Πέμπτη 25 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Ατέλειωτος Γολγοθάς το οικιστικό

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, αν και έχει δεσμευτεί, καθυστερεί τη νομοθετική ρύθμιση για την οριστική λύση του χρόνιου οικιστικού προβλήματος του Ανω Περάματος. Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γερ. Αραβανής και Δ. Κουμπούρης. Ρωτούν, επίσης, τι θα γίνει με τις εγκαταστάσεις των εταιριών πετρελαιοειδών

Τέλος δεν έχει ο Γολγοθάς των κατοίκων του Ανω Περάματος. Η οριστική λύση του χρόνιου οικιστικού προβλήματος της περιοχής, η οποία εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης μόλις το Σεπτέμβρη του '93, αν και έχει μεθοδευτεί εδώ και ένα περίπου χρόνο, καθυστερεί αδικαιολόγητα εξαιτίας των ελλείψεων και των ασαφειών που διαπιστώθηκαν στο σχετικό νόμο.

Το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, αν και είχε δεσμευτεί να προωθήσει άμεσα διορθωτική νομοθετική ρύθμιση, καθυστερεί διαιωνίζοντας το "οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει στο Δήμο Περάματος", όπως σημειώνουν σε χτεσινή τους ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό, που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής και Δ. Κουμπούρης.

Ετσι, όσο καθυστερεί η διευθέτηση των ζητημάτων της εισφοράς σε γη και του τρόπου χορήγησης των παραχωρητηρίων, 1.300 οικογένειες συνεχίζουν να ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες στα 700 στρέμματα της περιοχής, ενώ την ίδια στιγμή απειλείται γενική τσιμεντοποίησή της από καταπατητές, που επιχειρούν να καταλάβουν, καθώς έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης, τους ελεύθερους χώρους της πλαγιάς του Σχιστού, όπου έχει αναπτυχθεί ο συνοικισμός του Ανω Περάματος.

Παράλληλα, δεν μπορεί και ο δήμος να ξεκινήσει τα έργα υποδομής, που χρειάζονται στην περιοχή. "Η κατάσταση θα χειροτερέψει" προειδοποιούν, τόσο απ' το δήμο όσο και οι κάτοικοι της πόλης, αν δε λυθεί σύντομα το πρόβλημα της απόδοσης των παραχωρητηρίων στους κατοίκους του Ανω Περάματος, αλλά κυρίως αν δε δοθούν τα αναγκαία κονδύλια στο δήμο για να προχωρήσει στην πολεοδόμηση της περιοχής, καθώς είναι αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις της κλίσης του εδάφους, δρόμοι, πλατείες και κατασκευή δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης. "Να μη γίνει και στο Ανω Πέραμα, σημειώνουν στο δήμο της πόλης, ό,τι έγινε στο Κάτω, το οποίο εντάχθηκε στο σχέδιο το 1960, αλλά 36 ολόκληρα χρόνια μετά, το 1996, δεν έχει ακόμη ολοκληρωμένα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης".

Στο μεταξύ, με άλλη ερώτησή τους, προς την υπουργό Ανάπτυξης αυτή τη φορά, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής και Δ. Κουμπούρης καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει τι σκοπεύει να κάνει με τις εγκαταστάσεις των εταιριών αποθήκευσης και εμπορίας πετρελαιοειδών που βρίσκονται στο Πέραμα. Σύμφωνα με τη μελέτη μετεγκατάστασης των εταιριών, που έχει προ πολλού ολοκληρωθεί και έχουν αποδεχτεί τόσο το υπουργείο Βιομηχανίας όσο και ο δήμος, προβλέπεται χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης που θα ολοκληρωθεί το 2001, καθώς και ίδρυση φορέα μετεγκατάστασης ως το τέλος του 1995. Ο φορέας αυτός τέσσερις μήνες μετά την εκπνοή της προθεσμίας συγκρότησής του δεν έχει συσταθεί, τη στιγμή μάλιστα που αντί να συρρικνώνονται σταδιακά, εταιρίες - όπως η ΕΤΕΚΑ - που ήταν ανενεργείς, επαναλειτουργούν και επεκτείνονται. Εκτός και αν επιχειρηθεί κι εδώ ό,τι πάνω - κάτω έγινε με το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι!

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, αν και έχει δεσμευτεί, καθυστερεί τη νομοθετική ρύθμιση, για την οριστική λύση του χρόνιου οικιστικού προβλήματος του Ανω Περάματος. Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Αραβανής και Δ. Κουμπούρης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ