Πέμπτη 25 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΓΕΙΑ
Νέος κύκλος προσχεδίων

Επί θητεία και όχι με μονιμότητα, η πρόσληψη των γιατρών εφεξής

Δυο νομοσχέδια - ή ένα με διατάξεις απ' το άλλο - θα δώσει τις επόμενες μέρες στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, όπως προκύπτει απ' τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Αν. Πεπονή και του υφυπουργού Φρ. Παπαδέλη με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Ομως η ηγεσία του υπουργείου κράτησε "κλειστά τα χαρτιά της" τόσο για το εύρος όσο και για τους προσανατολισμούς των ρυθμίσεων.

Σύμφωνα με ενημέρωση των συνδικαλιστών, το πρώτο νομοσχέδιο - που θα δοθεί και στη δημοσιότητα όπως δήλωσε ο Αν. Πεπονής - θα αφορά τη δημόσια υγεία ενώ το δεύτερο θα αφορά - κατά την έκφραση του Φρ. Παπαδέλη - το Διοικητικό σύστημα του ΕΣΥ. Εικάζεται λοιπόν ότι με το δεύτερο νομοσχέδιο μπορεί να γίνουν ρυθμίσεις για τα Διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων και πιθανά να εισάγεται ο μάνατζερ.

Στο δεύτερο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και δυο ρυθμίσεις για τους νοσοκομειακούς γιατρούς: Η πρώτη αφορά την εξέλιξή τους και η δεύτερη την εξομοίωση της αμοιβής των υπερωριών τους και την αμοιβή των υπερωριών τωνυπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων. Σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί αμείβονται για τις υπερωρίεςλιγότερο κατά 54% απ' ό,τι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές ο Αν. Πεπονής αναγνώρισε ότι δε στέκει η εξαίρεση των νοσοκομειακών γιατρών απ' τη ρύθμιση που ισχύει για τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους.

Οσον αφορά την εξέλιξη οι επιμελητές Β θα γίνουν Α και οι επιμελητές Α θα πάρουν κάποιον τίτλο, όπως υποδιευθυντής. Το δεύτερο νομοσχέδιο, όπως είπε ο Φρ. Παπαδέλης, δε θα περιέχει γενικεύσεις για όλους και ότι θα υπάρχει κάποια αξιολόγηση για την εξέλιξη των γιατρών που θα φέρνει εξορθολογισμό των αμοιβών τους. Σε περίπτωση που δε δοθεί στη δημοσιότητα το δεύτερο νομοσχέδιο τότε, σύμφωνα με τον Αν. Πεπονή, οι παραπάνω δυο ρυθμίσεις θα ενταχθούν στο σχέδιο για τη δημόσια υγεία.

Απ' τη συζήτηση διαφάνηκε καθαρά ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επί θητεία και όχι με μονιμότητα πρόσληψη των γιατρών εφεξής. Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα που έχει προκύψει απ' την εφαρμογή του νόμου 2194/94 για τους επιμελητές Β. Οι επιμελητές Β, εάν μετακινηθούν απ' το ένα νοσοκομείο στο άλλο και δε γίνουν επιμελητές Α, τότε χάνουν τη μονιμότητά τους. Ο υπουργός, σύμφωνα πάντα με τους γιατρούς, είπε θα δει το θέμα αυτό.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι το νομοσχέδιο δε θα έχει τελική μορφή και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Χ. Ζαχαρόγιαννης,αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ δήλωσε στο "Ρ" ότι διαφαίνεται πως το νομοσχέδιο θα περιέχει ρυθμίσεις γενικότερης σημασίας. "Η κυβέρνηση δεν άνοιξε τα "χαρτιά" της και δημιουργούνται ανησυχίες καθώς παλιότερα είχε τεθεί προς συζήτηση η αλλαγή του καθεστώτος των νοσοκομείων και στη συνάντηση αναφέρθηκε ότι έχει γίνει και αξιολόγηση των προηγούμενων σχεδίων που είχαν συνταχθεί. Τα βασικά προβλήματα των νοσοκομειακών γιατρών, όπως είναι οι βασικοί μισθοί, δεν αντιμετωπίζονται".

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ