ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Το Πέραμα παλεύει και θα νικήσει"

Πορεία 12 χιλιομέτρων χτες και απόφαση για ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, αν δεν υλοποιηθούν άμεσα οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για τη Ζώνη, τις οποίες επανέλαβε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. Σύσκεψη φορέων σήμερα το πρωί και συναυλία στις 8μμ στην Πρόνοια

"Κυβέρνηση, ΕΟΚ, ολιγαρχία, αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για την ανεργία" και "Αγώνας, αγώνας ταξικός, θα 'ναι η απάντηση από δώ και μπρος",ήταν τα συνθήματα που φώναξαν περισσότερο, ενωμένοι σαν μια γροθιά, εργαζόμενοι, άνεργοι, βιοτέχνες, έμποροι, μαθητές, συνταξιούχοι, στη χτεσινή μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία από το Πέραμα προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στον Πειραιά. Μια πορεία 12 χιλιομέτρων, που κράτησε τέσσερις ώρες και ξετυλίχτηκε σε συνθήκες αφόρητης ζέστης.

Τα μαγαζιά της πόλης και τα σχολεία έκλεισαν. Κάθε δραστηριότητα στην περιοχή σταμάτησε. Οπως δήλωσαν οι διοργανωτές της πορείας - δήμος, συνδικάτα, έμποροι, βιοτέχνες και γενικά όλοι οι μαζικοί φορείς - οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με πιο δυναμικές μορφές και επιδίωξη όλων είναι αυτές οι κινητοποιήσεις να αποτελέσουν το έναυσμα και για τους υπόλοιπους δήμους, καθώς το πρόβλημα της ανεργίας παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, αλλά και σ' όλη τη χώρα.

Σήμερα θα γίνει στις 10 το πρωί σύσκεψη φορέων στο Δημαρχείο Περάματος και στις 8 μ.μ. συναυλία διαμαρτυρίας στην Πρόνοια,όπου θα τραγουδήσει ο Λ. Χαλκιάς.

Από νωρίς χτες το πρωί, οι άνεργοι και εργαζόμενοι, οι βιοτέχνες και οι έμποροι, οι μαθητές και όλοι οι δημότες της πόλης συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο της πόλης, ενώ οι εργαζόμενοι της Ζώνης πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 10.30 και μετά. Ο δήμαρχος του Περάματος, Γ. Πατσιλινάκος,μιλώντας στους συγκεντρωμένους τόνισε την ανάγκη του αγώνα για τη σωτηρία της πόλης και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, αν η κυβέρνηση δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι με τα πανό τους και με συνθήματα όπως "Μάαστριχτ σημαίνει Ζώνη διαλυμένη" και "Το Πέραμα παλεύει και θα νικήσει, τα μέτρα της ΕΟΚ θα καταργήσει",ξεκίνησαν τη μεγαλειώδη πορεία τους. Στην πορεία, στο πλευρό των διαδηλωτών, ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δ. Κουμπούρης,ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, Β. Ξένος,ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΕ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γρ. Νιώτης,ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά Γιαννακόπουλος και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

Η μαζική και μαχητική πορεία έφτασε γύρω στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Λαού στο Κερατσίνι και εκεί διαβάστηκε και εγκρίθηκε το ψήφισμα της απεργιακής πορείας και συγκέντρωσης. Η πορεία πέρασε από τον Αγιο Διονύση Δραπετσώνας και κατευθύνθηκε προς το κέντρο του Πειραιά. Στις 2 το μεσημέρι οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων ανέβηκε στο υπουργείο, όπου και συναντήθηκε με τον υπουργό Κ. Σφυρίου.

Ο υπουργός μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι το ζήτημα των ναυπηγοεπισκευών είναι στρατηγικής σημασίας. Δήλωσε επίσης ότι θα συζητήσει το όλο πρόβλημα με την Ενωση Πλοιοκτητών και τα συνδικάτα, για την προσέλκυση εργασιών στην περιοχή. Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα συνεδριάσουν από κοινού τα συναρμόδια υπουργεία και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί τριμερής σύσκεψη όλων των ενδιαφερόμενων φορέων. Το χρονικό περιθώριο που έβαλε ο υπουργός για την υλοποίηση των δεσμεύσεών του είναι Μάης έως μέσα Ιούνη. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά,Ι. Πουντίδης,μας δήλωσε ότι με ημίμετρα το πρόβλημα της ανεργίας δε λύνεται και θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση στην κατεύθυνση ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της Ζώνης. Δήλωσε επίσης ότι οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν αν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Πανελλαδική συγκέντρωση σήμερα στην Αθήνα

Στις 10 το πρωί, στην πλατεία Κάνιγγος, "σμίγει" σήμερα η οργή και η αποφασιστικότητα των απεργών οικοδόμων, που έρχονται από όλα τα μέρη της χώρας. Εντυπωσιακή η χτεσινή συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Προκλητικός ο Ε. Γιαννόπουλος υπαναχωρεί, βρίζει και προβοκάρει

Στην πλατεία Κάνιγγος, στις 10 το πρωί, δίνουν σήμερα το αγωνιστικό τους ραντεβού οι απεργοί οικοδόμοι απ' όλη τη χώρα, οι οποίοι στη συνέχεια θα πορευτούν στο Μέγαρο Μαξίμου.Μεγαλειώδης ήταν χτες - πρώτη μέρα της απεργίας - η συγκέντρωση των οικοδόμων της Αθήνας και του Πειραιά στην πλατεία Κάνιγγος και η πορεία στο αστυνομοκρατούμενο υπουργείο Εργασίας, ενώ, προκλητικότατος, ο υπουργός Εργασίας, Ε. Γιαννόπουλος, έκανε πίσω και από όσα είχε δεσμευτεί πριν δυο μήνες. Η απεργία είναι τριήμερη και συνεχίζεται και αύριο αύριο, Πέμπτη, οπότε θα γίνει νέα συγκέντρωση στις 9.30 στην πλατεία Κάνιγγος.

"Είναι ευθύνη συναρμόδιων υπουργείων"... Με αυτό το πρόσχημα, ο υπουργός αρνήθηκε να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο του υπουργείου για την ανεργία, δυο απ' τα αιτήματα του κλάδου, για την ικανοποίηση των οποίων είχε δεσμευτεί στην προηγούμενη απεργιακή συγκέντρωση στις 12 Μάρτη. Συγκεκριμένα, να μην στερούνται οι οικοδόμοι που είχαν πάρει τακτική επιδότηση ανεργίας το χειμερινό βοήθημα και να μειωθούν από 125 σε 100 τα ένσημα που απαιτούνται για την ένταξη των οικοδόμων στο Ταμείο Ανεργίας. Ο υπουργός, τόσο γι' αυτά, όσο και για τις υπόλοιπες δεσμεύσεις του, παρέπεμψε στο αόριστο μέλλον.

Αυτή του την προκλητική τακτική προσπάθησε να "περιφρουρήσει" με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων (περίπου 10 διμοιρίες ΜΑΤ), που είχαν ακροβολιστεί στα γύρω στενά, μπροστά, αλλά και μέσα στο υπουργείο! Για πρώτη φορά, μια διμοιρία ΜΑΤ έλαβε θέση μπροστά στο γραφείο του υπουργού, για να "υποδεχτεί" την αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών! Την ίδια ώρα, απαγορεύτηκε στους δημοσιογράφους και στους φωτογράφους να μπουν στο υπουργείο και να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της συνάντησης του υπουργού με τους συνδικαλιστές!

"Απαράδεκτη και περιπαιχτική", χαρακτήρισε ο πρόεδρος του συνδικάτου, Κ. Κερασουνλής,τη στάση του υπουργού και κατάγγειλε ότι κάλεσε τους δημοσιογράφους για δηλώσεις ξεχωριστά, προκειμένου να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη. Κάλεσε δε, πιο δυνατά, πιο μαχητικά στη σημερινή απεργία και συγκέντρωση. "Να αποδείξουμε - τόνισε - ότι δεν είμαστε άξιοι για κοροϊδία. Και ο πρωθυπουργός, αφού οι υπουργοί του συμπεριφέρονται έτσι, να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη".

Η οργή και η αγανάκτηση των οικοδόμων για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης εκφράστησε στο σύνθημα "Οχι άλλη κοροϊδία, πάρτε μέτρα για την ανεργία". Στη συνέχεια, με πορεία, οι απεργοί κατευθύνθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (στο Αρσάκειο), διαμαρτυρόμενοι για τη μη προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος για την ενοποίηση του Επικουρικού τους Ταμείου στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου παρέδωσε επιστολή σε εκπρόσωπο του ΣτΕ, απαιτώντας "να περιοριστεί στην αρμοδιότητά του, για τον έλεγχο της νομιμότητας ή μη του Προεδρικού Διατάγματος και να μην υπεισέρχεται σε πολιτικο-συνδικαλιστικά θέματα".

Η συγκέντρωση

"Οχι στα ψεύτικα λόγια. Απαιτούμε λύσεις τώρα αληθινές",έγραφε το κεντρικό πανό της χτεσινής μαζικότατης και μαχητικής συγκέντρωσης. Χιλιάδες ήταν οι οικοδόμοι που έδωσαν αγωνιστικό παρών, κατακλύζοντας την πλατεία Κάνιγγος.

"Η όξυνση των προβλημάτων μας και ιδιαίτερα της ανεργίας, μας οδηγεί σε διαρκή παραμονή στους δρόμους του αγώνα. Αυτό κάνουμε σήμερα, αυτό και αύριο, αυτό και μεθαύριο και συνέχεια", τόνισε στην αρχή της ομιλίας του οΑ. Ζαζόπουλος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου, κατάγγειλε την αντεργατική, αντιστεγαστική πολιτική της κυβέρνησης και την αθέτηση των δεσμεύσεών της απέναντι στους οικοδόμους, ενώ καυτηρίασε ιδιαίτερα το νέο νομοσχέδιο δήθεν για την ανεργία, "που σκοπεύει να μεταφέρει στις τσέπες των εργοδοτών τα χρήματα του ΟΑΕΔ". Στη συνέχεια, εγκρίθηκε ομόφωνα απ' τους απεργούς το ψήφισμα με τους στόχους πάλης της ομοσπονδίας και ακολούθησε πορεία. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Γ. Μαυρίκος,γραμματέας της ΓΣΕΕ.

Πυροβολισμοί στην Πάτρα!

Ο ιδιοκτήτης νεοανεγειρόμενου ξενοδοχείου στα Νυφορέικα Πάτρας, ο Κώστας Τακόπουλος,τράβηξε πιστόλι και επιτέθηκε με πυροβολισμούς χτες το πρωί κατά της ομάδας περιφρούρησης συνδικαλιστών, την ώρα που έφτασαν στο ξενοδοχείο του για να κάνουν έλεγχο!!! Το ότι δεν υπήρξαν θύματα οφείλεται στην ψυχραιμία των συνδικαλιστών, μετά από μήνυση των οποίων ξεκίνησε αυτόφωρη δίωξη του "νταή" επιχειρηματία, που κρύβεται για να αποφύγει τη σύλληψη.

Σε έκτακτη συνεδρίασή της, η διοίκηση του συνδικάτου πήρε πρόσθετα μέτρα για την επιτυχία και την περιφρούρηση της κινητοποίησης σήμερα και αύριο, ενώ σήμερα αρκετοί απεργοί οικοδόμοι της περιοχής θα δώσουν αγωνιστικό παρών στην πανελλαδική συγκέντρωση της Αθήνας.

Χτες πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση των απεργών στο Εργατικό Κέντρο, ενώ ακολούθησε πορεία στη Νομαρχία και επίδοση ψηφίσματος στο νομάρχη. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, καταγγέλθηκε ιδιαίτερα η ασυδοσία των εργολάβων και των κατασκευαστικών εταιριών, με αποτέλεσμα, μόνο τις τελευταίες δέκα μέρες, ο κλάδος να θρηνήσει δυο νεκρούς σε εργατικά δυστυχήματα!

Στη Θεσσαλονίκη

Οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν χτες στις 10 το πρωί μπροστά στο ΕΚΘ και μετά τη σύντομη ομιλία του προέδρου του Συνδικάτου τους, Βασίλη Αχτσή,με πορεία κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επέδωσαν ψήφισμα. Στην ομιλία του, ο Β. Αχτσής αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα του κλάδου και επιτέθηκε στην κυβερνητική αδιαλλαξία. Οπως δήλωσε στο "Ρ", ο κλάδος θα συνεχίσει τις δυναμικές του κινητοποιήσεις μέχρι να αντιμετωπιστούν επί της ουσίας τα προβλήματα της ανεργίας, της μαύρης εργασίας και της μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας.

Χτες, στις 11 το βράδυ, με τρία λεωφορεία, αντιπροσωπεία των οικοδόμων της Θεσσαλονίκης αναχώρησε για την Αθήνα για να συμμετέχει στη σημερινή πανελλαδική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί, στα πλαίσια της 3ήμερης κινητοποίησης, νέα συγκέντρωση στις 9 το πρωί μπροστά στο ΕΚΘ.

Νέο παραλήρημα Γιαννόπουλου

Με προσωπικές επιθέσεις κατά στελεχών του κλάδου, τους οποίους καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του για "παραπληροφόρηση και συκοφαντία", αντέδρασε ο υπουργός Εργασίας στη χτεσινή κινητοποίηση των οικοδόμων, αν και αυτός ακριβώς απαγόρευσε ακόμα και την είσοδο των δημοσιογράφων στο υπουργείο, ώστε να μην μπορέσουν να έχουν άμεση γνώση της διγλωσσίας και της αναξιοπιστίας του! Στην ίδια ανακοίνωση, ο Ε. Γιαννόπουλος κάνει λόγο για χτεσινή "εισβολή 40 ατόμων" στο γραφείο του "προς επίδειξη παλικαρισμού", προκειμένου να δικαιολογήσει την "κατάληψη" του γραφείου του από άνδρες των ΜΑΤ! Βρίσκει ..."άνευ αντικειμένου" την κινητοποίηση και προσθέτει στο γνωστό του ύφος ότι "αυτή έγινε για λόγους κομματικούς, αντιπολιτευτικούς και εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης". Κατά τα άλλα, υποτίθεται ότι επαναλαμβάνει ορισμένες από τις"δεσμεύσεις" του, χωρίς να απαντά στο ερώτημα γιατί δεν τις προωθεί με το νομοσχέδιο για την ανεργία. Σε ό,τι αφορά το αίτημα για την κατάργηση του Ταμείου των "εργατοπατέρων", αναφέρει ότι παραμένει η δέσμευση των προκατόχων του για κατάργηση, ενώ, εντελώς προβοκατόρικα, σημειώνει ότι από το Ταμείο αυτό "συνταξιοδοτούνται και συνδικαλιστές του ΚΚΕ"!

Ντε φάκτο κατάργηση του καμποτάζ

Αυτή τη στιγμή 22 κρουαζιερόπλοια εκτελούν εσωτερικές θαλάσσιες γραμμές, με ξένη σημαία και πληρώματα που αποτελούνται αποκλειστικά από χαμηλόμισθους αλλοδαπούς! Στο "Μάρκο Πόλο" περιορίζονται οι αντιδράσεις της ΠΝΟ

Η παραβίαση της ελληνικής νομοθεσίας στη ναυτιλία αποτελεί πλέον καθημερινό φαινόμενο, ενώ το καμποτάζ καταργείται ντε φάκτο! Με τις "πλάτες" του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας,αυτήν την περίοδο στις εσωτερικές θαλάσσιες γραμμές της χώρας πλέουν 22 κρουαζιερόπλοια με ξένη σημαία, των οποίων τα πληρώματα αποτελούνται κυρίως από χαμηλόμισθους αλλοδαπούς ναυτικούς!Επίσης Ελληνες εφοπλιστές έχουν δρομολογήσει επιβατικά πλοία, που ενώ φέρουν την ελληνική σημαία, τα πληρώματά τους αποτελούνται αποκλειστικά από αλλοδαπούς χαμηλόμισθους!Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κρουαζιερόπλοιο ΤΡΙΤΟΝ του εφοπλιστή Ποταμιάνου,στο οποίο απασχολούνται 120 αλλοδαποί ναυτικοί!

Η "αντίδραση" ωστόσο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας απέναντι σε αυτή την ασυδοσία περιορίζεται στην καταγγελία αποκλειστικά του κρουαζιερόπλοιου ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ,με σημαία Μπαχάμες, το οποίο στις 11 του μήνα πρόκειται να αρχίσει κρουαζιέρες στο Αιγαίο. Αυτό και μόνο ήταν το αντικείμενο συνέντευξης Τύπου, που έδωσε χτες το πρωί. Μάλιστα ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς αρνήθηκε να διευκρινίσει τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η Ομοσπονδία απέναντι και στα υπόλοιπα πλοία που παραβιάζουν την ελληνική νομοθεσία, δηλώνοντας απλά "το εξετάζουμε"! Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν επίσης ο Γ. Παυλιδάκης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ΠειραιάΓιάννης Μίχας,οι οποίοι ουσιαστικά συντάχθηκαν με τη στάση της ΠΝΟ.

Οπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης, η ΓΣΕΕ θα καλέσει τους εργαζόμενους, στα λιμάνια που θα προσεγγίσει το πλοίο, να αντιδράσουν δυναμικά, ενώ το ΕΚΠ θα καλέσει τα μέλη των σωματείων της δύναμής του να βρίσκονται στις 11 του μήνα, μέρα αναχώρησης του πλοίου, στο λιμάνι του Πειραιά.

"Ανοίγουν την όρεξη" των εφοπλιστών

Οπως δήλωσε ο Θανάσης Σταματόπουλος,πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,"το ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Επιχειρείται η άρση του καμποτάζ πριν το 1998 που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση. Το εφοπλιστικό κεφάλαιο προωθεί την εφαρμογή συνθηκών και όρων εργασίας που θα οδηγήσουν στον αφανισμό τους Ελληνες ναυτεργάτες, αλλά και την κατάργηση κάθε συλλογικής σύμβασης εργασίας και κάθε νόμου κοινωνικής προστασίας. Να φύγει από την Ελλάδα το εν λόγω πλοίο, όμως να φύγουν και τα υπόλοιπα ξένα κρουαζιερόπλοια και να παρθούν μέτρα ώστε και οι Ελληνες εφοπλιστές να εφαρμόσουν την ελληνική νομοθεσία. Πρέπει οι ναυτεργάτες να αγωνιστούν ενάντια στην εφαρμογή της πλήρους ασυδοσίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, καθώς και για τον εκδημοκρατισμό επιτέλους του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος".

Επιχειρείται ποινικοποίηση απεργίας

"Αγωγή" για να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία "Κεράνης",κατέθεσε χτες το πρωί η εργοδοσία στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά!Η αγωγή εκδικάστηκε μετά από λίγες ώρες, στη 1 το μεσημέρι (!), ενώ απαίτηση της επιχείρησης ήταν να βγει επί τόπου και η απόφαση! Παρά όμως τις άθλιες μεθοδεύσεις της, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους με νέα 24ωρη απεργία, ενώ το δικαστήριο επιφυλάχτηκε για την έκδοση της απόφασης.

Αλληλεγγύη από το ΚΚΕ

Σε χτεσινό σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρονται τα πιο κάτω για την κινητοποίηση των οικοδόμων και του λαού του Περάματος:

"Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των οικοδόμων και στο λαό του Περάματος, που διαδηλώνει σήμερα κατά της ανεργίας και της ερήμωσης της περιοχής. Ταυτόχρονα εκφράζει την αγανάκτησή του και καταδικάζει τις απαράδεκτες δηλώσεις και τη στάση του υπουργού Εργασίας Ε. Γιαννόπουλου,κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία των απεργών οικοδόμων, απέναντι στα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων.

Είναι έκφραση του "ήθους" και "ύφους" και αυτής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Σημίτη, που πρέπει να αισθάνεται περήφανη για τον υπουργό της, που έχει διακριθεί για τη δημαγωγία του και το λαθρεμπόριο αριστερών συνθημάτων προς τους εργαζόμενους, στη μάταιη προσπάθειά του να υπερασπιστεί και να εφαρμόσει μια βαθύτατη αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική".

Συγκεντρώσεις λογιστών για τη Σύμβαση

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες οι λογιστές σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας, μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών,αντιδρώντας στην αδιαλλαξία των εργοδοτών που επιμένουν σε αυξήσεις στα πλαίσια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα γραφεία του σωματείου στην οδό Κάνιγγος.

Οι κινητοποιήσεις των λογιστών αναμένεται να κλιμακωθούν αν μέχρι τις 15 του Μάη δεν υπάρξει καμιά θετική εξέλιξη στο θέμα της κλαδικής Σύμβασης. Η ΠΟΛ ζητά μονοετή Σύμβαση και ουσιαστικές αυξήσεις, απορρίπτει τις προτάσεις των εργοδοτών και καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για την "ενδοτικότητα που επέδειξε στις διαπραγματεύσεις και την απαράδεκτη Σύμβαση που υπέγραψε".

Αποφασισμένοι για αγώνα, μέχρι να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα της ανεργίας και της επιβίωσης των ανέργων

Οι απεργοί οικοδόμοι συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Εργασίας

Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή

Από τη χτεσινή, μαχητική, μαζική πορεία από το Πέραμα στον Πειραιά

Και οι πιτσιρικάδες στον αγώνα για δουλιά και ζωή στο Πέραμα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ