Σάββατο 24 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Αποκλειστική η ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα κατά τη συζήτηση χτες στη Βουλή Επερώτησης της ΝΔ

Την αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί, υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,μιλώντας χτες στη Βουλή κατά τη συζήτηση Επερώτησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κομμουνιστής βουλευτής επέκρινε επίσης τους δύο εταίρους του δικομματισμού για την υποκρισία που επιδεικνύουν, αφού όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση εμφανίζονται ως αστυνομοπατέρες - με πολλές σωστές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης - ενώ όταν βρεθούν στην κυβέρνηση παθαίνουν αμνησία και ακολουθούν την πεπατημένη που προηγουμένως στηλίτευαν.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση της Αστυνομίας, ο Στρ. Κόρακας τόνισε ότι δεν είναι καλή και μάλιστα παρουσιάζει μια πολύ διδακτική αντίφαση. "Είναι γεγονός - είπε - ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, σε τεχνολογικό εξοπλισμό και κυρίως οι ελλείψεις αυτές αφορούν σε κείνους τους τομείς για τους οποίους ο ελληνικός λαός πληρώνει την Αστυνομία για τη φύλαξή του από το οργανωμένο έγκλημα, την προστασία της περιουσίας του κλπ., ενώ αντίθετα άλλοι τομείς της Αστυνομίας, όπως είναι τα ΜΑΤ, τα ΕΚΑΜ, τα ΥΜΕΤ, είναι αρτιότατα εξοπλισμένοι, επαρκέστατοι σε εξοπλισμό, σε προσωπικό, σε εκπαίδευση. Κι αυτό γιατί αυτά τα σώματα έχουν ως κύρια αποστολή τους - για να μην πω αποκλειστική - τη δίωξη του λαϊκού κινήματος". Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης επικριτικά στο γεγονός ότι όταν υπάρχει λαϊκή κινητοποίηση η Βουλή είναι φρακαρισμένη από τα ΜΑΤ. "Γιατί συμβαίνει αυτό - ρώτησε. Για ποιους. Περιμένουν τους συνταξιούχους, που θα έρθουν να ζητήσουν ένα ξεροκόμματο παραπάνω, τους εργαζόμενους των ΕΛΤΑ, τους εκπαιδευτικούς κλπ., δηλαδή τον "εχθρό" λαό".

Αναφερόμενος στα ειδικότερα προβλήματα των αστυνομικών, ο κομμουνιστής βουλευτής μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

- Σε ό,τι αφορά το μισθολογικό, η κατάσταση είναι απαράδεκτη, ενώ η κυβέρνηση με την πολιτική της επαναφέρει την επιδοματική πολιτική για να αντιμετωπίσει προβλήματα που η ίδια δημιούργησε από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

- Σε ό,τι αφορά τις μεταθέσεις, προαγωγές κλπ. η μοριοποίηση καθιερώνει αντικειμενικά κριτήρια, αλλά τα περιορίζει έως τον αστυνόμο β, αποκλείοντας σημαντική μερίδα αξιωματικών. "Θεσπίζει - τόνισε ο Στρ. Κόρακας - ουσιαστικά το αμετάθετο, καταδικάζοντας χιλιάδες αστυνομικούς, στην Αθήνα ιδιαίτερα, για πολλά χρόνια, ώστε να μην μπορούν να μετατεθούν στον τόπο συμφερόντων τους. Υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες τόσο της ΠΟΑΣΥ όσο και της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής για εκατοντάδες ρουσφετολογικές μεταθέσεις, λίγες μέρες πριν τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για να μην ξεχνιόμαστε".

- Σχετικά με τη Δημοτική Αστυνομία να μη μετατραπεί κι αυτή σε μηχανισμό καταστολής. Αν υπάρξει τέτοια Αστυνομία, θα πρέπει να αποτελείται απλώς από υπαλλήλους, οι οποίοι θα επιτελέσουν ένα συγκεκριμένο έργο.

- Σχετικά με τις συνδικαλιστικές ελευθερίες στα Σώματα Ασφαλείας να τροποποιηθεί ο νόμος που επιβάλλει αρνητικούς περιορισμούς στην άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Τέλος σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης ότι σ' ένα περίπου μήνα θα συσταθεί ανώνυμη εταιρία για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στέγασης και τεχνολογικής υποδομής της Αστυνομίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεση του Κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι είναι κι αυτό μια ενέργεια, στα πλαίσια της προσπάθειας να παραδοθούν τα πάντα στους ιδιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ