Πέμπτη 25 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
συνέντευξη

Του Παύλου Ορκόπουλου, μέλους του ΔΣ του ΣΕΗ, εκλεγμένου με τη Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών

Το ΣΕΗ έχει ανάγκη από ενότητα

- Η σύμπλευση των τριών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, "ΣΥΝ" και του Παπαγιάννη, είχε στόχο τον αποκλεισμό και μόνο της Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών (ΔΕΗ) από το προεδρείο και γιατί;

- Ασφαλώς. Και ο λόγος είναι πολύ απλός. Η ΔΕΗ αποδεδειγμένα ήταν, είναι και θα είναι η παράταξη που στέκεται με συνέπεια και ευθύνη στα προβλήματα και μόνο του κλάδου των ηθοποιών. Που διακρίνεται πάντα για τον αγωνιστικό της χαρακτήρα. Ενα χαρακτήρα, που, βέβαια, οι άλλοι και κυρίως οι "συνασπισμικοί" δεν εγκρίνουν, γιατί τον ονομάζουν "μη κόσμιο". Ο αγώνας, όμως, και οι διεκδικήσεις από όποιο κομμάτι του λαού και αν γίνονται, δε φορούν "κοστούμι", ούτε επιτυγχάνονται με "δημόσιες σχέσεις" και καθωσπρεπισμό. Αυτό που επιδιώκουν, η φιλοκυβερνητική παράταξη και η παράταξη "Κίνηση ηθοποιών" του "ΣΥΝ" είναι να μη συγκρουστούν με την κυβερνητική πολιτική απέναντι στους εργαζόμενους και τον πολιτισμό, αλλά και τα μεγαλοσυμφέροντα στα ΜΜΕ. Δε δικαιούνται, όμως, εξυπηρετώντας τα μικροκομματικά συμφέροντά τους, να αποκλείουν από το προεδρείο έναν συνδυασμό, ο οποίος κέρδισε τέσσερις έδρες και επομένως αποτελεί μια φωνή αγώνα, ικανή και δυνατή να υπερασπίσει τις ανάγκες των ηθοποιών και να αντισταθεί στις κυβερνητικές πολιτιστικές πολιτικές που εφαρμόζονται ειςβάρος του κλάδου. Τα τερτίπια των παρατάξεων αυτών για αποκλεισμό της ΔΕΗ, αλλά και της "ελεύθερης έκφρασης", αποδεικνύουν την αντιδημοκρατικότητα και τη διχαστική τακτική τους.

- Ο διχασμός είναι το μόνο, που δεν μπορεί να αντέξει ένα σωματείο, το οποίο πρέπει να στοχεύει στην επίλυση των οξυμένων προβλημάτων του κλάδου του.

- Σήμερα, και πάντα, το ΣΕΗ έχει ανάγκη να ενώσει τις προσπάθειες τόσο για την επίλυση των προβλημάτων, όσο και για την επανάκτηση του κύρους του, τη μαζικοποίηση και αναζωογόνησή του. Η αντισυναδελφική και αυταρχική αυτή νοοτροπία απογοητεύει και διώχνει τα μέλη του ΣΕΗ. Ο συμβιβασμός, η ηττοπάθεια, η διπροσωπία μόνο κακό κάνουν στο σωματείο. Τέτοιες πρακτικές απομονώνουν και θέτουν εκτός αγώνα υγιείς και συνεπείς δυνάμεις ικανές να ενισχύσουν το συνδικαλιστικό κίνημα. Ο κλάδος μας έχει ανάγκη από ενότητα και συνεργασία και όχι από διασπαστικές τακτικές. Δε θα μείνουμε απαθείς σε τέτοιες μεθοδεύσεις, που δεν προάγουν τη συσπείρωση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν όλους μας.

- Πώς μπορούν να πολεμηθούν αυτές οι διασπαστικές τακτικές;

- Μόνο με τον αγώνα, για τον οποίο ασφαλώς η παράταξή μας δε χρειάζεται καρέκλες και πόστα. Ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη για την υπεράσπιση των προβλημάτων του κλάδου μας και την αποκάλυψη του ρόλου τέτοιων πρακτικών. Ωστόσο δεν μπορούμε να μην καταδικάσουμε τους φορείς αυτής της λογικής που χωρίζουν τους συναδέλφους τους σε πράσινους, κόκκινους και μπλε. Τα προβλήματα έχουν το ίδιο χρώμα. Σε έκφραση διαμαρτυρίας απέναντι στη λογική τους, αποφάσισα να παραιτηθώ από το ΔΣ του ΣΕΗ, όχι, όμως, και από τις μάχες που θα δώσει η Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών.

Σ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ