Πέμπτη 25 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν έχουν σχέση με το "φόνο"

Σαν να βρίσκονται αλλού, σαν να κυβερνά άλλο κόμμα, αντιμετώπισαν χτες ο υπουργός Εσωτερικών και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τα αιτήματα των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Εκτός "απροόπτου", η απεργία στους δήμους αρχίζει τη Δευτέρα 29 Απρίλη

Τον "τρελό" παριστάνουν η κυβέρνηση και το κυβερνητικό κόμμα σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία τους για τις 29 και 30 Απρίλη και τις 2-3 Μάη.

Καθώς οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους προετοιμάζονται εντατικά για την απεργία, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ - ΟΤΑ άκουσαν χτες τον μεν υπουργό Εσωτερικών Α. Τσοχατζόπουλο να δηλώνει ότι δεν έχει ενημερωθεί για την απεργία και τον γενικό γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη να δηλώνει ότι είναι δίκαια τα αιτήματα για λύσεις σε προβλήματα που δημιούργησε η πολιτική την οποία και ο ίδιος εφάρμοζε λίγο καιρό πριν ως υπουργός Εσωτερικών.

Η συνάντηση της ΠΟΕ - ΟΤΑ με τον υπουργό Εσωτερικών (σ. σ. η Ομοσπονδία είχε ζητήσει να γίνει πριν από την απεργία) θα γίνει τελικά μετά την απεργία, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών. Ο Α. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι η συνάντηση θα είναι κοινή με την ΠΟΕ - ΟΤΑ και την ΚΕΔΚΕ και σε ό,τι αφορά τα αιτήματα αρκέστηκε να πει πως θα γίνουν προσλήψεις μονίμων στους ΟΤΑ το φθινόπωρο, σύμφωνα με τη διαδικασία του Ν. 2190, χωρίς όμως να διευκρινίσει πόσες. Οι εργαζόμενοι ζητούν να καλυφθούν οι θέσεις που προβλέπονται από τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων, να μπει ένα φρένο στο καθεστώς των εκτάκτων, να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Ταυτόχρονα δηλώνουν την αντίθεσή τους στις ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών.

Το ΠΑΣΟΚ

Ενήμερος για τα αιτήματα της απεργίας, εμφανίστηκε τουλάχιστον ο Κ. Σκανδαλίδης στη διάρκεια συνάντησης που είχε με την ΠΟΕ - ΟΤΑ. Η συνάντηση ζητήθηκε από την Ομοσπονδία στο πλαίσιο των επαφών της με όλα τα κόμματα. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε γενικώς και αορίστως το δίκαιο των αιτημάτων. Απέφυγε όμως να πάρει συγκεκριμένη θέση για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις αυξήσεις στους μισθούς και την καθιέρωση της ενιαίας σχέσης εργασίας. Οπως δήλωσε ο ίδιος μετά τη συνάντηση, "τα θεσμικά αιτήματα (ιδιωτικοποιήσεις) και τα ζητήματα προσωπικού πρέπει να "ρυθμιστούν" οριστικά". Ομως, απέκρυψε επιμελώς το γεγονός ότι η "ρύθμιση" που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση σημαίνει γενίκευση των ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών και κατάλυση ακόμα και της όποιας ενιαίας σχέσης εργασίας διατηρείται ακόμα σήμερα.

Γενικώς για τα οικονομικά αιτήματα είπε πως είναι δίκαια, αλλά εντόπισε το πρόβλημα στην επιδοματική πολιτική που ακολουθείται απέναντι στους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα και όχι στην πολιτική της λιτότητας, μέρος της οποίας είναι τα επιδόματα του "διαίρει και βασίλευε". Την ίδια υποκριτική στάση τήρησε και για τα ειδικά οικονομικά αιτήματα καθώς πέρα από κάποιες γενικές ευχές για συνολική μισθολογική αναβάθμιση των δημοσίων υπαλλήλων, απέφυγε να πει τι θα γίνει φέτος και πώς θα ενισχυθεί άμεσα το πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παρ' όλα αυτά, το στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Ν. Λαμπρακάκης,έσπευσε να χαρακτηρίσει θετική τη στάση του γενικού γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ