Πέμπτη 25 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
7Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Ολοκληρώθηκε με ομόφωνο ψήφισμα

Ολοκληρώθηκαν χτες το απόγευμα οι εργασίες του 7ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων με την εκλογή νέου ΔΣ.

Εκλέχτηκαν οι Δ. Γόγολος (76 ψήφοι), Γ. Παπατσίμπας (76), Α. Μαγουλάς (75), Α. Σπυράκος (75), Δ. Φίλος (75), Δ. Κυριαζίδης (74), Π. Σαπουνάκης (74), Ν. Μπαράς (73), Κ. Σιούγκας (69), Δ. Σχοινάς (69), Χ. Φωτόπουλος (68), Α. Ρίζος (67), Κ. Αντωνίου (64), Π. Δημούτσης (64), Χ. Ψωμιάδης (61), Γ. Μπελεβόνης (58), Γ. Βασιλάκος (50), Π. Αβράμης (44), Α. Κόγκας (42), Ν Ουρανός (41) και Θ. Χήρας (40). Οι 14 από αυτούς φέρονται να υποστηρίζουν για τη θέση του προέδρου τον Δ. Κυριαζίδη.

Παρά τις εντάσεις των πρώτων ημερών, οι 235 σύνεδροι ενέκριναν τελικά ομόφωνα ένα ψήφισμα, το οποίο σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το διεκδικητικό του πλαίσιο ανταποκρίνεται στις επιθυμίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των αστυνομικών.

"Εχοντας υπόψη, σημειώνεται στο ψήφισμα, ότι ο ελληνικός λαός απαιτεί τη λειτουργία μιας σύγχρονης, δημοκρατικής και αποτελεσματικής Αστυνομίας, ανθρώπινης στη λειτουργία της και στις σχέσεις της με τον πολίτη, ο αστυνομικός πρέπει να αποτελεί υπόδειγμα με την υπεύθυνη, δημοκρατική, έντιμη και ανθρωπιστική συμπεριφορά του στην υπηρεσιακή και κοινωνική του ζωή. Ο συνδικαλισμός κατοχυρώθηκε στο χώρο μας με αγώνες και θυσίες, ενώ η δηλωμένη συμπαράσταση του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας δημιουργεί νέες προϋποθέσεις και δυνατότητες για να αναδείξουμε τον κοινωνικό ρόλο της Αστυνομίας και να επιλύσουμε τα θεσμικά και οικονομικά μας προβλήματα. Επιβάλλεται να αγωνιστούμε ενωμένοι, χωρίς προκαταλήψεις και αποκλεισμούς για ένα μαζικό, διεκδικητικό, ακομμάτιστο και ακηδεμόνευτο συνδικαλιστικό κίνημα στην Αστυνομία".

Στο διεκδικητικό πλαίσιο ξεχωρίζει ο στόχος για τον προσανατολισμό της Αστυνομίας στη δίωξη του εγκλήματος και για την προσφορά κοινωνικού έργου, η τροποποίηση του άρθρου 30 του Ν. 1264/82 περί συνδικαλισμού των αστυνομικών, προκειμένου να διασφαλιστούν πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα, όπως είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα και για τους άλλους δημόσιους υπάλληλους, η κατάργηση των διατάξεων του ιδρυτικού νόμου της Αστυνομίας που αναφέρονται στο στρατιωτικό χαρακτήρα της Αστυνομίας, η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των νομαρχιακών αστυνομικών επιτροπών με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των πρωτοβάθμιων σωματείων κλπ.

Για την προστασία του προσωπικού από τις αυθαιρεσίες της διοίκησης ζητούν συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων στα συμβούλια κατατάξεων, μεταθέσεων, κρίσεων και προαγωγών, στα πειθαρχικά συμβούλια και στα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης ζητούν να ληφθούν πρακτικά μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς, άμεση εκδίκαση των υποθέσεων και αποπομπή των υπαιτίων από το σώμα.

Στις θεσμικές αλλαγές περιλαμβάνονται η τροποποίηση του πειθαρχικού δικαίου και η συμμετοχή δικηγόρου στις πειθαρχικές δίκες, η αναθεώρηση του καθεστώτος κρίσεων και προαγωγών, η μοριοποίηση των μεταθέσεων και άλλα.

Το ψήφισμα περιλαμβάνει επίσης πακέτο προτάσεων για την οικονομική ανακούφιση του αστυνομικού προσωπικού, το οποίο δεν αποκλείεται να ξανακατέβει στους δρόμους, αν διαπιστωθεί ότι είναι παγίδα το περιβόητο νέο μισθολόγιο. Οι αστυνομικοί ζητούν άμεση καταβολή των δεδουλευμένων (αποζημιώσεις για αποσπάσεις, εκτός έδρας κλπ), ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, βελτίωση του ασφαλιστικού καθεστώτος για όσους κατατάχθηκαν μετά το 1983, εφαρμογή στην πράξη του πενθημέρου, απασχόληση σε εσωτερικές υπηρεσίες όσων έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους και το επιθυμούν κλπ.

Το συνέδριο αποφάσισε τέλος να διεκδικήσει την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την εισαγωγή ιδιωτών στην Αστυνομία μόνο ως αστυφυλάκων μέσω των πανελλήνιων εξετάσεων (νόμος Παπαθεμελή), ενώ για την εισαγωγή στη Σχολή Αξιωματικών θεωρεί ότι πρέπει να γίνεται διαγωνισμός σε μαθήματα ποινικού - αστυνομικού ενδιαφέροντος, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΠΟΑΣΥ.

Στο μεταξύ, απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο η προσφυγή του Σωματείου της Θεσσαλονίκης, οι αντιπρόσωποι του οποίου αποκλείστηκαν από το συνέδριο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση για συνδικαλιστικά ζητήματα (2008-01-18 00:00:00.0)
Πορεία αστυνομικών υπαλλήλων (2000-12-06 00:00:00.0)
Συγκέντρωση πυροσβεστών αύριο (1997-06-10 00:00:00.0)
Αποκλειστική η ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ (1997-05-24 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ (1997-01-30 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις οι αστυνομικοί (1996-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ