Πέμπτη 25 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανεκπαιδευτική απεργία στις 8 του Μάη

Δάσκαλοι και καθηγητές σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία απεργούν για αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και του εκπαιδευτικού

Εστω και στα τέλη της φετινής σχολικής χρονιάς, οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης αποφάσισαν την πραγματοποίηση κοινών αγωνιστικών κινητοποιήσεων με κοινό διεκδικητικό πλαίσιο, με στόχο την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και του εκπαιδευτικού.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης στις 8 του Μάη και συλλαλητηρίων σε πόλεις όλης της χώρας. Εκτός από την ΑΘήνα και τη Θεσσαλονίκη, συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Κοζάνη, Λάρισα, Γιάννενα, Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδο και Σύρο.

Επίσης, όπως αποφάσισαν και οι τρεις Ομοσπονδίες, στο διάστημα από 29 Απρίλη μέχρι και τις 17 Μάη θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις με τη συνεργασία κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων στις πρωτεύουσες όλων των νομών, με σκοπό την από κοινού δράση για την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Σ' αυτά τα πλαίσια θα πραγματοποιηθεί στις 29 Απρίλη σύσκεψη στα γραφεία της ΟΛΜΕ με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, των ομοσπονδιών γονέων του Λεκανοπεδίου της Αττικής, καθώς και φορέων του συνδικαλιστικού κινήματος.

Το διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν οι εκπαιδευτικοί είναι η αύξηση των δαπανών για την παιδεία με στόχο το 15% του κρατικού προϋπολογισμού, θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες με το σύστημα της επετηρίδας, στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και μια σειρά άλλα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

"Η εκπαίδευση έχει γίνει κτήμα των λίγων και εκλεκτών εξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησης, που ακολουθείται απέναντι στη δημόσια δωρεάν παιδεία", τόνισε στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τ. Παπαχαραλάμπους, ενώ κάλεσε τους "εδρεύοντες στο μέγαρο της οδού Μητροπόλεως (σ.σ. στεγάζεται το υπουργείο Παιδείας) να ξεφύγουν από την απραξία στην οποία έχουν περιέλθει".

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Γ. Κατρίνης, σημείωσε ότι παρ' όλες τις συνεχείς εξαγγελίες όλων των κυβερνήσεων πως η παιδεία αποτελεί πρώτη εθνική προτεραιότητα, στην πράξη κανείς δεν έχει κάνει κάτι το ουσιαστικό για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημαγωγία και αποπροσανατολισμός (2009-02-04 00:00:00.0)
Κοινή «συντεχνιακή» και «συναινετική» δράση; (2003-08-30 00:00:00.0)
Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο (1997-09-11 00:00:00.0)
ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ για δημόσια - δωρεάν παιδεία (1997-09-02 00:00:00.0)
Ολοι στο συλλαλητήριο της Πέμπτης (1997-08-23 00:00:00.0)
Πανεκπαιδευτικός αγώνας η απάντηση (1996-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ