Πέμπτη 25 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χορεύουν τα ποντίκια...

Εξαιρετικά εύστοχη αποδείχτηκε η ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ προς τα σχετικά υπουργεία για το ύψος των χρηματοδοτήσεων του Μεγάρου Μουσικής (ΜΜ) του κ. Λαμπράκη. Με την απάντηση που υποχρεώθηκε να δώσει στη Βουλή η κυβέρνηση, αν και απαντά ουσιαστικά στα μισά ερωτήματα που τέθηκαν, αποδεικνύεται πόσο αφειδώς ρέει το δημόσιο χρήμα προς το ΜΜ και πόσο ανενδοίαστα οι ελληνικές κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας συναγωνίζονται ποια θα φανεί περισσότερο "απλόχερη" στον κύριο αυτόν.

Με την απάντηση αποκαλύφθηκε ότι:

  • Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (ΥΠΕΘΟ) έχει δώσει συνολικά 4,3 δισεκατομμύρια, από τα οποία (το 1988 τρία δισ. για αποπεράτωση).
  • Το υπουργείο Πολιτισμού σε μια 7ετία (1989 - 1995) έδωσε για "ολοκλήρωση" της αποπεράτωσης (!) 19 δισεκατομμύρια.
  • Το ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσε τη διετία 1993 - 94 2,5 δισ. για "απαλλοτρίωση οικοπέδου και την κατασκευή σταθμού αυτοκινήτων", όπως φαίνεται για κάποιο κομμάτι γης που δεν ήταν δημόσιο, ώστε να του το χαρίσει ανέξοδα...

Το τρίτο ερώτημα πόσα δίνονται για λειτουργικά έξοδα κάθε χρόνο και το τέταρτο σε πόσα προγράμματα της ΕΕ φρόντισαν να εντάξουν το ΜΜ, ώστε να αξιοποιήσει και τα χρήματα του Πακέτου Ντελόρ, δεν απαντήθηκαν...

Με την ευκαιρία που θα επανέλθουν, ώστε να ολοκληρωθεί η απάντηση αναρωτιόμαστε μήπως πρέπει να ερωτηθούν και τα υπόλοιπα υπουργεία (Παιδείας, Υγείας, Εθνικής Αμυνας κλπ.), για να διαπιστωθεί αν τα "τζίνια" του μεγαλοεκδότη έχουν καταφέρει να εντάξουν και σ' αυτά κάποια κονδύλια για το Μέγαρο.

Οσο για τα προγράμματα της ΕΕ που μετά από πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και με αδρά συμμετοχή της, θα χρηματοδοτήσουν τον κ. Λαμπράκη, είναι ήδη δύο γνωστά: Το πρώτο έχει πρόσχημα το γκαράζ του Μεγάρου Μουσικής, πέντε δισ. με ελληνική συμμετοχή 50%. Το δεύτερο, με το βαρύγδουπο τίτλο,"Συνεδριακό - Πολιτιστικό Κέντρο Αθηνών" (!), έξι δισ. με ελληνική συμμετοχή 45%. Αποκλειστικός διαχειριστής αυτών των 11 δισ. έως το 1988 ήταν ο κ. Λαμπράκης!

Βέβαια, στο ίδιο πρόγραμμα υπάρχει και το αντίστοιχο Συνεδριακό του ΜΜ Θεσσαλονίκης, το οποίο, παρ' όλο που δεν έχει ούτε κτίριο, ούτε οικόπεδο θα απορροφήσει μέχρι το 1997 το ποσό των 8 δισεκατομμυρίων, αλλά αυτή είναι άλλη "επιχείρηση", "θυγατρική" που λένε!

Δυο λόγια για το Συνεδριακό του Μεγάρου Μουσικής στην Αθήνα, που όπως είναι γνωστό βασίζεται στην ευγενή φιλοδοξία του Λαμπράκη και των εκάστοτε υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, να χτιστεί μέσα στο Πάρκο Ελευθερίας καταστρέφοντάς το.

Αυτό, λοιπόν, το Συνεδριακό Κέντρο αποτέλεσε μεγάλο πονοκέφαλο στους υποτακτικούς του Λαμπράκη και κινδύνεψε για δαύτο, να μην εγκριθεί μέσα στο 1995 ολόκληρο το πρόγραμμα "Τουρισμός - Πολιτισμός", καθώς είχε ακυρωθεί από το Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το Διάταγμα Κατσιγιάννη και δεν εγκρίθηκε, όπως προσπάθησαν, το νέο και παρόμοιο διάταγμα Λαλιώτη από το Θερινό της Τμήμα.

Ετσι εξηγείται η πιλάλα του ΣτΕ το φθινόπωρο να εγκρίνει αυτό το διάταγμα και να καταπιεί την απαίτηση για σύννομη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που είχε ζητηθεί από το Θερινό Τμήμα.

Γι' αυτή τη ΜΠΕ, καθώς και για το ίδιο το διάταγμα Λαλιώτη, εκκρεμεί όπως είναι γνωστό προσφυγή της Συντονιστικής Επιτροπής για τη σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας στο ΣτΕ.

Το συμπέρασμα, για να επανέλθουμε στο ερώτημα των βουλευτών του ΚΚΕ είναι, αν και κρύβοντας τη μισή αλήθεια, πως η κυβέρνηση δεν ντρέπεται να ομολογεί στη Βουλή ότι διαθέτει κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμυρίων, πρώτα για να φτιάξει και μετά για να συντηρήσει την πολιτιστική φυσιογνωμία αυτού του κυρίου, αλλά και να τον παρουσιάζει σαν ευρηματικό και ευεργέτη. Οταν είναι γνωστό ότι την ίδια ώρα υποβαθμίζονται ελλείψει χρημάτων όλα τα κρατικά, πολιτιστικά μέσα με πρώτα την Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατικές Ορχήστρες κλπ. Οταν είναι ακόμα γνωστό ότι δεν προχωράνε τα αντιπλημμυρικά στο Λεκανοπέδιο, με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται σε λίμνη με την πρώτη βροχή. Οταν, τέλος, το πανάκριβο εισιτήριο αφήνει τους εργαζόμενους έξω από κάθε δραστηριότητα του ΜΜ.

Οποιος ακούει αυτή την εξωφρενική ιστορία θα έπρεπε κανονικά να απορεί πώς δεν έχει αποτελέσει κύριο θέμα στα λαλίστατα όντα της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, των εφημερίδων. Θα έπρεπε.

Ομως σ' αυτόν τον τόπο λίγοι δυστυχώς απορούν, καθώς η συνωμοσία της Σιωπής και η συνωμοσία της Κλοπής και των Ανταλλαγμάτων συναγωνίζονται επαξίως. Οι εργαζόμενοι, χαμένοι μέσα στην ανεργία, την εφορία, τα τιμολόγια με τις ταχυδακτυλουργίες των ΔΕΚΟ, την ακρίβεια και την αδυναμία του κράτους να εισπράξει τα χρωστούμενα δισ. από τους Βαρδινολάτσηδες, δεν απορούν. Ακόμα.Γι' αυτό χορεύουν τα ποντίκια...

Ρένα ΛΕΥΚΑΔΙΤΟΥ

Αρχιτέκτων

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βαφτίζει το "κρέας, ψάρι" ο Λαμπράκης! (1996-12-05 00:00:00.0)
Καταφεύγουν σε νομικίστικες ακροβασίες (1996-09-28 00:00:00.0)
Εισαγγελική έρευνα για τις παρανομίες (1996-09-07 00:00:00.0)
Προικοδοτούν και πάλι τον Λαμπράκη (1996-08-01 00:00:00.0)
"Να παρέμβει ο εισαγγελέας για το πάρκο Ελευθερίας" (1996-07-31 00:00:00.0)
Νέο "πανωπροίκι" 6 δισ. στο Μέγαρο (1996-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ