Πέμπτη 25 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΒΙΚ - ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΛΥΒΙΑ
"Θα σας κάψω" απειλεί πάλι ο κουμπουροφόρος

Ο νέος ιδιοκτήτης της ΕΛΒΙΚ, Θ. Καρατζούνης, μετά τους πυροβολισμούς εναντίον κατοίκων των Μεγάλων Καλυβίων, απειλεί τώρα να κάψει το μαγαζί μέλους της Επιτροπής Αγώνα των Μεγαλοκαλυβιωτών, επειδή οι κάτοικοι διεκδικούν έκταση 500 στρεμμάτων που ανήκε στην κοινότητα και δόθηκε από την ΑΤΕ, μαζί με το εργοστάσιο, στους αγοραστές της επιχείρησης

Στον εισαγγελέα Τρικάλων κλήθηκαν να καταθέσουν χτες μέλη της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων των Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων και οι νέοι ιδιοκτήτες της Ελληνικής Βιομηχανίας Κρέατος (ΕΛΒΙΚ), για τα γνωστά επεισόδια που έλαβαν χώρα, τις τελευταίες μέρες κοντά στο χώρο της βιομηχανίας. Οπως καταγγέλλουν κάτοικοι του χωριού, ένας εκ των ιδιοκτητών της ΕΛΒΙΚ, πυροβόλησε εναντίον τους με καραμπίνα, προκειμένου να σταματήσουν τη διεκδίκηση 500 στρεμμάτων που ανήκαν στην κοινότητά τους και πουλήθηκαν κι αυτά μαζί με το εργοστάσιο στους ιδιώτες από την ΑΤΕ. Μάλιστα έχουν κατατεθεί δυο μηνύσεις, από τουςΔ. Κάβουρα και Ν. Κατσιούλα,στις οποίες αναφέρονται δυο περιστατικά που συνέβησαν στις 17 και 22 Απρίλη.

Στην πρώτη μήνυση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι στις 17-4-1996 προσήλθαν στο χώρο των επεισοδίων ο μηνυόμενος Θ. Καρατζούνης και ο Στ. Μπατάλας - ιδιοκτήτες της ΕΛΒΙΚ - με απειλητικές διαθέσεις και ο πρώτος σε έξαλλη κατάσταση απείλησε τους κατοίκους διά των φράσεων: "Ξέρετε ποιος είμαι εγώ; Εγώ έσπασα όλα τα εμπάργκο. Κουβαλάω 70 κιλά τρέλα. Φύγετε γιατί θα βγάλω το πιστόλι μου και θα γεμίσω το δρόμο με πτώματα"! Ταυτόχρονα πλησίασε το χέρι του στη δεξιά τσέπη του σακακιού του, που ήταν διογκωμένη. Οι κάτοικοι φοβισμένοι έσπευσαν ν' απομακρυνθούν.

Στη δεύτερη μήνυση αναφέρεται ότι στη 1 το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας 22 Απρίλη, ο Θ. Καρατζούνης έστρεψε εναντίον κατοίκων του χωριού μια καραμπίνα και πυροβόλησε εν ψυχρώ τρεις φορές, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα. Τους κάλυκες των φυσιγγίων της καραμπίνας συνέλεξε από τον χώρο του επεισοδίου ο αστυνομικός διευθυντής Τρικάλων.

Στον εισαγγελέα ο Θ. Καρατζούνης - ο οποίος, ας σημειωθεί δεν ήταν αρχικά ανάμεσα στους δυο αγοραστές της ΕΛΒΙΚ και εμφανίστηκε αργότερα σαν ιδιοκτήτης της επιχείρησης, παρά το γεγονός ότι στο συμβόλαιο πώλησης υπήρχε όρος να μην πουληθούν μετοχές της βιομηχανίας για 5 χρόνια - αρνήθηκε ότι πυροβόλησε κατά των κατοίκων του χωριού. Μάλιστα για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των Μεγαλοκαλυβιωτών - οι οποίοι διεκδικούν για λογαριασμό της κοινότητας 500 από τα 820 στρέμματα που κατέχει η ΕΛΒΙΚ - ο Θ. Καρατζούνης πρότεινε να δώσει στην κοινότητα 10 εκατομμύρια δραχμές. Για την πρόταση αυτή που τους μετέφερε ο εισαγγελέας, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα δήλωσαν ότι θα τη μεταφέρουν στη γενική συνέλευση των κατοίκων που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ, άφησαν, όμως, να εννοηθεί ότι θα επιμείνουν στις διεκδικήσεις τους.

Βγαίνοντας από το γραφείο του εισαγγελέα ο Θ. Καρατζούνης - ο οποίος είναι και πρόεδρος της ΠΑΕ Τρίκαλα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι και ιδιοκτήτης ενός ιπποφορβείου στο χωριό Λαζαρίνα Τρικάλων, χωρίς, όμως, να φαίνεται στα χαρτιά - ακούστηκε να λέει πως "μπορώ μ' ένα τηλέφωνο στην Αθήνα να "καθαρίσω" για την υπόθεση"!

Συνεχίζει τις απειλές

Στο μεταξύ, όπως καταγγέλλουν μέλη της Επιτροπής Αγώνα των Μεγαλοκαλυβιωτών, ο Θ. Καρατζούνης συνεχίζει τις απειλές σε βάρος τους. Συγκεκριμένα ο Θ. Σωτηρόπουλος κατήγγειλε στο "Ρ" ότι ο ιδιοκτήτης της ΕΛΒΙΚ πήγε, μαζί με τρία άλλα άτομα, στο μαγαζί του στα Τρίκαλα και απείλησε υπάλληλο ότι θα κάψει το μαγαζί!

Πάντως η Επιτροπή Αγώνα - η οποία χτες επισκέφτηκε τη Νομαρχιακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ από την οποία ζήτησε συμπαράσταση στην πάλη της - και οι κάτοικοι των Μεγάλων Καλυβίων, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, υπενθυμίζοντας ότι οι Μεγαλοκαλυβιώτες δε φοβήθηκαν τη χούντα και ξεσηκώθηκαν εναντίον της το 1969, αντιδρώντας στην απόφασή της να δεσμεύσει με το ζόρι την κοινοτική έκταση για να δημιουργηθεί η ΕΛΒΙΚ.

Και σαν να μην έφτανε το σκάνδαλο της πώλησης της ΕΛΒΙΚ, έρχεται τώρα και νέο σκάνδαλο, που βρίσκεται εν εξελίξει. Στις 24-3-96 οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης ζήτησαν από τη Νομαρχία Τρικάλων χρηματοδότηση μέσω του κανονισμού 866/90 της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας σε έγγραφό της προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο προτείνει να γίνει δεκτή η αίτηση. Πρόκειται για χρηματοδότηση 1,9 δισ. δραχμών από τον ΦΕΟΓΚΑ, επιδότηση 862 εκατομ. από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δανειοδότηση 375 εκατομ. από την Τράπεζα, ενώ οι ιδιοκτήτες δηλώνουν ότι θα διαθέσουν 1,05 δισ. δραχμές από ίδια κεφάλαια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από την ιδιωτικοποίηση προς το μοιραίο κλείσιμο (1999-06-24 00:00:00.0)
Προκαλούν οι ιδιοκτήτες της ΕΛΒΙΚ (1998-05-09 00:00:00.0)
Κουμποροφόρος επιχειρηματίας (1996-04-24 00:00:00.0)
Απέκλεισαν τη Νομαρχία Τρικάλων (1996-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ