Σάββατο 24 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ
Στο στόχαστρο οι αναβολές

Κατατέθηκε τελικά στη Βουλή το... στοιχειωμένο νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας, που ρυθμίζει θέματα θητείας. Είχε προηγηθεί η κατάθεσή του επί υπουργίας Γερ. Αρσένη, αλλά τελικά η πορεία του ανακόπηκε λόγω εκλογών. Το νομοσχέδιο αυτό συζητιέται και "διαρρέει" στα μέσα ενημέρωσης επί τέσσερα χρόνια. Αυτή τη φορά πάντως, δηλώνεται ότι θα ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στον Ιούνη.

Βασικό χαρακτηριστικό του ο περιορισμός των αναβολών,με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και η καθιέρωση κινήτρων για όσους δικαιούνται μεν, αλλά δεν κάνουν χρήση τους. Οι αναβολές που θα χορηγούνται θα είναι τόσα χρόνια όσα τα έτη σπουδών προσαυξημένα κατά δύο. Οποιος φοιτητής ή σπουδαστής δεν κάνει χρήση θα υπηρετεί 15 αντί 18 μηνών. Οσο για τους απόφοιτους Λυκείου θα έχουν τη δυνατότητα μέχρι τα 21 χρόνια τους να παίρνουν αναβολή για τις γενικές εξετάσεις. Παράλληλα, μειώνεται η ηλικία στράτευσης στα 19 (σήμερα επίσημα είναι τα 20) και παρέχεται η δυνατότητα στον υπουργό Αμυνας να καλεί για κατάταξη "σε έκτακτες περιπτώσεις" ακόμα και από το 18ο έτος.

Για το θέμα των 15.000 περίπου ανυπότακτων προβλέπεται ανάλογα με την ηλικία, θητεία τριών έως δώδεκα μηνών για όσους γεννήθηκαν από το 1948 έως και το 1966 και εξαγορά της υπόλοιπης προς 100.000 δραχμές το μήνα.Οσον αφορά τους "αντιρρησίες συνείδησης" καθιερώνεται είτε εναλλακτική πολιτική κοινωνική υπηρεσία εκτός στρατού διάρκειας όσο η κανονική με προσαύξηση 18 μηνών, είτε άοπλη θητεία εντός στρατού, διάρκειας όσο η κανονική συν 12 μήνες επιπλέον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ