Πέμπτη 25 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωριστές δίκες για τον Γ. Μπαλάφα

Το αίτημα του Γιώργου Μπαλάφα να συνεκδικαστούν δύο εκκρεμείς, συναφείς υποθέσεις του, ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να υπερασπιστεί καλύτερα τον εαυτό του, έπεσε στο κενό. Το Εφετείο αποφάσισε να τον δικάσει χωριστά, στις 6 Νοέμβρη 1996 για την υπόθεση της λεγόμενης "γιάφκας Καλαμά" και στις 20 Γενάρη 1997 για την υπόθεση της δολοφονίας του εισαγγελέα Γ. Θεοφανόπουλου. Σχετικά με την πρώτη υπόθεση, του έχει επιβληθεί πρωτόδικα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η ποινή της 10ετούς κάθειρξης (ο εισαγγελέας Πρ. Λεκκός είχε προτείνει την αθώωσή του), ενώ για τη δεύτερη υπόθεση η απόφαση του πρωτοβάθμιου κακουργιοδικείου ήταν απαλλαχτική. Ομως, η Εισαγγελία Εφετών άσκησε έφεση υπέρ του νόμου μετά από σχετική αναφορά του εισαγγελέα της έδρας Στ. Μαντακιοζίδη και προφορική παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου...

Υπέρ της συνεκδίκασης των παραπάνω υποθέσεων είχαν ταχθεί εκατοντάδες επώνυμοι πολίτες της χώρας μας, εκπρόσωποι κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικές οργανώσεις, διανοούμενοι, καλλιτέχνες κ.ά. Βέβαια, η συμπάθεια της κοινής γνώμης στο πρόσωπο του Γ. Μπαλάφα ουδόλως απασχολεί το δικονομικό "πρωτόκολλο" και τη δικαστική αρχή που το τηρεί κατά γράμμα. Ετσι, η συνεκδίκαση λόγω συνάφειας εναπόκειται πλέον στην κρίση του Πενταμελούς Εφετείου, το οποίο θα τον δικάσει το Νοέμβρη για την υπόθεση Καλαμά.

Ωστόσο, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Γ. Μπαλάφα, με το σκωπτικό τίτλο "Σιγά την έκπληξη", κυκλοφόρησε χτες δελτίο Τύπου, στο οποίο κάνει λόγο για "δικαστική χούντα" και επιτίθεται στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασ. Κόκκινο, χαρακτηρίζοντάς τον "άξιο εκπρόσωπο των Αμερικανών". Τονίζει δε ότι "μια μόλις βδομάδα μετά τις δηλώσεις του για "εκκρεμείς υποθέσεις τρομοκρατίας και επιείκεια της Δικαιοσύνης" ενεργοποιεί το δικαστικό του μηχανισμό, υπογράφονται τα πρακτικά της δίκης του περασμένου Νοέμβρη από τον πρόεδρο Εφετών κ. Μαυρογένη και προσδιορίζονται ξεχωριστές ημερομηνίες εκδίκασης των εφέσεων, ώστε να ακυρώνεται έμπρακτα το αίτημα της υπεράσπισης του Γ. Μπαλάφα για συνεκδίκαση. Αίτημα που σκοπό έχει να θέσει το πλαίσιο για την πραγματοποίηση μιας στοιχειωδώς τίμιας δίκης, στην οποία θα εξετάζεται το σύνολο των υποθέσεων του Γ. Μπαλάφα".

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης προγραμματίζει για τον ερχόμενο μήνα συγκέντρωση - συναυλία στο κέντρο της Αθήνας για τον Γ. Μπαλάφα και τον Παλαιστίνιο αγωνιστή Μοχάμεντ Χαμντάν. Τις επόμενες μέρες οι συνήγοροι υπεράσπισης του Γ. Μπαλάφα αναμένεται να καταθέσουν αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ