Σάββατο 24 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝΑΘΗΝΑΣ
Συντονισμός και αντεπίθεση

- Τη Δευτέρα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων της Αθήνας πραγματοποιεί σύσκεψη, στην οποία καλεί να συμμετάσχουν όλα τα σωματεία της Αθήνας. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο αυτής της σύσκεψης;

- Με δύο λόγια, το περιεχόμενο είναι: Συντονισμός και αντεπίθεση. Αυτό προέχει σήμερα. Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας καλεί όλα τα σωματεία, αλλά και συνδικαλιστές, που σέβονται το ρόλο τους και την αποστολή τους, να συμμετάσχουν στη σύσκεψη. Να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων της Αθήνας, για την αντίσταση που πρέπει να βρει η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που υπαγορεύεται και από διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Τι έχουμε σήμερα; Εκτεταμένη επίθεση σε ό,τι έχει σχέση με τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η έκθεση του ΔΝΤ, που έσκασε ως "βόμβα", και οι πληροφορίες γύρω από την αναμενόμενη έκθεση του ΟΟΣΑ για το ασφαλιστικό, ήταν άκρως αποκαλυπτικές. Στο επόμενο διάστημα, πρόκειται να έρθει καταιγίδα, απάνθρωπων, αντεργατικών επιλογών. Καταιγίδα, που θα χτυπάει δικαιώματα και κατακτήσεις που επέβαλε το συνδικαλιστικό κίνημα με σκληρούς αγώνες, όπως συλλογικές συμβάσεις εργασίας, 8ωρο - 5ήμερο, επιδόματα ασθένειας, άδειας, υγειονομική περίθαλψη και κάλυψη, επιδόματα ανεργίας κ.ά. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχουν κεκτημένα είναι ενδεικτικές. Ο "κοινωνικός διάλογος" είναι το "σύννεφο" που θα φέρει αυτή την καταιγίδα, είναι ο τρόπος που επινόησαν οι κυβερνώντες για να μας αφαιρέσουν τα δικαιώματά μας. Ο διάλογος αυτός είναι και το κυρίαρχο μέτωπο πάλης.

- Τι ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα, σχετικά μ' αυτό το ζήτημα, από τη Συντονιστική Επιτροπή;

- Γνωρίζαμε για το συγκεκριμένο "διάλογο" πριν ξεκινήσει, είχαμε προειδοποιήσει, αλλά, δυστυχώς, η ΓΣΕΕ, με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και "Αυτόνομης Παρέμβασης", αποφάσισε να συμμετάσχει, συρόμενη στις επιδιώξεις κυβέρνησης - ΣΕΒ, που είναι κυρίως πολιτικές. Θέλουν να αλλάξουν άρδην τις εργασιακές σχέσεις και κατ' επέκταση τη ζωή του εργαζόμενου. Θέλουν εργαζόμενους αποκομμένους, χωρίς συλλογική έκφραση και διεκδίκηση. Η Συντονιστική, τα σωματεία που την απαρτίζουν, ενημέρωσαν τους εργαζόμενους, κάναμε συνεχείς περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς, κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου. Τα μηνύματα ήταν θετικά, οι εργαζόμενοι καταλάβαιναν περί τίνος πρόκειται. Υπήρξαν αγώνες που στρέφονταν και κατά του "κοινωνικού διαλόγου". Αποκορύφωμα, όμως, όλης αυτής της δραστηριότητας ήταν η μεγαλειώδης απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς. Απ' αυτή, στάλθηκε ένα σαφέστατο μήνυμα ότι ο ψευδεπίγραφος κοινωνικός διάλογος θα ανατραπεί στην πράξη.

- Πώς βλέπετε την πορεία της Συντονιστικής από δω και πέρα, ποια βήματα είναι αναγκαίο να γίνουν;

- Είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν πιο έντονοι και μαζικοί αγώνες. Να καταδικάσουμε την πολιτική αυτή της κυβέρνησης. Να καταδικάσουμε τις συμβιβασμένες και υποταγμένες πλειοψηφίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Να πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων τον "κοινωνικό διάλογο". Το πρώτο βήμα θα γίνει στη σύσκεψη της Δευτέρας, όπου καλούμε τα σωματεία και τους συνδικαλιστές να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις μορφές αγώνα που μπορούν να αναπτυχθούν. Είναι βέβαιο ότι στο κάλεσμα της Συντονιστικής θα ανταποκριθούν δεκάδες σωματεία και από κοινού θα προετοιμάσουμε τη συντονισμένη αντεπίθεσή μας.

Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ