ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Νέοι πόροι, νέοι φόροι!

Με κριτικές παρατηρήσεις που αφήνουν αλώβητο το χαρακτήρα του νομοσχεδίου για την ανεργία και με την επισήμανση ότι απαιτούνται νέοι πόροι ακόμα και με επιβολή νέου φόρου, τοποθετήθηκε χτες η ΓΣΕΕ. Την κατηγορηματική αντίθεση εξέφρασε ο Γ. Μαυρίκος

Η ανάγκη να εξευρεθούν νέοι πόροι για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ακόμα και με την επιβολή ενός νέου γενικότερου φόρου στα πλαίσια της "κοινωνικής αλληλεγγύης" (!), επισημάνθηκε χτες από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χ. Πρωτόπαππα,κατά την παρουσίαση των θέσεων της Συνομοσπονδίας για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την ανεργία. Χτες επιβεβαιώθηκε και η "κριτική" αποδοχή του από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αφού αν και φραστικά επισημάνθηκε ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί μια αποτελεσματική απάντηση στο θέμα της ανεργίας, κρίθηκαν θετικές αρκετές από τις διατάξεις του και ασκήθηκε κριτική στην έλλειψη πόρων για την εφαρμογή τους! Καθολική ήταν η αντίθεση στο νομοσχέδιο του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκου.

Η ΓΣΕΕ προβάλλει ως συστατικά στοιχεία για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την καθιέρωση του 35ώρου πλήρους απασχόλησης χωρίς μείωση αποδοχών, την κατάργηση της υπερεργασίας και τη δραστική μείωση των υπερωριών.

Στη συνέχεια, όμως, δίνει "ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργητική επιδότηση της ανεργίας" και δέχεται τις κατευθύνσεις της Συνόδου Κορυφής του ΕΣΣΕΝ που επικαλείται και η κυβέρνηση για την κατάρτιση του νομοσχεδίου.

Με βάση τα παραπάνω, η ΓΣΕΕ στις προτάσεις της αποδέχεται, εφόσον υπάρξει απόλυτη συμφωνία εργοδοτών - εργαζομένων, την ενοποίηση των λογαριασμών ΕΚΛΑ και ΕΛΠΕΚΕ.Ζητά εγγυήσεις διαφάνειας και ελέγχου για να μη γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης οι άνεργοι που καταρτίζονται, για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων, καθώς και για τη διαφάνεια στο θέμα της κατάρτισης ανέργων που θα απασχοληθούν στα μεγάλα έργα... Θεωρεί απαράδεκτο "να ανοίγουν εκβιαστικά παράθυρα" για την περικοπή των επιδομάτων για τους άνεργους που δε δέχονται να πάνε στις προτεινόμενες εργασίες (αρθρο 4 του νομοσχεδίου). Ζητά να μην ενταχθούν στις επιδοτήσεις οι εποχιακές εργασίες, παρά μόνο σε ειδικές περιοχές...

Ο Γιώργος Μαυρίκος

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι με τις "διαχειριστικές ρυθμίσεις" του νομοσχεδίου δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά χειροτερεύει η μέχρι τώρα κατάσταση.Εκφράζοντας κατηγορηματική αντίθεση στο νομοσχέδιο, επισήμανε ειδικότερα ότι σύμφωνα με αυτό:

Πάνω από 220 δισ. δραχμές του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ δίνονται προίκα στο μεγάλο κεφάλαιο μέσω των ΚΕΚ,θεσμοθετείται το γνωστό "κουπόνι εργασίας" μετονομαζόμενο σε "μερίδιο", ανοίγει ο δρόμος για την ουσιαστική κατάργηση του επιδόματος ανεργίας, μπαίνει στο περιθώριο η δημόσια τεχνική εκπαίδευση, θεσμοθετούνται τα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας με έξοδα λειτουργίας του ΟΑΕΔ, δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα για τους ξένους εργάτες,δεν ορίζει ότι η διαχείριση των πόρων του νέου λογαριασμού "ΛΑΕΚ" υπόκειται στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ο Γ. Μαυρίκος τόνισε σε δήλωσή του ότι "για μας ισχύει στο ακέραιο η συνολική πρόταση που έχουμε καταθέσει για την αντιμετώπιση της ανεργίας" και με αφορμή το νομοσχέδιο υπενθύμισε ότι απαιτείται η ενίσχυση των δημόσιων παραγωγικών επενδύσεων, το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων ή μετοχοποιήσεων, η άμεση επαναδραστηριοποίηση του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, θεσμοθέτηση του 35ώρου - 7ώρου - 5ημέρου πλήρους απασχόλησης χωρίς μείωση αποδοχών, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση υπερεργασίας - υπερωριών, επιδότηση της ανεργίας ίση με το 80% του ΗΑΕ και διπλασιασμός του χρόνου επιδότησης, νομιμοποίηση των αλλοδαπών, μέτρα για τους ηλικιωμένους ανέργους, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα των ανέργων. Επισήμανε ακόμα ότι στα χρόνια της παρατεινόμενης λιτότητας διογκώθηκε η ανεργία αλλά και τα κέρδη του κεφαλαίου και ζήτησε να θεσπιστεί "συγκεκριμένη νομοθετική ρήτρα που θα υποχρεώνει τους βιομηχάνους να δίνουν μέρος των κερδών τους σε παραγωγικές επενδύσεις που να δημιουργούν συγκεκριμένες νέες θέσεις εργασίας".

Συζήτηση για την ανεργία

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της για την ανεργία, ενόψει της σημερινής προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που γίνεται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, η ΓΣΕΕ έθεσε 12 ερωτήματα στα πολιτικά κόμματα, ενώ σήμερα θα καταθέσει στη Βουλή τις γενικότερες θέσεις της. Επισημαίνει ακόμα ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξε ποτέ αξιόπιστη πολιτική για την απασχόληση και την προστασία των ανέργων από τις κυβερνήσεις.

Προς κινητοποιήσεις στα τουριστικά επαγγέλματα

Προς απεργιακές κινητοποιήσεις στις αρχές Ιούνη προσανατολίζεται η Ομοσπονδία Τουρισμού - Επισιτισμού - σύμφωνα με χτεσινή απόφαση της Ολομέλειας της διοίκησής της - διαμαρτυρόμενη για την αδιάλλακτη στάση των εργοδοτών στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής της απεργιακής κινητοποίησης θα καθοριστεί μέσα από περιφερειακές συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν στις 24 και 25 Μάη. Ωστόσο με πρόταση του προέδρου της Ομοσπονδίας και τις ψήφους των συμβούλων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, αποφασίστηκε να υπογραφούν δυο απ' τις συμβάσεις, αυτές των ζαχαρωδών και κονσερβοποιίας, με αυξήσεις 8,5% και 9% αντίστοιχα και σε δυο δόσεις. Και αυτό παρά το γεγονός ότι απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου είναι να μην υπογραφούν συμβάσεις με αυξήσεις κάτω του 10%. Παράλληλα απέρριψαν το πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων που πρότειναν οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ, για διοργάνωση περιφερειακών συσκέψεων μέχρι τις 20 Μάη και προειδοποιητική πανελλαδική απεργία την 1η Ιούνη, ενώ στη συνέχεια και εφόσον δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις, νέα 24ωρη απεργία στις 15 Ιούνη, με συγκεντρώσεις και πορείες σε όλες τις πόλεις και παραπέρα κλιμάκωση. Επίσης οι ΕΣΑΚίτες σύμβουλοι κατέθεσαν συνολικό πλαίσιο αιτημάτων.

Ο Χ. Κατσώτης,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας δήλωσε σχετικά: "Οι διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, εξαιτίας της στάσης της πλειοψηφίας, η οποία αρνήθηκε να υιοθετήσει τις αγωνιστικές προτάσεις που έγκαιρα είχαμε καταθέσει και οι οποίες θα δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις προετοιμασίας του κλάδου για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Προτίμησε την απραξία και τον δρόμο του "διαλόγου". Εμείς επιμείναμε και στη χτεσινή ολομέλεια καταθέσαμε και πάλι συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης που απορρίφθηκε. Αντί αυτού αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις χωρίς συγκεκριμένο ορίζοντα. Επειδή είναι συνήθης η τακτική των ζικ - ζακ της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους".

Επανόρθωση

Επειδή και λάθη καμιά φορά συμβαίνουν, θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι σωστή η αναφορά στο χτεσινό μας φύλλο ότι η ΕΣΑΚ πρότεινε στη ΓΣΕΕ "αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για παροχή κινήτρων στους ιδιώτες, καθώς και θέσπιση ποινικής ρήτρας, εφόσον τα κίνητρα δεν αξιοποιούνται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας".

Συγκέντρωση των εργαζομένων στου "Σακαλίδη"

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας και παράσταση στον νομάρχη πραγματοποιούν σήμερα στις 7.30 μ.μ. οι εργαζόμενοι στα κλωστήρια "Σακαλίδη" στην Πάτρα,αντιδρώντας στην "τρομοκρατική και εκβιαστική" - όπως τη χαρακτηρίζουν - τακτική των απολύσεων που ακολουθεί η εργοδοσία. Οι απολύσεις αυτές άρχισαν όταν οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να εργάζονται τρεις μέρες τη βδομάδα, όπως ζητούσε ο εργοδότης.

Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση απευθύνει με ανακοίνωσή της και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πάτρας,η οποία καταγγέλλει "την αδιέξοδη πολιτική", που έχει οδηγήσει τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας "στα λουκέτα" και τους εργαζόμενους να δέχονται "προκλητική επίθεση στα βασικά εργασιακά τους δικαιώματα".

Τα παραπάνω έρχεται να επιβεβαιώσει ένα ακόμα λουκέτο στην επιχείρηση ιματισμού "Ηλέκτρα Μανούσου ΑΕ" στην Πάτρα, η οποία λειτουργούσε 15 χρόνια και έκλεισε για να μεταφερθεί στη Βουλγαρία.

Ξανά δεσμεύσεις προς τις καθαρίστριες

"Μας απειλούν ότι κάθε στιγμή μπορεί να μας διώξουν", "46.000 το μήνα, 250 δραχμές την ώρα, αυτά είναι τα λεφτά που παίρνω, χωρίς επιδόματα, χωρίς τίποτα"... Είναι φράσεις που ακούστηκαν στη χτεσινή συγκέντρωση των καθαριστριών δημόσιων σχολείων στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Είναι τα προβλήματα που απορρέουν από την εργασιακή τους σχέση, την οποία παλεύουν να αλλάξουν από εργολαβική σε αορίστου χρόνου. Οι κινητοποιήσεις τους θα κορυφωθούν στις 17 Μάη, με πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα.

Μετά τη συγκέντρωση, επιτροπή των καθαριστριών επισκέφτηκε τον υφυπουργό Παιδείας, Γ. Πασχαλίδη,ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα θέσει πρόταση, για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο, να αρχίσει η αλλαγή της εργασιακής σχέσης από όσες εργαζόμενες έχουν προϋπηρεσία πέντε χρόνια. Σημείωσε ότι οι καθαρίστριες θα περάσουν στην αρμοδιότητα των δήμων, δε διευκρίνισε όμως από ποιον θα χορηγηθούν τα κονδύλια που απαιτούνται για την αλλαγή της σχέσης. Τέλος, σημείωσε ότι θα έχει απάντηση μέσα στο Μάη.

Η Ε. Κούβαρη,πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών, τόνισε ότι "η πρόταση είναι θετική, αλλά θα είμαστε επιφυλακτικές μέχρις ότου υλοποιηθεί, έχουμε ακούσει πολλές δεσμεύσεις, να δούμε αν κι αυτή θα μείνει δέσμευση ή όχι". Στη συγκέντρωση συμμετείχαν η Χρ. Τσεντούρου,μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ και ο Δ. Κυπραίος,μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Σύσκεψη της ΠΕΜΕΝ

Η ανεργία στους Ελληνες ναυτεργάτες είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύσκεψη που διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού σήμερα στις 10 το πρωί στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν η ΓΣΕΕ το ΕΚ Πειραιά και ναυτεργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Θέματα που επίσης θα συζητηθούν είναι η απασχόληση και η κοινωνική ασφάλιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ