Πέμπτη 9 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανεκπαιδευτικός αγώνας η απάντηση

Μαζικές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις πραγματοποίησαν χτες οι εκπαιδευτικοί δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης με τη συμμετοχή γονέων, μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών. Στόχος η αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού

"Αγώνας μαζικός, πανεκπαιδευτικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος". Αυτό το σύνθημα, που βροντοφώναξαν χιλιάδες νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, αλλά και γονείς, μαθητές και φοιτητές, στις συγκεντρώσεις που έγιναν σε όλες τις μεγάλες πόλεις, έδωσε το στίγμα στη χτεσινή πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση - απάντηση στη συντηρητική κυβερνητική επέλαση στη δημόσια παιδεία.

Διεκδικώντας την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού, με αιτήματα, αύξηση των δαπανών για την παιδεία, με στόχο το 15% του κρατικού προϋπολογισμού, θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών με το σύστημα της επετηρίδας και μια σειρά από άλλα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα, οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας, έκαναν 24ωρη απεργία ή στάσεις εργασίας, ανάλογα με τις αποφάσεις των τοπικών οργανώσεών τους.

Στην Αθήνα οι εκπαιδευτικοί, αλλά και εκπρόσωποι ενώσεων συλλόγων γονέων συγκεντρώθηκαν χτες στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Παιδείας. Την ίδια στιγμή φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου ΑΘήνας και πορεύτηκαν προς το υπουργείο Παιδείας, όπου και ενώθηκαν με τους εκεί συγκεντρωμένους.

Με βασικό σύνθημα "αυτός ο υπουργός δεν είναι της Παιδείας είναι του ΟΟΣΑ και της ολιγαρχίας" οι συγκεντρωμένοι καταδίκαζαν τη σημερινή αντιεκπαιδευτική πολιτική του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης μίλησαν οι πρόεδροι των τριών εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας). Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια των ομιλιών, δημιουργήθηκε ένταση, όταν μικρή ομάδα από τους συγκεντρωμένους, σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού εκτόξευσε αυγά κατά του βήματος των ομιλητών.

Στο υπουργείο Παιδείας, ωστόσο δεν υπήρξε κάποιος εκπρόσωπος της ηγεσίας για να συναντηθεί με τους εκπαιδευτικούς και να του εκθέσουν τα αιτήματά τους. Μετά το τέλος των ομιλιών οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν με πορεία προς τη Βουλή, όπου και αντιπροσωπεία τους απέδωσε ψήφισμα στα κόμματα.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν χτες οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης. Συμπαραστάτες στον αγώνα τους ήταν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και οι νυχτερινοί μαθητές της πόλης.

Η συγκέντρωση έγινε στο χώρο της Καμάρας. Μίλησαν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης με κυρίαρχα συνθήματα "μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, όχι στην παιδεία των περικοπών", "αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή δεν παίρνει διορθώσεις αλλά ανατροπή". Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όπου αντιπροσωπεία επέδωσε το ψήφισμα με τα αιτήματα.

Στη Λάρισα

Πανθεσσαλική, πανεκπαιδευτική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε, χτες το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Με συνθήματα "αυτό το υπουργείο δεν είναι της Παιδείας, είναι της λιτότητας και της κοροϊδίας" και "αγώνας πανεκπαιδευτικός, θα 'ναι η απάντηση από δω και μπρος", δάσκαλοι και καθηγητές από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, διαδήλωσαν την απόφασή τους ν' αγωνιστούν για τη διατήρηση κι αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας και τη λύση των προβλημάτων των εκπαιδευτικών.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, καθώς και τοπικών συλλόγων δασκάλων και ΕΛΜΕ οι οποίοι αναφέρθηκαν στα χρόνια και επείγοντα προβλήματα του κλάδου και κατήγγειλαν την πολιτική των κυβερνήσεων που οδηγεί στην υποβάθμιση της Παιδείας και του ρόλου των λειτουργών της.

Στη συνέχεια ακολούθησε μεγάλη και δυναμική πορεία προς τη Νομαρχία, όπου παραδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

  • Στην Αλεξανδρούπολη οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και στη συνέχεια πραγματοποίησαν μαχητική πορεία προς τη Νομαρχία. Στην Κοζάνη έκαναν πορεία προς την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
  • Μαχητικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε Πάτρα, Ηράκλειο και στην πόλη της Ρόδου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ