβαρά με το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα τη σημερινή εκρηκτική κατάσταση. Στη Θεσσαλονίκη, 16 χρόνια τώρα, το πρόβλημα παραμένει άλυτο, η χωματερή Ταγαράδων ήδη θεωρείται κορεσμένη, ενώ αναμένονται κι εδώ, όπως στην Αθήνα, αδιέξοδες καταστάσεις στους αμέσως επόμενους μήνες.

Με τα δεδομένα αυτά αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα η ημερίδα για τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και τα Νοσοκομειακά Απορρίμματα, που πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Συνδέσμου ΟΤΑ Μακεδονίας - Θράκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από τους εισηγητές της ημερίδας:

- Οι χώροι μη ελεγχόμενης εναπόθεσης απορριμμάτων σ' όλη τη χώρα φτάνουν τους 3.000.

- Μόνο στην Αττική, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΥΠΕΧΩΔΕ, υπάρχουν 32 παρόμοιοι χώροι που καταλαμβάνουν έκταση 650 στρεμμάτων.

- Στη χώρα μας παράγονται κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο τόνοι απορριμμάτων και για την υποδοχή τους λειτουργούν περί τις 52 χωματερές, πολλές από τις οποίες είναι ήδη κορεσμένες και κατά συνέπεια και επικίνδυνες.

- Περισσότερες από 43 χωματερές είναι οι χώροι εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων στο Νομό Θεσσαλονίκης και άλλοι τόσοι βιομηχανικών, που λειτουργούν ανεξέλεγκτα και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

- Τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρουν ότι σε σχέση με τα νοσοκομειακά απόβλητα, μόνο το 37% των νοσηλευτικών ιδρυμάτων έχουν αποτεφρωτικό κλίβανο, που όμως δεν είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

- Σοβαρός κίνδυνος υπάρχει για την υγεία των εργαζομένων στη διάθεση των απορριμμάτων, που προέρχονται από την επαφή ή εισπνοή επικίνδυνων ουσιών, από ατυχήματα που οφείλονται στο χρησιμοποιούμενο τεχνικό εξοπλισμό κλπ.

Οπως τόνισε ο Κων. Αλιβάνης,από το Σύνδεσμο ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, παρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους υγειονομικής ταφής, πολύ λίγα έχουν θεσμοθετηθεί από την πολιτεία για την προστασία της υγείας τους.

Μιλώντας στην ημερίδα ο ειδικός γιατρός Π. Ζαφειρόπουλος επισήμανε ότι υπάρχει διεθνής και ελληνική εμπειρία, σύμφωνα με την οποία οι λύσεις των προβλημάτων της δημόσιας υγείας, όπου δόθηκαν και στο βαθμό που δόθηκαν, προήλθαν από δημόσιους και κοινωνικοποιημένους φορείς. Μόνο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, έχουν πιθανότητα να οργανώσουν υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας της εργασίας που να προσεγγίζουν τις σύγχρονες ανάγκες, πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ