ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Ανοιξαν τους ασκούς... των σκουπιδιών

Στον "αέρα" τινάζεται το πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ για τις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων. Οι δήμαρχοι που συμμετέχουν στη ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ αποφάσισαν ότι, κατ' αρχάς, πρέπει να λειτουργήσουν δύο νέες ανοιχτές χωματερές και ότι σε τρία χρόνια ίσως καταθέσουν προτάσεις για το τι θα γίνει μετά

Την ανατροπή του προγράμματος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων αποφάσισε, χτες, η Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) της ΤΕΔΚΝΑ, αξιοποιώντας την άρνηση της κυβέρνησης να χωροθετήσει τους δύο χώρους, στους οποίους πρέπει να εγκατασταθούν οι νέες Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), στην Ανατολική και Βόρεια Αττική. Μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση, η ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ, αφήνοντας στην άκρη το εκρηκτικό πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στην Αττική, αποφάσισε να παρουσιάσει σε τρία χρόνια (!) νέα μελέτη για το πώς θα γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ ταυτόχρονα πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τα αποτελέσματα του επιστημονικά τεκμηριωμένου προγράμματος που στα χαρτιά τουλάχιστον είχαν συναποφασίσει ο ΕΣΔΚΝΑ, η ΤΕΔΚΝΑ και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Με τη χτεσινή της απόφαση η ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ δεν αποκλείει "λύσεις" όπως αυτή της καύσης των σκουπιδιών, που όμως έχει απορριφθεί επιστημονικά, καθώς συνεπάγεται παραγωγή διοξινών!

Για το μεσοδιάστημα μέχρι την κατάθεση της συνολικής πρότασής της η ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ αποφάσισε, κατ' αρχάς, αντί των ΟΕΔΑ να δημιουργηθούν δύο νέες χωματερές, μία στην Ανατολική και μία στη Δυτική Αττική, σε χώρους που θα υποδείξουν οι αντίστοιχες νομαρχίες. Για τη Δυτική Αττική προτείνει τη θέση "Λάκκα Μάσκαρη" (πρόταση του Δήμου Ασπροπύργου) με ταυτόχρονη κατάργηση της χωματερής των Ανω Λιοσίων. Σ' αυτή την πρόταση διαφώνησε ο δήμαρχος Φυλής Ν. Λιάκος και αποχώρησε από τη σύσκεψη γιατί δεν έγινε δεκτή η πρότασή του για εργοστάσιο καύσης!

Η απόφαση της ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ δεν έγινε δεκτή από τον Θ. Μπαρτζώκα δήμαρχο Καισαριανής και τον δήμαρχο Ταύρου Π. Βακαλόπουλο. Σε δηλώσεις τους για το λόγο της διαφωνίας τους τόνισαν ότι η απόφαση είναι μια λάθος κίνηση και οδηγεί σε λογικές που δεν κατευθύνουν στη λύση του προβλήματος. Η απόφαση είναι πολιτικά λάθος, είπαν χαρακτηριστικά. Ο Π. Βακαλόπουλος επισήμανε ιδιαίτερα τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στην καθυστέρηση εφαρμογής των επιστημονικών σχεδιασμών και τόνισε την ανάγκη της άμεσης εφαρμογής των προτάσεων του ΕΣΔΚΝΑ.

Ερωτηματικά προκαλεί η πρόταση της ΔΕ, η κάθε νομαρχία να αποφασίζει μόνη της για το πού θα βρίσκεται ο χώρος για τη διαχείριση απορριμμάτων της δικής της αποκλειστικά επικράτειας. Ταυτόχρονα, μόνο ως έκφραση θράσους μπορεί να χαρακτηριστεί το κάλεσμα που απευθύνει η ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ προς το Δήμο Ανω Λιοσίων να ανοίξει τη χωματερή στα όρια του δήμου του και η οποία αποδεδειγμένα έχει υπερκορεστεί εδώ και χρόνια.

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις γίνεται φανερό ότι η λύση του προβλήματος απομακρύνεται κάπου στο μέλλον. Ηδη ο νομάρχης Δυτικής Αττικής, Περικλής Παπαπέτρου, σε ανακοίνωσή του, κάνει σαφές ότι δε θα δεχτεί δεύτερη χωματερή στη Δυτική Αττική.

Στα Ανω Λιόσια

Κλειστή για τρίτη μέρα παρέμεινε και χτες η χωματερή των Ανω Λιοσίων, καθώς ο κόμπος έχει φτάσει πλέον στο χτένι και το Δημοτικό Συμβούλιο Ανω Λιοσίων αποφάσισε να αντιδράσει έτσι στην κωλυσιεργία που παρατηρείται σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση για τη χωροθέτηση των άλλων δύο Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων. Σήμερα συνεδριάζει και πάλι το Δημοτικό Συμβούλιο για να αποφασίσει τη συνέχιση ή μη του κλεισίματος της χωματερής.

Ενταση δημιουργήθηκε το Σάββατο, όταν έγινε γνωστό ότι τρία απορριμματοφόρα του Δήμου Αθηναίων έριξαν σκουπίδια σε αγρόκτημα του Δήμου Φυλής. Η είδηση διαψεύστηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων αλλά επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον δήμαρχο Φυλής, που δήλωσε πως ό,τι έγινε, έγινε με την άδειά του! Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Φυλής, Ν. Λιάκος,υποστηρίζει ως λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων την κατασκευή εργοστασίου καύσης στην περιοχή του, λύση που βολεύει διάφορα ξένα συμφέροντα!Στον Αυλώνα

Με τρίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας απάντησαν την Κυριακή οι κάτοικοι του Αυλώνα και της ευρύτερης περιοχής στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί στην περιοχή τους ένας από τους δύο Χώρους Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων.

Με συνθήματα, όπως "Κάτω τα χέρια από τον Αυλώνα", "Θέλουμε αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση", κάτοικοι των Δήμων Αυλώνα και Οινοφύτων, καθώς και των Κοινοτήτων Συκαμίνου, Αγ. Θωμά, Σκάλας Ωρωπού και Κλειδίου συγκεντρώθηκαν στις 5.30 το απόγευμα, στο 52ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού, όπου παρέμειναν μέχρι και τις 8.30, παρουσία τεσσάρων διμοιριών των ΜΑΤ και του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας, Γ. Κολιοκώστα, ο οποίος την προηγούμενη μέρα είχε απειλήσει με συλλήψεις.

Κάτοικοι και τοπικοί παράγοντες επανέλαβαν τη θέση τους, να μη δημιουργηθεί στον Αυλώνα Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, καθώς η περιοχή τους κατέχει την πέμπτη θέση μεταξύ των υποψηφίων για τη χωροθέτηση Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων, περιοχών στη βόρεια Αττική, επισημαίνοντας ότι μικροκομματικά και τοπικά συμφέροντα θέλουν να "προσπεράσουν" τις τέσσερις περιοχές που προηγούνται, προτάσσοντας τον Αυλώνα. Σήμερα συνεδριάζει η Συντονιστική Επιτροπή για να αποφασίσει επόμενες κινητοποιήσεις, όπου ο δήμαρχος Αυλώνα αναμένεται να εισηγηθεί απεργία πείνας των αιρετών συμβούλων έξω από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στα χνάρια της Αθήνας

Παγιδευμένοι σε μια μικροπολιτική, ψηφοθηρική λογική, οι εκάστοτε εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν ασχολήθηκαν ποτέ στα σοβαρά με το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα τη σημερινή εκρηκτική κατάσταση. Στη Θεσσαλονίκη, 16 χρόνια τώρα, το πρόβλημα παραμένει άλυτο, η χωματερή Ταγαράδων ήδη θεωρείται κορεσμένη, ενώ αναμένονται κι εδώ, όπως στην Αθήνα, αδιέξοδες καταστάσεις στους αμέσως επόμενους μήνες.

Με τα δεδομένα αυτά αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα η ημερίδα για τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και τα Νοσοκομειακά Απορρίμματα, που πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Συνδέσμου ΟΤΑ Μακεδονίας - Θράκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από τους εισηγητές της ημερίδας:

- Οι χώροι μη ελεγχόμενης εναπόθεσης απορριμμάτων σ' όλη τη χώρα φτάνουν τους 3.000.

- Μόνο στην Αττική, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΥΠΕΧΩΔΕ, υπάρχουν 32 παρόμοιοι χώροι που καταλαμβάνουν έκταση 650 στρεμμάτων.

- Στη χώρα μας παράγονται κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο τόνοι απορριμμάτων και για την υποδοχή τους λειτουργούν περί τις 52 χωματερές, πολλές από τις οποίες είναι ήδη κορεσμένες και κατά συνέπεια και επικίνδυνες.

- Περισσότερες από 43 χωματερές είναι οι χώροι εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων στο Νομό Θεσσαλονίκης και άλλοι τόσοι βιομηχανικών, που λειτουργούν ανεξέλεγκτα και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

- Τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρουν ότι σε σχέση με τα νοσοκομειακά απόβλητα, μόνο το 37% των νοσηλευτικών ιδρυμάτων έχουν αποτεφρωτικό κλίβανο, που όμως δεν είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

- Σοβαρός κίνδυνος υπάρχει για την υγεία των εργαζομένων στη διάθεση των απορριμμάτων, που προέρχονται από την επαφή ή εισπνοή επικίνδυνων ουσιών, από ατυχήματα που οφείλονται στο χρησιμοποιούμενο τεχνικό εξοπλισμό κλπ.

Οπως τόνισε ο Κων. Αλιβάνης,από το Σύνδεσμο ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, παρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους υγειονομικής ταφής, πολύ λίγα έχουν θεσμοθετηθεί από την πολιτεία για την προστασία της υγείας τους.

Μιλώντας στην ημερίδα ο ειδικός γιατρός Π. Ζαφειρόπουλος επισήμανε ότι υπάρχει διεθνής και ελληνική εμπειρία, σύμφωνα με την οποία οι λύσεις των προβλημάτων της δημόσιας υγείας, όπου δόθηκαν και στο βαθμό που δόθηκαν, προήλθαν από δημόσιους και κοινωνικοποιημένους φορείς. Μόνο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, έχουν πιθανότητα να οργανώσουν υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας της εργασίας που να προσεγγίζουν τις σύγχρονες ανάγκες, πρόσθεσε.

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Ο λαός να περιφρουρήσει τις κατακτήσεις του

Ανακοίνωση της "Δημοκρατικής Ενότητας"

"Σε πλήρη αντίθεση με τις διαθέσεις, τις ανάγκες και τα προβλήματα των κατοίκων του Κορυδαλλού, κατόρθωσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα να έρθουν ο δήμαρχος Στ. Χρήστου και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου με την πολιτική τους", διαπιστώνει, με αφορμή τα έκτροπα που σημειώθηκαν στο πρόσφατο ανοιχτό συμβούλιο στο "Σινέ Παράδεισος", η "Δημοκρατική Ενότητα". Να υπενθυμίσουμε ότι Κορυδαλλιώτες είχαν συμπλακεί με τη δημοτική αρχή, καθώς ο δήμαρχος αρνιόταν πεισματικά να συζητηθούν δεσμεύσεις οικοπέδων που έκανε ο δήμος, παρά το ότι μέσα σ' αυτά υπήρχαν τα σπίτια των κατοίκων.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η δημοτική κίνηση, με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Κορυδαλλού Ν. Θεμελή,επισημαίνει ότι τα γεγονότα της επεισοδιακής συνεδρίασης οφείλονται ακριβώς "στην καταπάτηση των αρχών της δημοκρατίας, της ηθικής, της διαφάνειας, του διαλόγου, που έχουν φτάσει πλέον σε οριακό σημείο".

"Η "Δημοκρατική Ενότητα" είχε γνωστοποιήσει, από καιρό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος, προειδοποιώντας για τον κατήφορο που έχει πάρει η δημοτική αρχή". Τα τελευταία γεγονότα, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν πως "όταν η πολιτική που θέλεις να υπηρετήσεις δεν έχει καμιά σχέση με τη λύση των λαϊκών προβλημάτων, ενώ κάνεις προσπάθεια μηδενισμού και κατασυκοφάντησης του έργου που παρέλαβες, τότε δεν μπορείς παρά να περιμένεις ότι θα θερίσεις τις θύελλες που έσπειρες"...

Να σημειώσουμε ότι η "Δημοκρατική Ενότητα" είχε αποχωρήσει από εκείνο το συμβούλιο, για να μην νομιμοποιήσει με την παρουσία της τις αντιδημοκρατικές πρακτικές που έχει επιλέξει η συνδιοίκηση του δήμου, η οποία "εισηγείται" χωρίς το παραμικρό στοιχείο τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Χτες, η ΔΕ κατήγγειλε τον δήμαρχο και τη συνδιοίκηση του δήμου, γιατί, όταν αποφάσισαν τη δέσμευση των επίμαχων οικοπέδων, υφάρπαξαν ουσιαστικά την έγκριση δημοτικών συμβούλων, αφού εμφάνισαν το θέμα ως επείγον, με την προσωπική μάλιστα εγγύηση του Στ. Χρήστου, ότι δεν υπάρχουν σπίτια σ' αυτά. Κάλεσε, επίσης, τους κατοίκους του Κορυδαλλού να περιφρουρήσουν ό,τι κατάκτησαν μέχρι σήμερα και να παλέψουν μαζί με τη "Δημοκρατική Ενότητα" για να παραμείνει ο Κορυδαλλός φρούριο της δημοκρατίας, πόλη των αγώνων και των έργων.

Από την κινητοποίηση των κατοίκων του Αυλώνα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ